Verklarende woordenlijst

Overzicht technische termen

Het GEZE-lexicon van technische termen geeft uitleg over de belangrijkste termen op het gebied van deur-, raam- en veiligheidstechniek - van ‘A’ zoals in ‘|Aanstuurelementen’ tot ‘Z’ zoals in ‘Zelfvergrendelende panieksluiting’.

A

Aanslagdeur

Synoniem: Draaideur

Een aanslagdeur is een draaideur waarbij de deurbladen aan één kant bevestigd zijn. De deurscharnieren bevinden zich aan deze zijde en het slot is op de tegenovergestelde zijde. Aanslagdeuren zijn het meest gebruikte type deur.

Aanstuurelementen

Aanstuurelementen zijn componenten voor het besturen van automatische deuren. Afhankelijk van de instelling activeren ze het automatisch openen of dichthouden van de deur.

Aanwezigheidsmelders

Een aanwezigheidsmelder is een contactloze veiligheidssensor. Het herkent de aanwezigheid van personen of objecten binnen het bewegingsgebied van de deur en leidt ertoe dat de deur stopt of zijn beweging omdraait.

Actieve vleugel

Synoniemen: bewegend, hoofdvleugel

In het geval van deursystemen met meerdere vleugels wordt naar de vleugel die als eerste geopend en als laatste gesloten wordt verwezen als de actieve vleugel (ook: bewegend, hoofdvleugel). Deze vleugel bevat over het algemeen ook het slot.

Arbeidsstroom sluitplaat

Een arbeidsstroom sluitplaat wordt vergrendeld, als er geen stroom wordt toegepast. De elektrische deuropener wordt ontgrendeld wanneer de stroom opnieuw wordt toegepast. Er kan een zoemend geluid hoorbaar zijn tijdens de activering met wisselstroomwerking, maar niet met gelijkstroom. De tegenhanger van de arbeidsstroomversie is de ruststroomversie.

Automatische deur

Synoniem: automatisch geactiveerde deur

Automatische deuren zijn deuren uitgerust met een automatische aandrijving die ze opent en sluit.

B

BACnet

BACnet is een open, neutraal communicatieprotocol voor gebouwautomatisering en besturingsnetwerken. Het dient om communicatie tussen producten van verschillende producenten te vereenvoudigen.

Barrièrevrije constructie

Met barrièrevrije constructie wordt aandacht besteed aan het vermijden van obstakels en barrières bij het ontwerpen en installeren van toegangspunten, met inbegrip van deuren.

Bewegingsmelders

Een bewegingsmelder is een niet-contactsluiter die bewegingen voor de deur identificeert en de deur daardoor opent.

BIM-object

BIM-objecten zijn virtuele 3D-modellen van componenten die worden gebruikt voor het plannen, creëren en beheren van gebouwen met BIM.

Biometrie

Biometrie verwijst naar de studie voor het meten van fysieke lichaamskenmerken. Biometrische processen worden gebruikt in de toegangsbesturing om een persoon te identificeren of authenticeren.

Bouwwerkinformatiemodel

Synoniem: BIM:

Building Information Modelling is een op software gebaseerde methode voor het plannen, bouwen en beheren van gebouwen. Met deze methode worden constructiegegevens digitaal geregistreerd, gemodelleerd en gecombineerd, waardoor het gebouw als een computermodel gevisualiseerd kan worden. In sommige landen is BIM inmiddels een standaardprocedure voor de constructie van openbare gebouwen.

Bovenlicht

Een bovenlicht verwijst naar een raam in het plafond van een kamer met een plat of enigszins schuin dak. Ze zijn vaak geïnstalleerd in grote ruimtes of hallen en worden gebruikt in ruimtes zonder buitenwanden waarin normale ramen niet gebruikt kunnen worden. De hoofdfunctie van een bovenlicht is de ruimte te ventileren.

Bovenlichtopeners

Synoniem: Vlakvorm-bovenlichtopener

Een bovenlichtopener is een beslag dat dient om bovenlichten te openen en sluiten. Het heeft scharen en een trekstang. Het bovenlicht wordt bewogen met behulp van de scharen, die op hun beurt door middel van de trekstang bewogen worden.

Bovenliggende deurdranger

Synoniemen: OTS

Een bovenliggende deurdranger is een deurdranger bevestigd aan de bovenste deuropdek.

Bovenliggende deurdrangers met glijrail

Synoniemen: Bovenliggende deurdranger met glijrail

Een bovenliggende deurdranger met glijrail is een deurdranger die aan de deur bevestigd is door middel van een glijrail.

Bovenliggende deursluiter met schaararm

Synoniemen: Schaararmdeurdranger, Bovenliggende deursluiters met een schaararm

Een bovenliggende deursluiter met schaararm is een deurdranger die aan de deur bevestigd is door middel van een schaararm.

Boxer vloerdraailager

Het GEZE Boxer vloerdraailager is een bevestigingsmateriaal voor geïntegreerde deurdrangers in de Boxer-serie. Het zorgt ervoor dat deuren zonder brand- of rookbeschermingsfuncties voorzien kunnen worden van een flexibele openingsbegrenzing en/of mechanische vastzetvoorziening.

Brandbeveiligingsdeur

Synoniem: Vuurwerende deur

Een brandbeveiligingsdeur die werkt als een brandveiligheidssluiting om te voorkomen dat brand zich verspreidt. In sommige gevallen kan deze deur ook rookdicht zijn. Brandbeveiligingsdeur is de algemene term voor brand- en rookwerende deuren.

Brandveiligheidssluiting

Een brandveiligheidssluiting is een deur, een poort of een klep die dient om een ruimte af te sluiten en tegelijkertijd te voorkomen dat de brand zich verspreidt. Een brandveiligheidssluiting is de algemene term voor deuren, poorten of kleppen die dienen om ruimtes af te sluiten en tegelijkertijd te voorkomen dat brand en/of rook zich verspreidt.

