GEZE - Raam & ventilatietechniek RWA 100 E, Gutenberg Gymnasium, Erfurt
RWA 100 E
GEZE - Raam & ventilatietechniek TS 5000 IS, Gutenberg Gymnasium, Erfurt
TS 5000 IS

Sanering van beschermde gebouwen

Architectenbureau: Koch + Partner, München

In de mededinging van de Europees uitgeschreven aanbesteding voor de verbouwing van het imposante, in Jugendstil vormgegeven Gutenberg Gymnasium in Erfurt, werd dit project in 2003 gegund aan architectenbureau Koch + Partner uit München. In november 2003 werd de eerste steen gelegd voor het saneringsproject van 9,9 miljoen euro. In het kader van een projectwerkstuk kregen leerlingen van het gymnasium de kans hun wensen voor de verbouwing en uitbreiding van het gebouw ook kenbaar te maken.

Daarbij werden zij geadviseerd door landschapsarchitecten, binnenhuisarchitecten en utiliteitsbouwarchitecten. Sinds de feestelijke oplevering in augustus 2005 voert een brede, uitnodigende bordestrap naar de hoofdingang van het gerenoveerde monument, dat in zijn historisch middelpunt met de lage nieuwbouw kruislings is verbonden. Deze verbinding tussen oud en nieuw maakte het mogelijk de royale en functionele aanbouw van de nieuwe aula en sporthal op het complex aan te laten sluiten. Hiermee is een moderne schoolvoorziening als communicatieplek tot stand gekomen.

Dat GEZE-producten zich niet uitsluitend lenen voor nieuwbouwprojecten, kwam weer eens naar voren in dit belangwekkende renovatieplan. In de oud- en nieuwbouw werden ruim 100 deurdrangers alsmede producten uit de produktgroepen RWA (RWA 100E en 105E), raam & ventilatietechniek en vluchtwegsystemen ingezet.