GEZE - Teleskopschiebetür in Königsbau-Passagen
Königsbau-Passagen
GEZE - Slimdrive SLT-FR in Königsbau-Passagen
Slimdrive SLT-FR
GEZE - TS 5000 RFS in Königsbau-Passagen, Stuttgart
TS 5000 RFS
GEZE - Slimdrive SL in Königsbau-Passagen, Stuttgart
Slimdrive SL

Een koninkrijk in nieuwe glans

Architectenbureau: Hascher Jehle und Assoziierte, Berlijn  

De Königsbau Passagen, gelegen aan de Schlossplatz in hartje Stuttgart, vormen sinds 2006 een bezienswaardigheid en winkelcentrum in het historische hart van de stad. In het als monument beschermde gebouw zijn winkel- en kantoorruimten ondergebracht. Op de vijf winkeletages is een oppervlakte van in totaal 27 000 m² voor detailhandel beschikbaar. De bovenste etages bieden 18.000 m² aan kantoorruimte.  

De hoogwaardige architectuur, ontworpen door Hascher Jehle Architekten uit Berlijn, verbindt dit als monument met de nieuw aangelegde binnenplaats.  

De rustige façade uit natuursteen vormt een harmonisch geheel met de gewelfde glasvlakken waarmee de binnenruimte van het blok wordt overdekt. Twee passages verbinden het atrium, het centrum van de Königsbau, met de Königsstrasse. De binnenruimte wordt geheel overdekt door een gewelfd glasvlak.  

De Königsbaupassages maken deel uit van het gebouwenensemble om de nieuw vormgegeven Kleine Schlossplatz heen. Aan de binnenzijde bevinden zich tevens het nieuwe Kunstmuseum en het kantoor- en handelshuis "Scala", eveneens referentieobjecten van GEZE.  

GEZE kon haar steentje bijdragen aan dit omvangrijke reconstructieproject door de automatische deursystemen te leveren. Zowel in de façade als binnen in het winkelcentrum bevinden zich diverse SLT-FR-telescoopschuifdeuren voor vluchtwegen. Sommige daarvan zijn uitgerust met het geïntegreerde volledig glazen glassysteem IGG. In het winkelgebied en in het kantoorgebied bevinden zich honderden deurdrangers. Aan de kantoordeuren is de vrijloopdeurdranger TS 5000 RFS gemonteerd. Daarmee kan men de deur ongehinderd betreden.