D

Dakrookafvoersysteem

Een dakrookafvoersysteem leidt rook uit het gebouw door dakramen.

Detailhandel

Bij GEZE is de vraag van de detailhandel voornamelijk naar het ontwerp van winkelpuien en winkelgevels.

Deur met buisframe

Synoniem: Deur met buisframe, schuifraam

Een deur met buisframe is een deur waarin het buitenste kozijn van het deurblad een profiel heeft en de binnenkant een vulling heeft. De vulling kan gemaakt zijn van ieder soort materiaal, zoals glas, hout etc. Op een deur met buisframe, is het slot in het profiel geïntegreerd in plaats van in de vulling.

Deuraandrijving

Deuraandrijvingen zijn motoren die gebruikt worden om draai- en schuifdeuren automatisch te bewegen.

Deurbladmontage

Synoniem: Vleugelmontage

In een deurbladmontage is de deurdranger bevestigd aan de deurvleugel en is de glijrail of de schaararm die is bevestigd aan het deurkozijn.

Deurdemper

Een deurdemper is een uitrustingsdeel dat dient om de sluitbeweging van een deur te vertragen.

Deurmagneet

Synoniemen: Deurhoudmagneet, Elektrische deurmagneet

Deurhoudmagneten zijn vastzetinrichtingen die zijn ontworpen om brandbeveiligingsdeuren open te houden. Ze zijn niet geïntegreerd in de glijrail. Ze zijn gemonteerd op de deurvleugel. Er is een magnetische aantrekkingskracht tussen de magneten en de magnetische tegenplaat, waardoor de deur open kan worden gehouden.

Deurkrukslot

Deurkruksloten worden gebruikt wanneer deuren ook in tegengestelde richting tot de normale stroom geopend moeten worden, d.w.z. in een noodgeval. De buitendeurknop voor dit soort deurslot wordt losgekoppeld van de blokkeerinrichting, terwijl de paniekfunctie wordt geactiveerd in de stroomrichting van de nooduitgang. Als een overeenkomstig signaal van een toegangscontrolesysteem afgegeven is, wordt de buitendeurknop permanent of voor een bepaalde duur losgekoppeld, zodat de deur geopend kan worden tegen de stroomrichting van de nooduitgang in.

Deursluiter

Een deurdranger is een uitrustingsdeel dat garandeert dat de deur na het openen weer automatisch en veilig wordt gesloten.

Deurtechniek

Bij GEZE omvat het productgebied van deurtechniek deurdrangersystemenschuifbeslagsystemenGEZE ActiveStop en handmatige schuifwandsystemen.

Deurvleugel

Synoniem: Deurvleugel

De deurvleugel is het bewegende deel van een deur.

Directe opener

Directe opener is een algemene term voor verschillende types aandrijvingen die gebruikt worden om ramen te openen. De aandrijvingen zijn geïnstalleerd op de hoofd- of secundaire sluitzijde van het raam, zodat de aandrijfbeweging rechtstreeks via de openingsbreedte wordt toegepast. De ramen zijn ‘blootgesteld’ (geopend).

Draaideur

Synoniemen: Draaideur, KDT

De term draaideur verwijst naar draaideuren met ten minste twee bladen die bevestigd zijn aan een draaikruis boven en onder. Draaideuren zijn aan de bovenkant gesloten met behulp van een plafondring of een plafondrail en aan de zijkanten met behulp van een trommel. Voor draaideuren is het niet noodzakelijk een tochtweringssysteem te installeren.

Draaideur

Synoniem: Draaideurvleugel

Een draaideur is een deur waarvan het blad is bevestigd aan een van de lengtezijden van het deurkozijn. In dit geval is de spilas verticaal. Draaideuren kunnen worden ontworpen als aanslag- en pendeldeuren.

Draaideuraandrijving

Draaideuraandrijvingen worden gebruikt voor de automatische opening en sluiting van draaideuren.

Draaideursysteem

Een draaideursysteem is een systeemoplossing waarmee draaideuren met meerdere bladen automatisch worden bewogen.

Draaikruis

Een draaikruis is een systeem gebruikt om personen een voor een door een toegangspunt te leiden. Dit kan bijvoorbeeld noodzakelijk zijn voor toegangsbesturing, als de autorisatie voor iedere persoon die wil passeren gecontroleerd dient te worden.

Draadloos assortiment

Het draadloze assortiment van GEZE verwijst naar alle beschikbare afstandsbedieningen voor automatische deuren waarmee de deur draadloos kan worden bediend via een afstandsbediening.

Dubbele spoelentechniek

Dubbele spoelentechniek van GEZE zorgt voor een grotere verscheidenheid aan bedrijfsspanningen voor elektrische deuropeners vergeleken met standaard spoelen. Hiermee worden tegelijkertijd de verschillende opties verminderd, hetgeen leidt tot lagere inventariskosten.

E

Eindslag

Eindslag is een kracht die de vergrendelsnelheid neutraliseert vlak voordat een deur volledig sluit, zodat de dagschoot in het slot kan vallen. Hierdoor kan iedere eventuele weerstand gecorrigeerd worden door de versnelling van de sluitsnelheid, vlak voordat de sluitcyclus voltooid is.

Elektrische vergrendeling

Een elektrische vergrendeling is een vastzetinrichting die in de glijrail geïntegreerd is. Deze werkt met gebruik van magnetische energie.

Elektrische lineaire aandrijving

Synoniem: Elektrische aandrijving

Een elektrische lineaire aandrijving, of korter gezegd, een elektrische aandrijving, is een raamaandrijving die een elektrische motor bevat. Deze motor omzet elektrische energie om in bewegingsenergie, of, meer specifiek, in een lineaire beweging.

