GEZE - Rettungswegsystem bei Stiftskirche, Stuttgart
GEZE SecuLogic RWS

Oud pronkstuk uitgebreid gerenoveerd

Vier jaar lang zijn er voor bijna 14 miljoen euro aan renovatiewerkzaamheden aan de Stiftskirche in Stuttgart gepleegd. "Oude en nieuwe kunstwerken weer tot één geheel smeden", zo formuleerde de Hamburgse architect Bernhard Hirche zijn voornemen.

Met drie essentiële elementen bepaalde hij het nieuwe voorkomen van de Stiftskirche: een nieuw plafond, de positie van het altaar in het midden van de kerk en een nieuw orgel. Bij de reconstructie van de kerk zou het verleden niet moeten worden weggestopt. "Alleen een nieuwe tijdlaag invoegen", aldus formuleerde Hirche zijn streven, "de naoorlogse verbouwing, die getuigt van de verwoesting, moet ook in de toekomst zichtbaar blijven". Het nieuwe kerkinterieur geeft de bezoekers het gevoel van openheid en lichtheid: het oude boogplafond werd vervangen door een filigraan stalen plafondconstructie met glaszeilen. Nieuwe glazen ramen en een stalen trap met glazen treden naar de gaanderij vormen samen met de bestaande bouwwijze een eenheid van verschillende materialen en daarmee ook een continuering van de transparante historie van dit ruim 1000 jaar oude bouwwerk.

Met inachtneming van veiligheidseisen en designvereisten zijn de vluchtwegen voorzien van het GEZE SecuLogic-vluchtwegsysteem en verschillende draaideuraandrijvingen van het type TSA 160. De ramen kunnen aan de binnenkant van de kerk automatisch worden geopend via de geruisloze kettingaandrijving E640.