GEZE - RWA e SHEV
GEZE RWA e SHEV
GEZE - RWA e SHEV

Het nieuwe Zambonini Curtain Walls-gebouw: De hoofdvestiging als referentieobject:

Design, efficiënt energiegebruik en preventieve brandbeveiliging met hypermoderne automatische deurinrichting en raamtechniek van GEZE

Zambonini Curtain Walls, een van de toonaangevende Italiaanse leveranciers van geveltechniek en metalen bekledingen voor gebouwen met woonfunctie en bedrijfsgebouwen, heeft zijn nieuwe vestiging geopend in Fiorenzuola d‘Arde in de buurt van Piacenza. Het ontwerp van het nieuwe gebouw van de firma onstond in het kader van een architectuurwedstrijd met 181 deelnemers. De winnende bijdrage was afkomstig van het Florentijnse bureau ARCHEA. Zambonini trad tegelijkertijd op als opdrachtgever en hoofdaannemer en voltooide het eigen project binnen slechts twaalf maanden.

De voorgevel van het gebouw, in de vorm van een zeil, is bekleed met speciale profielen waardoor er minder zonlicht binnendringt zodat het klimaatsysteem, dat veel stroom verbruikt, in het warme seizoen minder intensief hoeft te worden gebruikt. In de wintermaanden daarentegen zorgt de geëxponeerde ligging van het gebouw ervoor dat de warmte van het binnenvallende zonlicht optimaal wordt benut zodat er wordt bespaard op de kosten van de verwarming van het gebouw. Ook de hypermoderne automatische deursystemen en raamtechniek van GEZE leveren en bijdrage aan een efficiënt energieverbruik en de veiligheid van het gebouw. Ze vormen bovendien een harmonische geheel met dit bouwkundig pronkstuk.

De entree van het gebouw is voorzien van een geïntegreerd automatisch lineair schuifdeursysteem met glazen deuren met break out-functie van het type GEZE TSA 360 NT-BO. De raamprofielen en het beslagsysteem zijn onzichtbaar geïntegreerd tussen het glas. Er zijn geen zichtbare of uitstekende delen op het glasoppervlak. Het beslag verdwijnt visueel door het bedrukken van de glasrand aan de binnenzijde van het glas. Met deze oplossing van GEZE is een ononderbroken esthetiek en vrijheid op het gebied van vormgeving mogelijk. Zo kan de glasrand worden bedrukt met verschillende RAL-kleuren.

De automatische deur biedt niet alleen - bij opmerkzame passanten - de fascinatie van de "Sesam, open u" ervaring, die een fractie van een seconde duurt. De zeer goede eigenschappen op het gebied van warmte-isolatie van het 40 mm dikke isolatieglas van de volledig glazen deur dragen eveneens bij aan het positieve energiesaldo van het gebouw.

Veiligheidscriteria spelen met name in grote gebouwen een steeds grotere rol. Om het gebouw in gevaarlijke situaties veilig en snel te kunnen verlaten, maakt de Break Out-functie van de deur het mogelijk de deur en de zijdelen handmatig in de richting van de vluchtroute te openen. Daardoor ontstaat een zo breed mogelijke vluchtweg. Een intelligente rook- en warmteafvoerinstallatie (RWA) van GEZE zorgt ervoor dat het gebouw bij brand veilig kan worden verlaten zonder de hulp van een reddingsteam. Deze installatie zorgt ervoor dat de rook in de vlucht- en reddingswegen al bij het ontstaan ervan efficiënt wordt afgevoerd. Deze afvoer verloopt via luchttoevoeropeningen beneden in het gebouw en luchtafvoeropeningen boven in het gebouw. De RWA heeft twee functies: met zijn natuurlijke afvoer zorgt de RWA bij brand niet alleen voor een betrouwbare en veilige afvoer van rook in het gebouw,  maar heeft tevens als welkom - en energiesparend - neveneffect, dat deze ook zorgt voor de dagelijkse natuurlijke ventilatie.