Elektrische deuropeners

Samen met de vlaksluitplaat, is een elektrische deuropener de tegenplaat van de dagschoot. Elektrische deuropeners ontgrendelen de deur door middel van een impuls, zonder dat de gebruiker de dagschoot dient te activeren met behulp van een deurklink. Deze wordt bijvoorbeeld gebruikt met een draaideuraandrijving, waarbji de toegang wordt gecontroleerd via toegangsautorisatie of deel uitmaakt van een intercomsysteem. Een elektrische deuropener is een elektrische inrichting die automatisch deuren opent. Deze wordt door het deurslot heen geïnstalleerd in het deurkozijn.

F

Flexibele openingsbegrenzing

Bij flexibele openingsbegrenzingen is de openingsbegrenzing in de glijrail niet vast maar tamelijk flexibel. Hierdoor kan een dempend effect optreden, terwijl ook voorkomen wordt dat de deur verder opengaat.

Fotocel

Een fotocel is een opto-elektronisch systeem bestaande uit een of meer lichtbundels. Als een van deze lichtbundels onderbroken wordt, herkent het systeem de obstructie waardoor dit veroorzaakt is en zendt het een elektrisch signaal uit. Fotocellen worden gebruikt voor de contactloze herkenning van bewegende objecten.

G

GCprofile Therm

Thermisch gescheiden profielsysteem in ontwerp met smalle lijst voor een elegante uitstraling. Voor installatiesituaties waar speciale nadruk wordt gelegd op hoge energie-efficiëntie, d.w.z. het laagst mogelijke warmteverlies in de winter of koudverlies in de zomer. Dit profielsysteem wordt ook gebruikt, als er hogere eisen zijn gesteld aan de dichtheid van het schuifdeursysteem. Het is bijzonder geschikt voor buitendeuren die zijn blootgesteld aan weersinvloeden en voor binnendeuren die moeten voldoen aan hogere eisen voor geluidsisolatie.

Gebouwautomatisering

Gebouwautomatisering (GA) bestaat uit de bewakingsinrichting, besturingstechniek en optimalisatieapparatuur in een gebouw. Hierdoor kunnen alle functionele processen in het gebouw automatisch bediend worden overeenkomstig vooraf gedefinieerde parameters of kunnen bedieningen en controles worden vereenvoudigde. Alle technische eenheden in een gebouw zijn hiervoor binnen een netwerk verbonden.

Gebouwmanagementsysteem (GLT)

Een gebouwmanagementsysteem (GLT) verwijst naar software gebruikt voor het bewaken en controleren van gebouwen. Gebouwmanagementsystemen bestaan uit toevoernetwerken binnen het gebouw die worden gebruikt als functionele netwerken voor het uitvoeren van verschillende gebouwautomatiseringssysteemtaken.

Gebouwmanagementsysteem (GMS)

Een gebouwbeheertechnieksysteem (GMS) is een gecomputeriseerd systeem dat de in een gebouw aanwezige systemen controleert, bijv. gevarenmeldingssystemen of communicatie-uitrusting en hun bediening en beheer vereenvoudigt.

Gebouwsysteem

Het GEZE gebouwsysteem is een gebouwentechnieksysteem dat optimaal voldoet aan de hoge eisen voor gebouwen met speciale veiligheidsbehoeften. Het zorgt ervoor dat GEZE systeemoplossingen voor deuren, ramen en veiligheidstechnieksectoren geïntegreerd kunnen worden binnen de beveiligingvan het gebouw en het besturingssysteem.

Gebouwveiligheid

De term gebouwveiligheid verwijst aan de ene kant naar de veiligheid van een gebouw en zijn bewoners in het geval van brand of paniek. Tegelijkertijd omvat het ook de beveiliging van het gehele gebouw of een bepaald gebied van het gebouw tegen inbraak.

Gebruik van het gebouw

Gebruik van het gebouw verwijst naar alle services bedoeld voor een complete bediening van gebouwen en naar de bijbehorende fysieke en technische uitrusting.

Gehard veiligheidsglas

Synoniem: ESG

Gehard veiligheidsglas bestaat uit een enkele glazen ruit, die met warmte behandeld is met behulp van een speciaal proces, om het glas meer schok- en slagweerstand te geven.

Geïntegreerde sluitvolgorderegeling deur

De geïntegreerde sluitvolgorderegeling (integrated closing sequence control, ISM) garandeert de correcte sluitvolgorde voor dubbelvleugelige deuren. De actieve vleugel blijft in zijn wachtstand terwijl de passieve vleugel sluit. De actieve vleugel wordt daarna overeenkomstig de sluitvolgorde vrijgegeven, waardoor hij ook kan sluiten.

Geïntegreerde deurdranger

Geïntegreerde deurdrangers zijn rechtstreeks in de deurvleugel geïnstalleerd. Hierdoor is de glijrail alleen zichtbaar wanneer de deur wordt geopend.

Geïntegreerd volledig glazen systeem

Synoniemen: Geïntegreerd profiel volledig glazen systeem

Met geïntegreerde volledig glazen systemen (integrated all-glas system, IGG), wordt het profielsysteem geïntegreerd tussen ten minste twee glazen ruiten, zodat de verticale en horizontale componenten uit het zicht blijven.

Gelaagd veiligheidsglas

Synoniemen: Veiligheidsglas

Gelaagd veiligheidsglas (LSG) wordt zo genoemd, omdat het een combinatie bevat van twee of meer platte glazen ruiten die zijn verbonden door middel van een scheurbestendige elastische polymeerfolie. Deze combinatie biedt belangrijke veiligheidskenmerken zoals doorslagvastheid, verlaagd risicoletsel veroorzaakt door glasscherven, aangezien ze aan de folie hechten en de geluidsisolatie enorm verhogen.

Gevel

De gevel verwijst naar het ontworpen buitenoppervlak van de zichtbare gebouwschil.

Glazen beslag

Glazen beslag is speciaal klembeslag voor glazen deuren.

Glazen gevel

Glazen gevels zijn gevels die voornamelijk uit glas bestaan. Ze zijn vaak te vinden op de buitenschil van grote, prestigieuze gebouwen of op winkelpuien met glazen schuifwanden.

