New Orleans, Rotterdam

New Orleans, gelegen op de Wilhelminapier in de Kop van Zuid in Rotterdam, is met zijn 160,5 meter de hoogste woontoren van Nederland. Het statige slanke gebouw werd eind november geopend door Koningin Beatrix. New Orleans is één van de vijf woontorens die tussen Montevideo en het Luxortheater aan de zuidzijde van de Wilhelminapier worden gebouwd. De hoge, slanke toren, de 7 meter hoge glazen voet, de zandkleurige natuursteen en de twinkelende kroon van luxe penthouse, maakt dit gebouw elegant en lichtvoetig. Daarnaast biedt deze woontoren schitterende, wijdse uitzichten over Rotterdam, de omgeving, de havens en zelfs de Noordzee.  

Land in zicht 
De indrukwekkende woontoren is een ontwerp van de Portugese architect Álvaro Siza (1933), één van de meest ervaren architecten ter wereld. Hij staat bekend om zijn vermogen de regionale cultuur te laten versmelten met internationale invloeden en nieuwe technieken. Siza is een architect die houdt van experimenteren en graag met licht speelt. New Orleans werd gerealiseerd door projectontwikkelaar Vesteda.
 

Manhatten aan de Maas
Constructief gezien is het gebouw een echt hoogstandje. Het gebouw is gebaseerd op 14 kolommen van hooggestrekt staal, net zoals de Freedom Tower in New York. Het zonnedek maakt dat New Orleans lijkt op een zojuist gearriveerd cruisschip. Het dek zorgt voor ruimte tussen de gebouwen en een extra plek om te genieten van het leven op het water en de kades. In de omgeving zorgen hoge appartementgebouwen, pleinen, restaurants, cafés en winkels ervoor dat de Wilhelminapier zich meer en meer ontvouwt als een trendy en kosmopolitisch Manhattan aan de Maas.  

Volledig in balans 
Blitta BV uit Venray is een trendsetter in de markt van complex samengestelde en integraal ontwikkelde gevelconstructies. Een ambitieus bedrijf dat zijn sporen verdiend heeft en inmiddels aan veel spraakmakende bouwwerken een beeldbepalende bijdrage geleverd heeft. Het bedrijf heeft GEZE ingeschakeld voor de levering van twee schuifdeurautomaten. Tonny Cuppen, hoofd bedrijfsbouw: ‘De entree van dit gebouw bestaat uit een prachtige, 7 meter hoge ruimte van glas en natuursteen, prachtig ingericht tot een geweldige ontvangstruimte. De aanwezige tochtsluis moest aansluiten op dit mooie ontwerp. Door gebruik te maken van de Slimdrives SL van GEZE komt alles mooi tot zijn recht: functie en ontwerp blijven in balans.’ Tonny Cuppen werkt al ruim 25 jaar samen met GEZE. Cuppen: ‘De combinatie van prijs, kwaliteit, service en leverbetrouwbaarheid van GEZE is altijd goed.’
 

Hoog niveau
In de woontoren komen 234 appartementen variërend van 65 m2 tot 212 m2. De 187 luxe huurappartementen in het hoger huursegment hebben een eigen parkeerplaats in de ondergrondse parkeergarage. Alle bewoners van New Orleans kunnen gebruik maken van onder andere de vier gastenverblijven en een health club. Deze bevindt zich op de vierde etage en bevat een zwembad, fitnessruimte, een sauna en een met gras begroeid dakterras van 1.000 m2.