Flight Forum in Eindhoven

GEZE & Valid Building: een unieke glazen entree! 
 
Op Flight Forum (bij Eindhoven Airport) werd onlangs de deuren geopend van    Valid Building; een hoog kantorencomplex naar een ontwerp van de bekende Maastrichtse architect Wiel Arets. GEZE uit Eindhoven is o.a. betrokken bij dit project door de bijzondere ontwikkeling van de entreepartij. Deze entree bestaat uit een stand-alone tourniquet volledig uitgevoerd in glas en voorzien van door GEZE Benelux in eigen beheer ontwikkelde hedendaagse techniek. De optimale transparantie bleef behouden, want dat was een belangrijke voorwaarde van de   architect', aldus GEZE architecten-adviseur Romano Smit.
  

Sterke combinatie 
 
'Een realistische uitvoering, veiligheid en optimale functionaliteit staan voorop', aldus Romano Smit . 'Vanuit die eigenschappen gaan we echter heel ver in het meedenken met opdrachtgevers en architecten. Vanzelfsprekend beschikt GEZE nog altijd over een breed assortiment van optimale standaardoplossingen. Juist door deze combinatie van specials en standaard, zorgen we voor een totaaloplossing waardoor de opdrachtgever alles in een professionele hand houdt.

Valid Building betreft een slanke toren met een totaal vloeroppervlak van 3.500 m2 hoogwaardige kantoorruimte, verdeeld over 13 bouwlagen. Directeur Dis Valcq van Valid: 'Met dit gebouw zijn we klaar voor de toekomst. De futuristische uitstraling sluit goed aan bij het innovatieve karakter van ons bedrijf. Ik verheug me op het moment dat we het gebouw kunnen betrekken.'
 

Optimaal transparant
 
Valid geeft met dit nieuwe gebouw alle ruimte aan de centrale Servicedesk, het Network Operations Centre en de in-house software development activiteiten van Valid. Het kantoor dient tevens als regionale uitvalsbasis voor de professionals van Valid in de regio's Noord-Brabant en Noord-Limburg. Een opmerkelijk detail is de slankheid en de optimale transparantie van het gebouw. De bijzondere gevels zijn gemaakt van geperforeerde glazen gevelplaten, die zorgen voor een heel bijzonder design en uitstraling.

Valid Building heeft een unieke bouwconstructie, want het volledige gebouw hangt als het ware aan een slanke middenschacht. Een betonnen middenkern vormt de centrale spil van het gebouw. De architect zocht in zijn ontwerp naar een maximalisatie in transparantie, met zo weinig mogelijk beeldverstorende elementen van profielen en kozijnen. Toen GEZE werd gevraagd voor een ontwerp van het entreegedeelte wilden wij ons ontwerp perfect aansluiten op die optimale transparantie. De aluminium tussenprofielen dienden zo slank mogelijk te zijn. Zo werden ook de nachtschuifdeuren, die aan de binnenkant van het tourniquet werden aangebracht, uitgevoerd in glas met slanke profielen.

Het tourniquet, met een doorsnede van 2,60 meter, vormt de hoofdentree van het gebouw en is enigszins terugliggend aangebracht en ligt als het ware in het gebouw. Zowel de wanden als het dak van het tourniquet zijn van glas. Een lasersysteem en contactmatten zorgen voor een gecontroleerde toegang. Deze bevindt zich in de gevels voor de entree. De technische uitvoering werd volledig door GEZE Benelux ontwikkeld in nauwe samenwerking met GEZE Sonderkonstruktionen GmbH, de R&D afdeling in Duitsland die de uitvoering verzorgde.
 

Innovatief
 
Romano Smit: 'Een dergelijk project vraagt om een maatwerkoplossing. Onze kracht is dat we graag meedenken met architecten om hun wensen daar waar mogelijk optimaal te verwezenlijken. De belangrijkste opdracht van Wiel Arets was: optimale transparantie en zo weinig mogelijk storende elementen in het zicht. De bekabeling en het speciale remsysteem zijn volledig 'uit zicht' onder de vloer. Daarnaast werd het bekende Perkeo beslag van GEZE toegepast voor het openen en sluiten van de nachtschuifdeuren. Het beslag is speciaal voor deze tourniquet gebogen. Door de goede eigenschappen en reputatie van dit beslag voldoet het nog volledig aan de hedendaagse kwaliteitseisen.'

Het gebogen schuifdeurbeslag is aangebracht in een slanke 7 cm hoge oplossing bovenin het tourniquet. Het resultaat? Een optimale transparantie. 'Dit tourniquet staat voor onze innovatieve betrokkenheid bij dit soort projecten', aldus Smit: 'Wij zijn doorgegaan in de ontwikkeling van nieuwe toepassingen voor dit soort tourniquets. Uiteindelijk hebben het beeld van 7 cm - dat inmiddels synoniem staat voor GEZE - ook hier weten te realiseren.' Andere kenmerken van het Tourniquet model TSA 325 M4 GG zijn de fraai uitgevoerde, slanke aluminiumprofielen voorzien van afgeronde hoeken, de handbediende carrouseldeuren met RVS handgrepen en de gebogen delen in meerlaags veiligheidsglas.