Glazen systemen

Bij GEZE is glazen systemen een algemene term voor geïntegreerde 100% glazen systemen, 100% glazen systemen en handmatige schuifwandsystemen.

Glijrail

De glijrail is een vaste tegenplaat van de deurdranger, die aan het andere deel van de deur bevestigd is. Als de dranger aan het kozijn bevestigd is, is de schaararm aan de deurvleugel bevestigd of omgekeerd. Als de deur geopend is, beweegt er een glijblok langs de rail.

Green Building

Green Building is een term op het gebied van duurzame constructie. Het verwijst naar gebouwen die zijn gebouwd met duurzaamheid in gedachten. Als er voldaan is aan bepaalde criteria gerelateerd aan het efficiënte gebruik van energie, water en andere bronnen, aan gezonde werkplekcondities en aan de vermindering van afval en milieuverontreiniging, verdienen dergelijke gebouwen een zogenaamde LEED (Leadership in Energy and Environmental Design)-certificaat.

H

Handmatig schuifwandsysteem

Synoniem: MSW

Een handmatig schuifwandsysteem bestaat uit verschillende deurbladen die kunnen worden opengeschoven. Ze bestaan uit een hoofdas, waarlangs de bladen bewogen worden en een stapelruimte, waar ze worden opgeslagen wanneer het systeem open is.

Handmatige ventilatiesystemen

Handmatige ventilatiesystemen zijn systemen waarin de ramen handmatig geopend worden in plaats van automatisch, bijv. bovenlichtopeningssystemen of slinger-draaikiepbeslag.

Hoeksluitplaat

De hoeksluitplaat wordt voornamelijk gebruikt in houten kozijnen.

Hoofdsluitzijde

De hoofdsluitzijde (HSZ) is de rand van een deur of raam die tegenover de deurvanger ligt. Hij ligt hierdoor ook tegenover de secundaire sluitzijde.

Houdmagneet

Een houdmagneet is een component die brandbeveiligingsdeuren in nooduitgangssystemen gesloten houdt.

I

Inbraakwering

Inbraakwering is een kenmerk van gebouwen die gebruik maken van componenten ter voorkoming van inbraakpogingen.

Intelligente gevels

Intelligente gevels impliceren geautomatiseerde raam- en deurelementen die zijn opgenomen in het gebouwmanagementsysteem en die de ventilatie en airconditioning van het gebouw vergemakkelijken.

Interfacemodule

Synoniem: Gateway

Een interfacemodule is een verbinding tussen een deursysteem en een gebouwautomatiseringssysteem. Daarnaast vormt het de omzetting van een dataprotocol in een ander dataprotocol.

ISO-glas

Synoniem: Isolatieglas

ISO-glas is de afkorting voor isolatieglas. ISO-glas verwijst naar glas dat bestaat uit meerdere tussenlagen glas die een betere warmte-isolatie bieden (meervoudige beglazing). ISO-glas is een standaardnorm geworden binnen de resedentiële woningbouw.

I.S.T. Kingfix

De I.S.T. Kingfix schootslotrail zorgt voor aanvullende voordelen voor strengere eisen wat betreft warmte-isolatie en geluidsisolatie. De afmetingen van de I.S.T. Kingfix schootslotrail, 12 mm vanaf de schroefpunten van de sluitplaat tot de bovenste rand van de afdekking, is compatibel met de afmetingen van gangbare sluitplaten. Sluitplaten gebaseerd op de hierboven vermelde afmetingen kunnen gebruikt blijven worden zonder dat er aanpassingen nodig zijn. De A4000 I.S.T. Kingfix kan zonder enig probleem achteraf worden aangebracht op bestaande deuren met behulp van deze sluitplaten.

K

KNX

KNX is een bussysteem dat verschillende gebouwfuncties combineert, bijv. brand- en rookmelders, ventilatie en airconditioning en ook vele toepassingen in een netwerk met elkaar verbindt.

Kopmontage

Kopmontage verwijst naar de installatie van de deurdranger op het deurkozijn en de installatie van de glijrail of schaararm op het deurblad.

Kozijn

Synoniem: kozijn

Kozijnen zijn verticale verlaagde oppervlakken in een wand. Dit zijn de oppervlakken van de binnenmuren van de opening gebruikt voor deur en deuropeningen.

L

Laserscanner

Een laserscanner is een sensor die als functie heeft automatische draaideuren te beveiligen met behulp van lasertechnologie.

Latei

Een latei verwijst naar de afdekking van een muuropening, die horizontaal of met een onderaanzicht kan worden geconstrueerd.

Lichtgordijn

Een actief infrarood-lichtgordijn bestaat uit meerdere spotjes. Deze zenden lichtbundels uit naar de vloer, die weerkaatst worden. Als een lichtbundel gebroken wordt door een object of een persoon, wordt dit geregistreerd. Hierdoor wordt een vooraf gedefinieerde reactie van de deur geactiveerd: de deur opent bijvoorbeeld. Actief infrarood-lichtgordijnen dienen om automatische draai- en schuifdeuren te beveiligen.

Lineaire schuifdeur

Bij een lineaire schuifdeur schuiven de deurbladen recht langs een horizontale lijn, in tegenstelling tot hoekschuifdeuren en ronde schuifdeuren.

M

Magnetische tegenplaat

De magnetische tegenplaat is de tegenplaat van de deurmagneet. Hij is tegenover de magneet geïnstalleerd. Er is een magnetische aantrekkingskracht tussen de deurmagneet en de magnetische tegenplaat, waardoor de deur open kan worden gehouden.

Massieve deurvleugel

In een massieve deurvleugel is de volledige deurvleugel gemaakt van hetzelfde materiaal, in tegenstelling tot deuren met buisframe.

Mechanische vastzetvoorziening

Mechanische vastzetting is de algemene term voor de mechanische vastzetvoorziening en vastzetstangcomponenten.

