Station Arnhem, integraal, veilig, maximaal glasoppervlak

Station Arnhem (fase 1)

GEZE Benelux leverde voor de eerste fase van de nieuwe Arnhemse OV-terminal (entrees, passerelle en tunnel) zo'n 400 m² aan entreepuien, geïntegreerd met verschillende automatische en mechanische schuifdeuren en draaideuren. Ervaringen met andere projecten van ProRail in Den Haag en Utrecht hebben ertoe geleid dat GEZE ook in beeld kwam voor sleutelproject Arnhem. “Wij hebben ruim de tijd genomen om onze producten af te stemmen op de wensen van hoofdontwerper UNStudio”, vertelt projectleider Richard Stevens.

Belangrijke pre van de in Arnhem toegepaste producten van GEZE is de hoogstaande Duitse norm voor vluchtwegen waaraan wordt voldaan, maar ook de mogelijkheid maximaal glasoppervlak te creëren heeft meegespeeld, aldus Stevens. “Wij leveren alle glazen shoppuien en - toegangsdeuren in de onderbouw, met uitzondering van de tourniquets.” Het gaat in dit verband over de mechanische rolschuifdeuren Perlan 140 en Apoll en de automatische schuifdeuren Slimdrive SL en Powerdrive, binnen het integrale volledig glazen systeem IGG. “Een stationsgebouw wordt natuurlijk maximaal benut en duurzaamheids- en veiligheidseisen spelen dan een prominente rol. In sommige gevallen gaat het om deuren met een gewicht van zo'n 140 kilogram. Een geïntegreerd, profielloos glassysteem, waarin de aandrijving van de deuren is verwerkt, zorgt daarbij voor een grote flexibiliteit op ontwerpgebied; dat hebben architecten graag, merken wij. De uitermate ranke aandrijving van automatische deuren als de Slimdrive SL – slechts 7 centimeter - is een belangrijk selling point en de deuren sluiten optimaal aan op de puien, ook qua uitstraling.”


GEZE kon in Arnhem voor een groot deel volstaan met reeds ontwikkelde producten; enkele wensen van de architect met betrekking tot uitstraling werden door GEZE nieuw ontwikkeld. “Zoals een wand van dubbelglas met een specifiek lichtpatroon erachter; voor een maximale realisatie van het gewenste effect hebben wij een speciale coating ontwikkeld die ook bij dubbel glas werkt. Als afronding van de eerste fase van de OV-terminal leveren wij daarnaast nog een gebogen isolatieruit die perfect aansluit op het ontwerp; ook in de afbouwfase hopen wij een belangrijke rol te spelen.