Bibliotheek 21
Slimdrive EMD F-IS
GEZE - Bibliotheek 21
Slimdrive SL T30
Slimdrive EMD F-IS
Stadbibilotheek Stuttgart

Stadsbibliotheek in Stuttgart, comfort veiligheid en moderne vormgeving

Een nieuw intellectueel en cultureel centrum, met GEZE systeemoplossingen

'Stadtbibliothek am Mailänder Platz' is de officiële naam van de nieuwe stadsbibliotheek in Stuttgart, die eind oktober werd geopend. De meeste mensen kennen de bibliotheek naast het centrale treinstation echter als 'Bibliothek 21', een naam die al bekend raakte aan het begin van de drie jaar durende bouw. Er werd 79 miljoen euro geïnvesteerd in een bibliotheek die voldoet aan de laatste gebruikseisen. Er worden 500.000 items bewaard op twee verdiepingen onder de grond en negen verdiepingen boven de grond.

De Keulse architect Eun Young Yi ontwierp een 'vrijstaand, monolithisch gebouw'. De kubus is 44 x 44 m breed en 40 m hoog. Het geraamte van het gebouw bestaat uit een dubbele pui. De buitenlaag is van glazen bouwstenen en de binnenlaag wordt gevormd door een paal-en-balkconstructie die dient als thermische isolatie voor het gebouw. Met deze tweede pui brengt Young Yi — die de bibliotheek bewust ontwierp als een constructie met de blik naar binnen gericht — een scheiding aan tussen de wereld van boeken en cultuur en de drukke buitenwereld. De ruimten tussen de twee puien kunnen worden gebruikt als wandelgangen. 's Avonds worden ze op fascinerende wijze blauw verlicht.

In het midden van het gebouw zijn er drie vertrekken op elkaar gestapeld: een auditorium in het souterrain en een grote ruimte ter hoogte van vier verdiepingen erboven van 14x14x14 meter – wit en geheel leeg gelaten. Dit is bedoeld als het 'hart' van de bibliotheek, het ruimtelijke en meditatieve centrum van het hele gebouw. Een niveau van vier verdiepingen met leesgalerijen bevindt zich hier direct boven. De galerijen en de boekenkasten verplaatsen zich bij elke volgende verdieping verder naar buiten, zodat het gebouw steeds ruimer lijkt te worden in een terrasvorm naar het licht toe. De 'oude' Parijse Bibliotheque nationale de France uit de 18e eeuw was de inspiratie voor de galerijen.

Barrièrevrij en brandwerend in een homogene vormgeving

Barrièrevrije toegang tot de ringvormige foyer van deze geheel witte enclave van rust en bezinning middenin het levendige stations- en bankdistrict van Stuttgart is mogelijk van alle vier de zijden van het gebouw via hoge deuropeningen met tochtportalen. De dubbele, geheel automatische, tweedelige draaideuren met de GEZE Slimdrive EMD F-IS-aandrijfsystemen verwerken de verkeersstroom van bezoekers die continu 'in en uit' lopen, moeiteloos en geruisloos. Op bijna symbolische wijze vertegenwoordigen deze deuren wat de bezoekers verwachten van een moderne bibliotheek: comfort, veiligheid, stilte en een minimalistische vormgeving. Dankzij de activeringsschakelaars die in de deurknoppen zijn ingebouwd, is er slechte een zachte aanraking nodig om het geruisloze openen van de hoge deuren in werking te zetten. De bewegingsdetector door middel van radar en de sensorstrips die de deur beveiligen, zodat 'botsingen' tussen voorbijgangers en de deur worden vermeden, vallen in het geheel niet op.  Het witte interieur van de toegangsruimte, bedoeld om rust te brengen, wordt ondersteund door de vormgeving van de deur: de sluitvolgorderegeling die beide deurdelen in de juiste volgorde sluit, in onzichtbaar ingebouwd in de smalle aandrijfbehuizing die slechts 7 centimeter hoog is.

De combinatie van geen barrières, brandwerendheid en een moderne vormgeving, die werd gerealiseerd met de systeemoplossingen van GEZE, kan bijna overal in de bibliotheek worden teruggevonden. In dit complexe bouwwerk, waar zich steeds honderden mensen bevinden, is brandveiligheid natuurlijk van het grootste belang. Automatische, brandwerende, enkele deuren met aluminium deurposten en onopvallende, compacte Slimdrive EMD-F-aandrijfsystemen voor automatische draaideuren zijn ook te vinden bij de ingangen van de leesgalerijniveaus. Dezelfde deuroplossingen werden gerealiseerd bij de aanleg van brandgangen en brandzones op de afzonderlijke verdiepingen. De beproefde GEZE deurdrangers, vooral die van de TS 5000-serie, worden in allerlei deuren op alle verdiepingen gebruikt.

Volledig glazen, brandwerende, automatische schuifdeuren

De vier drukke ingangen naar het eerste leesgalerijniveau, direct boven het 'hart van de bibliotheek' werden voorzien van geheel automatische, lineaire schuifdeuren. Hiervandaan lopen de bezoekers, als op een drukke boulevard, over bordestrappen die twee aan twee in verschillende richtingen zijn gedraaid. De glazen, brandwerende T30-schuifdeuren die zijn uitgerust met Slimdrive SL-aandrijvingen, zijn een exclusief, gezamenlijk product van GEZE en Hörmann, de deur- en hekwerkspecialist. Dit combinatieproduct is het enige brandwerende, automatische schuifdeurensysteem dat is goedgekeurd door het Deutsches Institut für Bautechnik (DIBt). De volledig glazen, automatische schuifdeuren met brandwerendheidsklasse T30 bieden architecten en ontwerpers dus een gecertificeerde oplossing. In het geval van brand sluiten de deuren zich automatisch en vormen zij een brandscherm, zelfs als eerder de openhoudfunctie van de automatische deur werd gebruikt. De deuren werken zonder glijrail in het doorgangsgebied en bieden barrièrevrije toegang bij 'normaal gebruik'. De smalle aandrijfsystemen zijn keurig weggewerkt in de afwerking van de dorpel, net als de gecombineerde radarbewegingsdetector voor het aansturen en beschermen van de deur. Een sleutelschakelaar met programmadisplay voor het beschermen van de deur tegen handelingen door onbevoegden is in de deurpost en in de zijwand van de boekenkasten ingebouwd.