Modulair vastpaneelprofiel

Synoniem: vastpaneelprofielsysteem

Het modulaire vastpaneelprofiel is een component van het glazen beslag op de glazen klem. Deze zorgt ervoor dat 100% glazen wanden kunnen worden opgesteld voor verticale en horizontale randafwerking van ruiten van enkelvoudig veiligheidsglas met een glasdikte van 8, 10 en 12 mm.

Motorslot

Een motorslot is een slot dat vergrendelt en ontgrendelt door middel van een elektrische motor.

N

Nachtafkoeling

Nachtafkoeling is een thermale functie op een gevel. Met dit systeem wordt warme binnenlucht naar buiten geleid door elektrisch bestuurde ramen tijdens de frissere ochtend- en avonduren, waardoor koele lucht het gebouw kan binnengaan. Dit type ventilatie speelt een bijzonder belangrijke rol in kantoorgebouwen.

Natuurlijke ventilatie

Synoniem: Vrije ventilatie

Natuurlijke ventilatie verwijst naar het gebruik van natuurlijke drukgradiënten gegeneerd door wind en/of temperatuurverschillen tussen de buiten- en binnenlucht, voor ventilatiedoeleinden. Dit systeem maakt geen gebruik van aangedreven ventilatoren.

Natuurlijk rook- en warmteafvoertoestel

Synoniem: NRWG

Natuurlijke rook- en warmteafvoertoestellen (NRWG) garanderen dat rook en gassen uit het gebouw geleid worden in het geval van brand. Deze gereglementeerde bouwproducten bevatten altijd een raam, samen met zijn bijbehorende componenten, de inklembescherming en het aandrijvingssysteem, samen met zijn bijbehorende producten.

Netwerk

Netwerk verwijst naar verbindingen tussen alle technische componenten in een gebouwsysteem. Door het gebruik van uniforme standaarden, bijv. KNX, kunnen componenten in een netwerk verbonden worden met elkaar, zelfs als ze geproduceerd zijn door verschillende fabrikanten.

Niet-scharnierzijde

De niet-scharnierzijde van een deur is de zijde van de deur tegenover de zijde waar het scharnier zich bevindt.

Nooduitgang

Nooduitgangen zijn deuren die zich langs vluchtroutes bevinden.

Noodstroombesturingscentrale

Synoniem: Noodstroomcentrale

Een noodstroombesturingscentrale is een elektrische inrichting die in het geval van een stroomuitval voorziet in de complete voeding.

O

Ondergrondse aandrijving

Ondergrondse aandrijvingen worden geïnstalleerd in een montagelijst aan de onderrand van het deurblad. Deze montagelijst is verbonden met het deurblad boven een montage-element dat als een scharnier werkt.

Ontgrendelingshendel

De deblokkeringshendel, ook bekend als de dagtijdinstelling, is een optionele hendel voor de mechanische permanente ontgrendeling van de elektrische deuropener. Als een deur ontgrendeld wordt door deze hendel te activeren, wordt hij alleen vergrendeld als deze hendel weer geactiveerd wordt.

Openingsbeperking

Synoniem: Openingsbeperking

De openingsbeperking is een component geïnstalleerd in de glijrail van deurdrangers die dient om een deur in een bepaalde hoek te houden. Als het glijblok in contact komt met de openingsbeperking, wanneer de deur geopend is, gaat de deur niet verder open. De deur blijft open in deze positie voor deuren met een vastzetfunctie en hij sluit daarna weer voor deuren zonder vastzetfunctie.

Openingsdemping

Een openingsdemping is een demper die geïnstalleerd kan worden in een deurdranger om de draaibeweging van een opengaande deur te absorberen. Het voorkomt dat de deur te ver wordt geopend, zodat alle personen, deurelementen, aangrenzende muren of objecten die zich achter de deur bevinden beschermd worden.

Openingssystemen

Een openingssysteem omvat alle componenten gebruikt om een raam te openen.

Op latei gemonteerde detector

Op latei gemonteerde detector is de algemene term voor alle melders, rookmelder, thermo-differentiële melders etc., die aan de latei bevestigd zijn.

P

Paniekdeur

Een paniekdeur is een deur die gesloten blijft onder normale omstandigheden om te voorkomen dat niet-geautoriseerde personen het gebouw binnengaan. In het geval van een panieksituatie kan hij worden geopend door personen die proberen te ontsnappen, zonder dat instructies vooraf nodig zijn. Deze deur functioneert als een nooduitgang.

Paniekslot

Een paniekslot is een inrichting die de deur vergrendelt, maar ervoor zorgt dat de deur op ieder willekeurig moment van binnen naar buiten geopend kan worden. In geval van gevaar of in panieksituaties kunnen de bewoners door deze deur ongehinderd ontsnappen.

Paniekstang

Een paniekbalk is een horizontale drukbalk die over het volledige deurblad loopt. In het geval van panieksituaties, bijv. wanneer een menigte tegen de deur duwt, kan deze geactiveerd worden door eenvoudigweg ertegen te drukken.

Passieve vleugel

Synoniemen: Extra vleugel

Op deuren met meerdere bladen wordt naar het blad dat gesloten kan blijven verwezen. Hierbij wordt de actieve vleugel bewogen als passieve of extra vleugel. Als de passieve vleugel geopend wordt, gebeurt dit altijd pas nadat de actieve vleugel geopend is. Bij het sluiten moet de passieve vleugel eerst gesloten worden.

Pendeldeur

Pendeldeuren zijn zelfsluitende deuren die in beide richtingen draaien binnen hun kozijn en ten minste 90° opengaan.

R

Raambeveiliging

Raambeveiligingen dienen om gevaren tot een minimum te beperken, veroorzaakt door de knellende en afschuivende randen van een automatisch raam.

Raamkozijn

Een raamkozijn is het vaste deel van het raam.

Raamtechniek

Bij GEZE, omvat het gebied van raamtechniek producten gecreëerd voor het handmatig ventileren van gebouwen, bijv. bovenlichtopeners, elektrische raamaandrijvingen en rook- en warmteafvoerinstallaties.

