GEZE - Rauchabzugssicherung bei Umweltbundesamt, Dessau
TSA 160 met IGG
GEZE - Türschließersystem 5000 bei Umweltbundesamt, Dessau
TSA 160 IS

Gebouwencomplex met vrolijke kleuren

Naar de ontwerpen van het Berlijnse architectenduo Sauerbruch & Hutton is in Dessau een van de spaarzaamste administratiekantoren van Duitsland verrezen. De Duitse overheid, opdrachtgever voor de bouw, heeft heldere doelen geformuleerd voor het nieuwe onderkomen van het "Umweltbundesamt", het rijksbureau voor milieuzaken: Het beantwoorden aan hoge ecologische eisen en een inrichting die geheel toegankelijk is voor mensen met een lichamelijke beperking stonden hoog op de lijst. "De nieuwbouw voor het Umweltbundesamt moet een voorbeeld zijn voor ecologisch bouwen", aldus het architectenbureau. 

Op een voormalig braakliggend terrein in de buurt van het hoofdstation strekt zich nu het imposante, S-vormige gebouw uit met vier verdiepingen en een gebruiksoppervlakte van bijna 20.000 m2. Midden in het gebouw bevinden zich onder een glazen vouwdak een publieksforum en het atrium voor werknemers. Samen met de vrijstaande kantine, de gehoorzaal en twee gerenoveerde, als monument beschermde gebouwen vormt het totaalconcept een open ensemble in het nieuw aangelegde parklandschap.  

Glassystemen van GEZE geven glans
GEZE heeft de gebouwentechniek geleverd die precies bij dit zeer functionele en tegelijk ook visueel bekoorlijke gebouw past. Het volledig glazen systeem IGG integreert profielen tussen het glas. Een individuele randbedrukking zorgt voor een plat glasvlak - zonder storende profielen. Deze oplossing doet volledig recht aan de hoogste designeisen, zonder in te leveren op de technische combinatiemogelijkheden. In dit rijksgebouw zijn alle IGG-deuren uitgerust met de automatische draaideuraandrijving TSA 160. Aan zowel de hoofd- als de zij-ingang sieren vier dubbele deuren met randbedrukking in lichte kleuren de glazen façade. De TSA 160 IS zorgt hier voor een barrièrevrije en comfortabele entree. De geïntegreerde sluitvolgorderegeling en de sensorlijsten zien erop toe dat de deuren veilig open en dicht gaan. De deurcentrale TZ 220 KL uit het programma GEZE SecuLogic RWS, die is verbonden met de automaataandrijving, bewaakt de vluchtdeuren bij de entree. Ook voor gehandicapten is daarmee in gevaarlijke situaties een snelle vlucht gewaarborgd. De kantine-ingang en de vele enkele en dubbele binnendeuren in de gehoorzaal en het kantorengedeelte zijn eveneens uitgerust met het variantrijke draaideursysteem TSA 160, deels ook in combinatie met de glasvariant IGG.

Ventilatiekracht en gewaarborgde rookafvoer
In de kantine wordt de kettingaandrijving E660 toegepast als rook- en warmteafvoersysteem. De behuizing is in dezelfde kleur als de donkergrijze ventilatiepanelen en zijn, niet in de laatste plaats vanwege hun ranke vorm, nauwelijks zichtbaar. De multifunctionele E660 kan via bedieningsknoppen ook op elk moment worden gebruikt voor ventilatie. Door het hele gebouw heen zijn de deuren in de kantoorgangen uitgerust met het automatische aandrijvingssysteem TSA 160 en met het bewezen deurdrangersysteem TS 5000. Met de variant TS 5000 IS voor dubbele deuren en de TS 5000 R (-IS) met geïntegreerde rookschakelaarcentrale is deze klassieker onder de deurdrangers precies de juiste keuze voor multifunctioneel gebruik.