GEZE - Rauchabzugsanlage bei Frauenkirche, Dresden
RWA System
GEZE - Notstromsteuerzentralen bei Frauenkirche, Dresden
RWA System

Hoogbarok en high tech

Architectenbureau: IPRO, Dresden

In het spanningsveld van de reconstructie van een historische kerk heeft GEZE met inachtneming van actuele normen ten aanzien van de veiligheid van personen en gebouwen een op maat gesneden RWA-systeem geïnstalleerd. Dit vormt een centraal bestanddeel van de preventieve brandbescherming.

Deze kerk, een ruïne sinds het allesverwoestende bombardement in februari 1945, diende tot aan de Duitse hereniging als waarschuwingssymbool tegen de oorlog. De herbouw, waaraan in 1994 werd begonnen, werd op 30 oktober 2005 afgerond met een feestelijke ceremonie, de inwijding van de kerk.

Bijzonder opvallend aan de historische nieuwbouw van de Frauenkirche zijn, naast het lichtgekleurde zandsteen en de indrukwekkende koepel, de hoge ramen, waarvan sommige moeilijk te bereiken zijn. Juist daar liggen de technische uitdagingen voor de installatie van een moderne rook-warmteafvoer. Het is absoluut noodzakelijk dat rook, brandgassen en hitte kunnen ontsnappen om personen die in het gebouw aanwezig zijn de mogelijkheid te bieden te vluchten zonder dat er chaos en paniek ontstaat en om reddingswerkzaamheden niet te hinderen. RWA-systemen bestaan altijd uit minimaal drie componenten: een openingssysteem, hier voor de ramen, een noodstroomregelcentrale en een brandschakelaar.

Om zoveel mogelijk recht te doen aan het oorspronkelijke ontwerp moesten er buitengewone technische aanpassingen worden uitgevoerd. Normaalgesproken werken de RWA-installaties op een werkspanning van 24 V. De aandrijvingen bij de hoge ramen kunnen echter alleen worden gevoed via zeer lange leidingen. Er waren leidingen nodig met een minimale diameter waardoor de binnenwanden slechts minimaal hoefden te worden uitgefreesd. Dit vroeg om een bijzondere oplossing. In overleg me de TÜV besloot de planningsorganisatie tot een bewezen GEZE RWA-systeem, dat werkt met 230 V.

De bovenste ramen werden uitgerust met GEZE E 206-aandrijvingen. Afhankelijk van de grootte of het gewicht van de kiep- en klapramen werden twee aandrijvingen geïnstalleerd. De mechaniek die de aandrijfkracht overdraagt op de ramen, is speciaal hiervoor door de firma FeSa-Fenstertechnik vervaardigd, die bijzondere aandacht schonk aan een design dat op het gebouw is afgestemd.

Doorslaggevend veiligheidsaspect bij alle RWA-systemen is dat ze onafhankelijk van het lichtnet moeten functioneren. Bij 24-V-systemen wordt dit gewaarborgd door een accu die is ingebouwd in de RWA-noodstroomregelcentrales. Aangezien er in dit geval sprake was van een variant van 230 V, zijn de noodstroombesturingscentrales E260 N 2/1 omgebouwd tot een speciale uitvoering. Het complete RWA-systeem is aangesloten op de noodvoeding die ter plaatse aanwezig is en die ervoor zorgt dat het systeem onafhankelijk van het lichtnet kan functioneren.