GEZE - Schiebetüre in Sony Center, Berlin
Slimdrive SL
Slimdrive SL

Het moderne oriëntatiepunt van Berlijn

Architectenbureau: Helmut Jahn Architecten, Berlijn

Dankzij de innovatieve architectuur van het Sony Center aan de Potsdamer Platz in Berlijn heeft de stad er een nieuw oriëntatiepunt bij. Het zeven gebouwen tellende complex omvat kantoren (68.000 m2), woningen (26.500 m2), een filmhuis (17.500 m2), een Urban Entertainment Center (17.000 m2) en detailhandel- en gastronomiezones. Het hoofdkenmerk van het ontwerp van de architect Helmut Jahn is de ovale vorm van het overdekte forum, dat een optimaal brede opzet biedt. Om het openbare plein heen staan de gebouwen van het Sony Center gegroepeerd. Andere markante punten zijn de kantoortoren op de Potsdamer Platz en het gebouw van Sony Europa op de Kemperplatz. Deze eigenaardige vormen creëren een mentale en architectonische verbinding met de naburige gebouwen van het Kulturforum en in het bijzonder met de Berliner Philharmonie.

De gastronomiezone is onder meer uitgerust met bijzondere, overhellende schuifdeuren met Slimdrive SL-aandrijving.

De technische planners
Grote delen van de technische uitrusting inclusief ventilatie en de klimaatbeheersing zijn uitgedacht door IGH. de IGH Gruppe is een onafhankelijk partnerverband van ondernemers. De ondernemingen van de IGH Gruppe leveren al jaren op internationaal niveau ingenieursdiensten voor de bouwsector en beschikken over tientallen jaren ervaring met de meest uiteenlopende projecttypes van elke orde van grootte.

De architecten De transparante en toekomstgerichte architectuur uit glas en staal is gecreëerd door Helmut Jahn, directeur van het bureau Murphy & Jahn uit Chicago. Helmut Jahn is in 1940 in Neurenberg geboren. In 1965 studeerde hij af aan de Technische Universiteit van München. Als 26-jarige vertrok de jonge architect naar Chicago. Na zijn eenjarige postacademische studie aan het Illinois Institute of Technology in de Verenigde Staten heeft hij een reeks richtingbepalende gebouwen ontworpen en gerealiseerd. In 1980 werd hem het eredoctoraat aan St. Mary's College in Notre Dame (Indiana) verleend. In 1982 werd hij directeur van het architectenbureau Murphy & Jahn in Chicago. Helmut Jahn heeft talloze prijzen gewonnen. Tot zijn projecten behoren onder andere de Messeturm in Frankfurt (1991), het Illinois Center (1985) en de United Airline Terminal (1987) in Chicago. In Berlijn heeft hij reeds twee projecten tot voltooiing gebracht: de gebouwen aan de Kurfürstendamm 70 (1994) en Kurfürstendamm 119 (1995).