Raamvleugel

Een raamvleugel is het bewegende deel van het raam.

Radar

Radar (radio detection and ranging) is een term die verwijst naar de verschillende herkenningsprocedures en lokatiemethodes en inrichtingen gebaseerd op elektromagnetische golven in het radiofrequentiegebied (radiogolven). Bij GEZE wordt het werkingsprincipe van radar gebruikt op het gebied van bewegingsmelders.

Radarbewegingsmelder

Een radarbewegingsmelder is een bewegingsmelder die functioneert op basis van radartechnologie. Deze dient om automatische deuren te activeren.

RC2

RC is een afkorting voor Resistance Class (weerstandsklasse). De weerstandsklasse geeft aan hoe lang een product weerstand biedt tegen een bepaald type dader die probeert in te breken. RC2 betekent dat een component 3 minuten lang voorkomt dat een gelegenheidsdief de gesloten en vergrendelde component openbreekt met behulp van simpel gereedschap, zoals een schroevendraaier, tangen en een wig.

Rollenschuifbeslag

Een rollenschuifbeslag is een schuifbeslag gebaseerd op een loopprofiel en een loopwagen. De beweging van het deurbeslag wordt uitgevoerd via de rollen, die ook het gewicht van de deur ondersteunen.

Rookbeschermingssluiting

Een rookbeschermingssluiting is een deur, een poort of een klep die dient om een ruimte af te sluiten en op hetzelfde moment voorkomt dat rook zich verspreidt.

Rookbeschermingsdeur

Een rookbeschermingsdeur is een zelfsluitende deur die, wanneer geïnstalleerd en gesloten, werkt als een rookbeschermingssluiting en voorkomt dat er rook doorheen gaat.

Rook- en warmteafvoersysteem

Synoniem: RWA

Een rook- en warmteafvoerinstallatie zorgt voor preventieve brandbeveiliging door ervoor te zorgen dat rook zo snel mogelijk uit gebouw wordt geleid in het geval van een brand. Een complete RWA bestaat uit individuele rook- en warmteafvoerventilatoren (RWG), afgifte-inrichtingen, besturingselementen, een voeding, kabels en een toevoer van verse lucht.

Rookmelders

Rookmelders zijn inrichtingen die rook kunnen herkennen door de aanwezigheid van bijvoorbeeld verbrandingsproducten in de lucht en een alarm activeren.

Rookschakelaarcentrale

Een rookschakelaarcentrale is een inrichting die zorgt voor een vroegtijdige waarneming van brand en rook en stroom levert aan de gesloten vastzetinrichtingen. In het geval van een brand herkent deze brand en rook en wordt de stroomtoevoer naar de vastzetinrichting onderbroken.

Ruimteafscheiding

Synoniem: Ruimteverdeling

Ruimteafscheiding betekent dat een grotere ruimte wordt onderverdeeld in kleinere ruimtes met behulp van schuifwanden of glazen systemen. Het ontwerp van de onderverdeling kan vast of variabel zijn. 

Ruimteafscheidingssysteem

Een ruimteafscheidingssysteem bestaat uit schuifwandpanelen waarmee een ruimte flexibel onderverdeeld kan worden.

Ruimteklimaatregeling

Synoniem: Binnenklimaatregeling

Binnenklimaatregeling is de optie van intelligente besturing van de ventilatie in een gebouw. Afhankelijk van de temperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit worden ramen automatisch geopend of gesloten op basis van vooraf gedefinieerde ventilatiescenario’s. Binnenklimaatregeling kan gekoppeld aan een RWA-centrale worden gebruikt, zodat ventilatie en rookafvoer worden gecombineerd. In het geval van een brand neemt de RWA-centrale de besturing over en beweegt deze de ramen in de gewenste veilige positie.

Ruststroom

Als de stroom wordt weggenomen, wordt een ruststroomdeuropener ontgrendeld en bij langdurig gebruik wordt deze vergrendeld. In het geval van een stroomuitval wordt de elektrische deuropener ontgrendeld en de bijbehorende dagschoot vrijgegeven. De tegenhanger van de ruststroom is arbeidsstroomwerking.

RWA-centrale

Een RWA-centrale is een noodstroomcentrale die raamaandrijvingen van elektriciteit voorziet, ook in het geval van stroomuitval, en de ramen activeert.

S

Schaaraandrijving

Een schaaraandrijving is een lineaire raamaandrijving die een paar scharen opent. Het raam wordt geopend via de openingsbeweging van de scharen.

Schaararm

De schaararm is een vaste tegenplaat van de deurdranger, die aan het andere deel van de deur bevestigd is. Als de dranger aan het kozijn bevestigd is, is de schaararm aan de deurvleugel bevestigd of omgekeerd. Als de deur geopend is, bewegen beide hendels van de schaararm over het omkeerpunt.

Schakelcontact

Zie terugmeldcontact.

Scharnier

Synoniem: Deurscharnier, Deurvanger

Het scharnier is het deel van de deur dat het blad met het kozijn verbindt.

Scharnierzijde

De scharnierzijde van een deur is de zijde van de deur waar het deurbeslag gemonteerd en zichtbaar is.

Schootgeleiding

De schootslotrail is een optie voor het verbeteren van het openingsgedrag van de deur. Door de dagschoot te geleiden op het niveau van de vlaksluitplaat wordt kantelen voorkomen, zelfs op vlaksluitende deuren.

Schuifbeslagsysteem

Synoniem: Schuifbeslag

Een schuifbeslagsysteem verwijst naar een systeem voor het openen van schuifdeuren dat bestaat uit een loopprofiel, loopwagen, ophangbout, ophanging, vloergeleiding en een eindaanslag of SoftStop, zoals vereist. Schuifbeslagsysteem is een algemene term voor componenten, normaal gesproken gemaakt van metaal, die het openen en sluiten van deuren en ramen vereenvoudigen, bijv. scharnieren en sloten.

Schuifdeur

Een schuifdeur bestaat uit een of meer horizontaal bewegende deurbladen die via een opening op hun eigen niveau bewegen.

