Buitenaanzicht sportarena Zadar
RWA-ventilatieoplossing van GEZE in sportarena Zadar

WK handbal in Kroatië: GEZE is erbij!

GEZE heeft zes nieuw gebouwde sportarena's uitgerust met de modernste gebouwentechniek

Van 16 januari tot 1 februari 2009 werden in Kroatië het wereldkampioenschap handbal voor heren gehouden. Spannende spelen op hoog tempo en niveau zijn gegarandeerd als de 24 beste teams ter wereld het tegen elkaar opnemen. Voor de bouw van zes nieuwe, hypermoderne sportarena's werd een zeer hoge mate van functionaliteit, veiligheid en design gevraagd. GEZE scoorde met de uitrusting van de entreedeuren en brandwerende deuren met deurdrangers en met rook- en warmteafvoerinstallaties en wist gerenommeerde architecten en hoofdaannemers in Kroatië te overtuigen.

Preventieve brandbeveiliging - onmisbaar

In de sportarena's komen duizenden mensen samen. Denk je eens in - er breekt een brand uit en totaal gedesoriënteerde mensen proberen in grote paniek en hectiek weg te komen. In een gebouw dat in brand staat zijn wegwijzers binnen luttele seconden niet meer te herkennen. Want in geval van brand vormen niet vuur en hitte het grootste gevaar, maar de rookontwikkeling en de giftige brandgassen. Bijna 90% van alle slachtoffers van brand is slachtoffer van rook en ook een groot aandeel van materiële brandschade is rookschade. Daarom moet worden voorkomen dat rook zich kan verspreiden, met name op vluchtroutes. In de sportpaleizen van Zagreb, Poreč, Zadar, Varaždin, Osijek en Split is dit de voorname taak van de rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) van GEZE, omdat deze de rook al vanaf het allereerste begin afvoeren via intelligente ventilatieoplossingen. Daarmee vormen zij een onmisbaar element in de preventieve brandbeveiliging.

Werkingswijze natuurlijke rookafvoer

Deze natuurlijk werkende rookafvoer maakt gebruik van de thermische stijgkracht - met luchttoevoeropeningen in het onderste wandgedeelte, bijv. door deuren en ramen, en luchtafvoeropeningen in het bovenste wand- en plafondgedeelte, om de rook in een stabiele rooklaag te houden boven waar zich mensen bevinden. Onder deze grens bevindt zich de rookarme, daarboven de omhoogstijgende laag zwarte, giftige rookgas, die steeds dikker wordt naarmate de brand aanhoudt. Met behulp van natuurlijk werkende RWA systemen wordt deze laag dankzij het thermische principe van stijgende lucht al in de ontstaansfase van de brand direct naar buiten afgevoerd.

GEZE RWA-openingen in harmonie met de architectuur

De luchttoevoeropeningen in hallen en façades, in de meest uiteenlopende raamvormen, zijn uitgerust met elegante en technisch ontwikkelde RWA-spindel- en kettingaandrijvingen van type E 250 en E 600-E 660, afhankelijk van het raamgewicht en de slaglengte. Ze dienen voor een veilige, betrouwbare en snelle afvoer van rook en warmte, maar kunnen daarnaast ook worden gebruikt voor de alledaagse ventilatie. De RWA-noodstroomcentrale van type E 260 N32 zorgt ervoor dat de RWA in geval van uitval van het lichtnet nog 72 uur in bedrijf kan zijn. Als stuureenheden van de aandrijvingen vormen zij het "brein" van de RWA, ontvangen de meldingen, bijv. van rookmelders, externe brandmeldcentrales of regen- en windsturing en sturen dienovereenkomstig de rookafvoer aan.

GEZE-deurtechniek - veiligheid en comfort voor sporters en toeschouwers

Met het deurdrangerprogramma en zijn homogene design zijn voor de entreedeuren en de brandwerende deuren vele visuele en technische mogelijkheden gerealiseerd. Bijvoorbeeld met de opbouw deurdranger TS 5000 E-ISM voor dubbele brand- en rookwerende deuren met geïntegreerde, d.w.z. niet zichtbare, sluitvolgorderegeling. Deze zorgt er in geval van brand voor dat de deuren goed en in de juiste volgorde sluiten en voorkomt dat er niet hoeft te worden "ingebroken" op reeds aanwezige brandcompartimenten. Doorgangsgemak en veiligheid dankzij variabele vastzethoeken tussen 80° en 130° met een vastzetpunt dat tijdelijk kan worden opgeheven, garandeert dat de deur aan beide kanten traploos en elektromechanisch kan worden vastgezet, die in geval van brand omhoog komt en de deur sluit.

Met zijn toepassingen in de sportarena's heeft GEZE zijn competentie als totaalaanbieder van complexe gebouwentechniek wederom bewezen - van het eerste idee tot de praktijk en de regelmatige service.