Het nieuwe Akropolis-museum in Athene met de allermodernste deur- en veiligheidstechniek van GEZE

Het nieuwe Akropolismuseum in Athene: er is geen andere plek waar grootse kunst nog beter kan worden beleefd - en GEZE draagt daar een steentje aan bij

Wie herkent ze niet meteen als hét symbool van de Griekse hoofdstad en "godenzetel" - de Akropolis, hooggelegen op de heuvel van Athene met de gereconstrueerde Parthenon-tempel  - het "maagdenhuis" van de stadsgodin Pallas Athena Parthenos en symbool voor de democratie.

Staand op de Parthenon-galerij op de bovenste verdieping van het nieuwe Akropolis-museum en genietend van het panoramische uitzicht op de Akropolis en de Parthenon-tempel als oorspronkelijke plek van de museumstukken, wordt meteen duidelijk: het zal niet lang duren of de imposante nieuwbouw behoort ook tot de grote attracties van Athene, alleen al dankzij de weergaloze archeologische schatten die er zijn tentoongesteld, maar ook vanwege de architectonische vastberadenheid Meer dan dertig jaar heeft het geduurd voordat het idee van een museum als "dochter van de Parthenon-tempel" kon worden gerealiseerd. Het nieuwe Akropolis-museum, ontworpen door de Zwitserse architect Bernard Tschumi, is vorig jaar geopend na een bouwperiode van bijna elf jaar.

Samen met de glazen façade beantwoordt de structuur van de Parthenon-galerij aan de belangrijkste bouwkundige eis die de bouwmeester aan het nieuwe museum heeft gesteld: de visuele verbinding tussen de museumstukken en de Parthenon-tempel op de Akropolis, 300 meter verderop.

Functionaliteit, veiligheid en design met de deur- en veiligheidstechniek van GEZE

De innovatieve functionaliteit, het prestatievermogen en het voortreffelijke design van de deur- en veiligheidstechniek van GEZE ondersteunen de architectuur van het nieuwe Akropolis-museum en zorgen voor het noodzakelijke deurcomfort en de veiligheid van mensen en het gebouw. De geïntegreerde Boxer-deurdrangers van GEZE, die in verschillende varianten bij 135 deuren zijn toegepast, past precies bij deze veeleisende architectuur. Boxer-deurdrangers zijn volledig in de deur geïntegreerd. Een glijrail, die alleen zichtbaar is als de deur openstaat, zorgt dat het deur niet wordt onderbroken. De functionaliteit van geïntegreerde deurdrangers is zo goed als onzichtbaar en elegant "verpakt".

Zestig dubbele rook- en brandwerende deuren zijn uitgerust met GEZE TS 4000 E-IS-deurdrangers met geïntegreerde hydraulische sluitvolgorderegeling en elektrohydraulische vastzetting. In geval van brand of bij stroomuitval laat de vastzetting los en sluit de deur automatisch. Door de geïntegreerde sluitvolgorderegeling is gewaarborgd dat beide deuren na betreding - bijvoorbeeld door personen die wegvluchten voor de brand - weer probleemloos sluiten en de deur de functie als brandwerende barrière kan hervatten.

De GEZE-paniekstangen bieden fraai vormgegeven veiligheid bij vluchtdeuren. Vijftig vluchtdeuren zijn daarmee uitgerust. Met hun onopvallende, elegante ontwerp kunnen deze op harmonische wijze worden geïntegreerd in de totale architectuur van het museum. In geval van gevaar kunnen de deuren worden geopend door tegen de paniekstangen aan te duwen.