Schuifdeuraandrijving

Schuifdeuraandrijvingen worden ingezet voor het automatisch openen en sluiten van schuifdeuren.

Schuifdeursysteem (automatisch)

Een schuifdeursysteem is een systeemoplossing voor automatisch bewegende deuren met meerdere bladen.

Schuifwand

Een schuifwand is een beweegbare wand die langs rails loopt aan de bovenkant ervan en onderste randen, waardoor de panelen door een ruimte bewogen kunnen worden. Schuifwandsystemen kunnen ook worden gebruikt om een grote ruimte in kleinere ruimtes te verdelen.

Secundaire sluitzijde

De secundaire sluitzijde (NSK) is de rand van een deur of raam waaraan de deur of het raam bevestigd is.

Sensoren

Bij GEZE omvatten sensoren alle aanstuurelementen die gebaseerd zijn op sensortechniek.

Sluizensysteem

Synoniem: Sluizensysteem

Een sluizensysteem verwijst naar een sequentie van twee zodanig bestuurde deuren dat slechts één deur tegelijkertijd geopend kan worden. De binnendeur bevat de veiligheidskenmerken die noodzakelijk zijn om de achterliggende ruimte te beschermen.

Smart Building

De term Smart Building verwijst naar een gebouw uitgerust met technische processen en systemen die levenskwaliteit en -omstandigheden verhogen evenals veiligheid, en het mogelijk maken om energie efficiënter te gebruiken. Dit wordt bereikt door het gebouw uit te rusten met door een netwerk verbonden inrichtingen en inrichtingen en installaties met afstandsbedieningen samen met behulp van processen die geautomatiseerd kunnen worden.

Stangvergrendeling

Stangvergrendeling wordt gebruikt om automatische schuifdeuren te vergrendelen. In zo’n geval wordt een vergrendelingsstang in het ISO-profielsysteem met smalle lijst geïntegreerd. Als de deur vergrendeld is, wordt de stang in de vloer neergelaten.

Steekslot

In tegenstelling tot andere soorten sloten zijn steeksloten in een deur of deurblad met buisframe ingebracht, zodat alleen de voorplaat zichtbaar is op de sluitrand van het blad. Normaal gesproken heeft een steekslot een dagschoot en een nachtschoot.

Spindelaandrijving

Ook bekend als: Elektrisch aangedreven spindelaandrijving

Een spindelaandrijving is een aandrijving gebruikt om ramen te openen en te sluiten. De beweging wordt uitgevoerd door middel van een spindel.

T

Tandriemvergrendeling

Tandriemvergrendeling wordt gebruikt om automatische schuifdeuren te vergrendelen. Met deze oplossing kan een deur vergrendeld blijven, zelfs zonder een voeding, maar kan deze handmatig geopend worden in geval van een noodsituatie.

Telescopische deur

Synoniem: Telescopische deur

Telescopische schuifdeuren zijn deuren waarin de bladen langs parallelle loopprofielen geleid worden. Dit betekent dat de ruimte aan de zijkant die nodig is om de deurbladen te openen kleiner kan zijn dan de openingsbreedte van de deur, om zo ruimte te besparen.

Terugmeldcontact (ook: schakelbeveiliging)

Het terugmeldcontact is een optioneel contact op de elektrische deuropener om de deurstatus vast te stellen en te signaleren (open/dicht). Het identificeert contact tussen de elektrische deuropener en de dagschoot. Er wordt geen verschil gemaakt tussen vergrendeld en ontgrendeld.

Thermische melder

Thermische melders activeren een alarm, wanneer een bepaalde maximumtemperatuur wordt overschreden of wanneer er een snelle temperatuurverhoging is.

Thermisch gescheiden profielsysteem

Een thermisch gescheiden profielsysteem is een profielsysteem waarop het binnenste en buitenste lichtmetalen profiel gescheiden zijn door een kunststof vlies. Aangezien de kunststof een lagere thermische geleidbaarheid heeft dan het lichtmetaal, gaat er minder warmte verloren, zodat de energie-efficiëntie verbeterd wordt.

Toegangsbesturing (Zuko)

Toegangsbesturing (Zuko) betekent dat om veiligheids- of beschermingsredenen het alleen aan geautoriseerde personen toegestaan is een gebouw binnen te gaan. Toegangscontrolesystemen kunnen gebruikt worden om autorisaties te controleren.

Toegangscontrolesysteem

Een toegangscontrolesysteem omvat verschillende maatregelen gebruikt voor het controleren van toegang, bijv. structurele, organisatorische of personeelsmaatregelen. Moderne toegangscontrolesystemen maken steeds meer gebruik van biometrische gegevens en zijn gekoppeld aan inbraakalarmsystemen.

Toevoerlucht-systemen

Toevoerlucht-systemen dienen om verse lucht van buiten een gebouw aan te voeren.

T-stop-glijrail

De T-stop-glijrail is een glijrail met flexibele openingsbegrenzing. Het bevat een dempingsmateriaal waartegen het glijblok duwt tijdens het openen, en zo het deuropeningsproces dempt. Deze glijrail maakt vloerstoppers overbodig.

V

Vastzetinrichting

Synoniem: Vergrendeleenheid

Een vergrendeleenheid is een component van de vastzetvoorziening. Met behulp van deze inrichting blijft een zelfsluitende brand-/rookbeschermingsdeur open onder een gedefinieerde of een geselecteerde hoek, totdat hij elektrisch wordt geactiveerd.

Vastzetvoorziening

Een vastzetvoorziening verwijst naar een uitrusting die wordt gebruikt in het geval van een brand. Deze dient om brandwerende sluiters te sluiten, die anders open worden gehouden om de barrièrevrijheid te vereenvoudigen. In het geval van een brand wordt de functie van de deurdranger op gecontroleerde wijze gedeactiveerd en wordt de automatische sluitingsfunctie van de brandwerende sluiter geactiveerd. Een vastzetvoorziening bestaat uit ten minste één ontgrendelmechanisme, één brandmelder, één vastzetinrichting en één voeding.

