GEZE - Econodrive EL Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL
GEZE - Türschließer Istanbul Racing Circuit, Türkei
Econodrive EL

GEZE op Formule 1-circuit

Architectenbureau: Hermann Tilke, Aken

Sinds 2005 behoort ook Istanboel tot de gastheren van de Formule 1. Daarvoor werd door de Akense architect Hermann Tilke een racecircuit ontworpen. Voor Tilke was het van belang dat, naast alle moderne toeters en bellen, aan het traject te zien moet kunnen zijn in welk land men te gast is. Daarom combineerde hij oriëntaalse ornamenten met de allermodernst high-tech, waarbij GEZE-producten zoals deurdrangers TS 5000 en de automatische schuifdeuraandrijving Econodrive een ondersteunende functie kon vervullen.

Het circuitterrein ligt in het Aziatische deel van Istanboel en strekt zich uit over 2,2 miljoen vierkante kilometer. Het traject is ongeveer 5 km lang en heeft een gemiddelde breedte van 14 tot 21,5 meter. Het laatste stuk vóór de finish is van begin tot eind ca. 650 meter lang. Deze loopt via enkele berg- en dalpassages en heeft vanwege de veeleisendheid de bijnaam "adrenalinepomp aan de Bosporus" gekregen. Het Istanbul Racing Circuit was al gastheer van de FIA GP-, FIA GP2- en DTM-races.

De hoofdtribune biedt een capaciteit voor 26.250 toeschouwers, samen met de tijdelijke tribune, de natuurtribune en de entrees zelfs voor 130.000 toeschouwers. De gebouwen van de paddock hebben drie etages. De begane grond is voor de teams en de bovenste verdiepingen dienen als gastruimte met een extra capaciteit van 5000 toeschouwers. Aan beide kanten van de paddock rijzen twee zeven etages tellende VIP-torens de hoogte in.