Casusstudies

Zuidelijke zeeën achter glas: carrouseldeuren leiden naar binnen in het zwembadparadijs Schwarzwald

33 graden warm water, palmbomen en een lagunezwembad dat vloeiend overloopt in het buitenzwembad: het zwembadparadijs Schwarzwald in Titisee-Neustadt geeft een echt gevoel van zuidelijke zeeën. GEZE heeft weer eens zijn technische knowhow bewezen bij het ontwikkelen van innovatieve carrouseldeuren voor het zwembadparadijs.

Ultramoderne glazen esthetica met een Caraïbisch gevoel

Flair van de zuidelijke zeeën in het noordelijke Zwarte Woud? Hier vindt u deze echt; in de oase van het recentelijk geopende ‘zwembadparadijs Schwarzwald’ in Titisee-Neustadt. De ‘Blue Lagoon’, omgeven door palmbomen, met zwembaden die vloeiend overlopen in het buitenzwembad, nodigt bezoekers uit om te zwemmen en ontspannen. Een lichte glazen constructie met een 18 m hoge glazen koepel van 2.500 m² strekt zich uit over de oase als een architectonisch meesterwerk. Op warme dagen gaat het panoramische dak automatisch open en trakteert het gasten op een vakantieatmosfeer badend in het licht.

GEZE maakt deel uit van het ultramoderne thermale evenementenzwembad.

Het zwemparadijs Schwarzwald werd gepland en geïmplementeerd door Josef Wund in samenwerking met tien gemeenschappen uit het noordelijke Zwarte Woud. Wund kon putten uit zijn ervaring met thermale evenementenzwembaden in Erding en Bad Wörishofen toen hij het zwemparadijs ontwierp. In totaal 30 miljoen euro werd geïnvesteerd om zwemplezier, gebruiksgemak en gebouwveiligheid te laten samengaan, evenals design op het hoogste niveau. GEZE droeg ook bij aan het voldoen aan deze hoge eisen - door het gebruik van carrouseldeuren in het entreegebied en een mooie handmatige carrouseldeur in het water die de binnen- en buitenzwembaden verbindt.

Innovatieve esthetica: water-carrouseldeur naar het buitenzwembad

Handmatige GEZE-carrouseldeur in het zwembadparadijs Schwarzwald.

Afkomstig van één adres: trommelwanden, deurvleugels en dak van de water-carrouseldeur zijn volledig van glas gemaakt. Foto: Oliver Look voor GEZE GmbH © Oliver Look / GEZE GmbH

Ongetwijfeld een hoogtepunt wat verschijning en functie aangaat is de 100% glazen handmatige water-carrouseldeur die GEZE tot leven bracht in de doorgang van het binnenzwembad naar het buitenzwembad. Overeenkomstig de hoge esthetische eisen werden trommelwanden, deurvleugels en het dak van de carrouseldeur volledig gemaakt van glas met smalle lijsten, zodat zwemmers ook naar buiten geleid zouden worden met een ‘panoramisch gevoel’. Een speciaal ontwikkelde constructie overwint de waterweerstand, hetgeen betekent dat de deurvleugels openen met slechts een lichte aanraking. De combinatie van innovatieve techniek en esthetisch design laten zien waarom GEZE wordt vermeld als een wereldmarktleider voor deurtechniek in het ‘Lexicon van de Duitse wereldmarktleiders’ (Lexikon der deutschen Weltmarktführer).

Carrouseldeuren dragen bij aan het duurzaamheidsconcept

Glazen GEZE-carrouseldeuren in de entree van het waterpark.

Gevelcarrouseldeuren met smalle lijst door GEZE regelen het hoge publieksverkeer in het entreegebied. Foto: Oliver Look voor GEZE GmbH

Duurzaamheid en energie-efficiëntie spelen een belangrijke rol in het plannen van het waterpark. Het was ook om deze reden dat bouwers ervoor kozen om in totaal vijf ruime carrouseldeursystemen door GEZE in de glazen koepel van het bad en de gevel bij de hoofdingang te integreren. De carrouseldeuren regelen hoge bezoekersaantallen op ‘vloeiende’ wijze en zijn op hetzelfde moment open en gesloten. Hierdoor kunnen ze de ruimte- en buitenklimaten scheiden, tocht, geluid en vuil buiten houden en het binnenklimaat optimaliseren.

Continue glazen gevel met hoge veiligheidseisen

GEZE-carrouseldeur in water, ingang van de buitenzwembaden.

Zwemmers gaan zonder moeite naar buiten door de handmatige carrouseldeur. Foto: Oliver Look voor GEZE GmbH

Carrouseldeuren zijn niet alleen een ideale oplossing, als het aankomt op airconditioning - hun smalle hedendaagse design behoudt ook de uniformiteit van de glazen gevel in het entreegebied. De automatische positioneringsautomaat zet de carrouseldeuren terug in de uitgangspositie na elke beweging om de volgende gast binnen te laten - daarbij wordt hoog gebruiksgemak gegarandeerd zelfs bij druk bezoekersverkeer. Met het veiligheidsconcept van het gebouw werd ook rekening gehouden bij het implementeren van de deursystemen. Door contact met de sluitranden wordt een noodrem geactiveerd en voorkomen dat handen of voorwerpen vastraken tussen trommelwanden en draaivleugels. De automatische beperking van de draaisnelheid van de vleugels garandeert veiligheid bij het naar binnen gaan en beschermt bijvoorbeeld spelende kinderen.

Carrouseldeuren in vluchtroutes

Zwembadparadijs Schwarzwald glazen gevel buitenaanzicht

De carrouseldeuren en centrale pendeldeur passen onopvallend in the glazen gevel. Foto: Oliver Look voor GEZE GmbH

De carrouseldeuren in de glazen koepel maken deel uit van de vluchtroute en zijn daarom van groot belang in een waterpark waar zich op ieder moment tot 2.200 bezoekers kunnen bevinden. De veiligheidstechniek door GEZE stelt vluchtende personen in staat om het zwembadparadijs te verlaten en snel en intuïtief naar buiten te ontsnappen in het geval van gevaar. De carrouseldeuren in de glazen koepel kregen om deze reden ‘break-out’-vleugels. Deze kunnen met de hand gebroken worden en de vluchtroutes vrij maken.

GEZE Boxer deurdranger - milieuvriendelijk en veilig

Een 100% glazen pendeldeur met GEZE Boxer deurdranger leidt ook naar de buitenvoorzieningen, tussen de carrouseldeuren in het water en ‘op het droge’. De geïntegreerde deurdranger is extreem elegant ‘verborgen’ in de spanrail van de glazen deur, zodat er een consequent deurdesign ontstaat in de glazen gevel. Hierdoor blijft de glazen deur altijd dicht en wordt warmteverlies voorkomen. De speciale glazen oplossing met geïntegreerde deurdranger is ook precies wat nodig is wat betreft het veiligheidsconcept van het gebouw; gevaar voor letsel en oneigenlijk gebruik worden voorkomen, terwijl de onderste glazen randen de deur tegen schade beschermen.

GEZE-producten in het zwembadparadijs Schwarzwald

  • Handmatige water-carrouseldeur
  • Carrouseldeursystemen
  • Carrouseldeuren met ‘break-out’-vleugels
  • 100% glazen pendeldeur met GEZE Boxer deurdranger