Veiligheidstechniek

Bij GZE omvat het productgebied van veiligheidstechniek enerzijds alle producten die dienen om te garanderen dat alleen geautoriseerde personen een gebouw binnen kunnen gaan. Anderzijds omvat het alle producten die dienen om te garanderen dat personen een gebouw veilig kunnen verlaten in het geval van een noodsituatie.

Ventilatie

Synoniem: Be- en ontluchting

Ventilatie verwijst naar de gerichte opening van ramen om ervoor te zorgen dat de binnenlucht ververst kan worden met verse lucht van buiten. Handmatige ventilatie verwijst naar systemen waarin de ramen met de hand geopend worden. Automatische ventilatie verwijst naar systemen die werken met elektrische aandrijvingen. Ventilatie verwijst naar de beoogde hoeveelheid lucht voor het verlaten van een binnenruimte en het binnenlaten van verse buitenlucht.

Ventilatietechniek

Ventilatietechniek omvat alle oplossingen bedoeld voor de handmatige of automatische opening en sluiting van ramen die dienen om de ruimtes van een gebouw te ventileren.

Vergrendelen

Synoniem: Deurslot

Een slot is een deel van de uitrusting dat vaak met een sleutel geactiveerd wordt, deze dient om een deur gesloten te houden en om te voorkomen dat niet-geautoriseerde personen deze kunnen openen.

Vergrendelingsaandrijving

Een vergrendelingsaandrijving is een aandrijving gebruikt om ramen te sluiten. In de meeste gevallen is dit een elektrische lineaire aandrijving.

Vergrendelingssysteem

Een vergrendelingssysteem verwijst naar alle componenten die bijdragen aan het sluiten van een raam en ook naar een installatie waar meerdere verschillende sluitcilinders en de bijbehorende sleutels op elkaar zijn aangesloten.

Vlaksluitplaat

De vlaksluitplaat is een plaat met uitsparingen voor de dagschoot en de schoot van een deurslot, indien van toepassing. Deze is geïnstalleerd in het deurkozijn als de tegenplaat van deze componenten, om hem te beveiligen tegen scheuren en slijtage. Het is bijvoorbeeld noodzakelijk onderscheid te maken tussen vlaksluitplaten en hoeksluitplaten. Vlaksluitplaten kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan situaties. Ze worden gebruikt voor houten en stalen kozijnen, en ook voor plastic kozijnen en lichtmetalen opbouwkozijnen.

Vlakvorm-bovenlichtopener

Ook bekend als: Vlakvorm-bovenlichtschaar, zie Bovenlichtopener

Een vlakvorm-bovenlichtopener is een beslag gebruikt om bovenlichten te openen en sluiten. De scharen worden geactiveerd door een trekstang en de bedieningskracht wordt door verschillende mechanische verbindingen geleid. Vlakvorm-bovenlichtopener verwijst naar een bovenlichtopeningssysteem met een extreem plat design. Voor het platte design van de scharen en van de schaararmgeleiding is een minimale ruimte boven en langs de raamvleugel nodig.

Vloerslot

Vloersloten worden gebruikt voor het vergrendelen van automatische schuifdeuren. Deze sloten worden geïnstalleerd op de deur dichtbij de vloer.

Vloerveren

Een vloerveer (afkorting: BTS) is een deurdranger die in de vloer verzonken is. De sluitingsactie vindt plaats vanaf de onderrand van de deur. Een vloerveer dient niet alleen om de deur te sluiten, deze draagt ook het gewicht van de deur.

Vluchtroute

Vluchtroutes in een gebouw zorgen voor een nooduitgangspad, zodat bewoners snel en veilig een gebouw kunnen verlaten in het geval van een noodsituatie of in een panieksituatie, bijv. tijdens een brand). Verder zijn ze ook ontworpen om de redding van bewoners te vereenvoudigen.

Volledig glazen systeem

Een volledig glazen systeem (GGS) verwijst naar constructies waar een deur, een vast veld of een bovenlicht - elk bestaande uit een enkele glazen ruit - heeft alleen een kozijn aan de boven- of onderkant, maar niet aan alle kanten.

Voordeurpakket

Het GEZE voordeurpakket is een barrièrevrije oplossing voor voordeuren voor woonhuizen en appartementengebouwen. Het bevat een automatische draaideuraandrijving, een toegangscontrolesysteem, een meerpunts-blokkeerinrichting en alle noodzakelijke kabelbomen en kabelgoten.

Vouwdeur

Vouwdeuren bestaan uit twee of meer vleugels die verbonden zijn door deurscharnieren met verbindingen. Deze vleugels kunnen worden samengedrukt om een zigzag- (of gevouwen) vorm te verkrijgen.

Vrijloopdeurdranger

Vrijloopdeurdrangers zijn deurdrangers met een vrijloopfunctie.

Vrijloopfunctie

De vrijloopfunctie op deurdrangers zorgt ervoor dat een deur gebruikt kan worden zonder weerstand in de openings- of sluitingsrichting, wanneer hij al eerder geopend werd tot een vooraf gedefinieerde openingshoek, bijv. als eerste handeling van de dag. Tegelijkertijd wordt de deur op gecontroleerde wijze door de deurdranger gesloten zodra de voeding onderbroken wordt. Hierdoor kan worden voldaan aan alle brandveiligheidsmaatregelen en wordt tegelijkertijd gegarandeerd dat de deur barrièrevrij blijft.

W

Windvang

Een windvang is een kleine ruimte die ligt tussen de buitendeur van een gebouw en een extra binnendeur die leidt naar een achterliggende binnenruimte. Door ervoor te zorgen dat een van de twee deuren altijd gesloten blijft, kan worden voorkomen dat koude lucht het bouw binnendringt.

Z

Zelfvergrendelende panieksluiting

Synoniem: SVP

zie panieksluiting