Casusstudies

GEZE draadloze vastzetvoorzieningen gebruikt in gebouwrenovatie

Constructie waarbij historische gebouwen betrokken zijn, betekent meestal ook complex kabel leggen voor brandveiligheidsoplossingen, zoals rookmelders voor plafondmontage. Onze unieke, beproefde FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen, die al met succes zijn gebruikt in de renovatie en modernisering van het monumentale hoofdkantoor van de beroepsvereniging voor metaalindustrie in Dortmund, is het perfecte draadloze alternatief.

De voordelen van de FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen:

 • kabeldoorgangen naar plafondmelders zijn niet noodzakelijk
 • geen apart kabel leggen, geen openen van muren
 • eenvoudige uitbreiding
 • bouwkundige inspanning en kosten worden voorkomen
 • ideale oplossing voor monumentale gebouwen en/of als structurele wijzigingen niet uitvoerbaar/niet gewenst zijn
 • Planningszekerheid: wijziging van brandbeveiligingsconcepten en wijziging in het gebruik van deuren
 • flexibel systeemontwerp voor bijzonder structurele condities: testen overeenkomstig de Europese DIN EN 54 25-norm voor brandmeldinstallaties
 • Draadloos uitbreidingssysteem met algemene bouwtechnische vergunning (DIBt) voor GEZE-vastzetvoorzieningen
 • gering onderhoud: 5-jarige batterijduur

Modernisering van de monumentale Gründerzeit-villa

Het hoofdkantoor van de beroepsvereniging voor metaalindustrie in Dortmund bevindt zich in een monumentale klassieke villa. Het werk in het bakstenen gebouw doet denken aan ‘de goede oude tijd’, is uitermate relevant, en pakt de belangrijkste thema's aan waar onze moderne werkomgeving mee te maken heeft. Het gebouw werd gebouwd in 1894 tijdens een periode van snelle industriële expansie in Duitsland. Met zijn siergevel,gewelfde entree met een erkerraam erboven en zijn hoge plafonds was het de eerste ‘industriële villa’ die werd gebouwd in het welvarende Prinz-Friedrich-Karl-Strasse-district dat ongeveer in 1900 werd gevestigd. Tegenwoordig is dit stadspaleis een monumentaal gebouw – en als resultaat daarvan vormt het een uitdaging wat betreft onderhouds-, renovatie- en moderniseringswerkzaamheden.

Verbeterd gebruiksgemak dankzij nieuwe deursystemen en optimale brandveiligheid

De draadloze uitbreidingskit FA GC 170, de ideale oplossing voor monumentale gebouwen.

De draadloze uitbreidingskit FA GC 170, de ideale oplossing voor monumentale gebouwen. © Annika Feuss / GEZE GmbH

De ‘residentie’ van de beroepsvereniging kon niet langer voldoen aan moderne techniek- en gebruikseisen. Het renovatie- en moderniseringsproject blies nieuw leven in de ongeveer 20 kamers van dit gebouw van drie verdiepingen. GEZE-deurtechniek maakt het nog meer ‘leefbaar’, aangezien het gebruikers en bezoekers modern deurgemak en optimale veiligheid biedt, overeenkomstig de noodzakelijke brandveiligheid.

Nieuw brandveiligheidsconcept met automatische brandbeveiligingsdeuren

Omdat het gebouw voor een nieuw doel gebruikt moest worden, was voor de renovatie een heroverweging van het brandbeveiligingsconcept voor vluchtroutes en brandwerende sluiters nodig. Om het gewenste gebruiksgemak en een open atmosfeer te creëren, moesten de nieuwe brandbeveiligingsdeuren open blijven met behulp van vastzetinrichtingen tijdens gebruik overdag – maar de deuren moesten vanzelfsprekend automatisch sluiten in een noodsituatie. Dit is allemaal mogelijk dankzij vastzetvoorzieningen: de automatische deurvastzetinrichtingen houden deuren met brandwerende sluiters open totdat ze handmatig gesloten zijn of – in het geval van een brand – veilig gesloten zijn door het vrijgeven van de rookmelder.

Meer veiligheid en gebruiksgemak met GEZE-deurduwstangen en openhoudmechanismes

Betrouwbare brandveiligheid en barrièrevrijheid voor brandafsluiters met automatische en handmatige draaideursystemen:

 • open en toegankelijk tijdens dagelijkse bediening, dankzij automatische deurvastzetinrichtingen en duwstangen
 • automatische sluiting van brandwerende en rookbeschermingsdeuren in het geval van een brand

Het herstellen van historische gebouwen vormt een uitdaging

De draadloze uitbreidingskit FA GC 170 maakt flexibel systeemontwerp mogelijk voor bijzondere structurele omstandigheden.

De draadloze uitbreidingskit FA GC 170 maakt flexibel systeemontwerp mogelijk voor bijzondere structurele omstandigheden. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Bij de renovatie kwam al snel de volgende vraag naar voren: hoe het beste te voldoen aan de speciale eisen gesteld aan brandbeveiligingsdeuren met vastzetvoorzieningen in dit monumentale historische en architectonische juweel? Vanwege de hoge plafonds en de meer dan een meter ruimte tussen de latei en het plafond, waren er extra rookmelders voor plafondmontage nodig aan beide zijden van de deur. Extra kabelgeleidingen in het plafond kunnen normaal gesproken niet voorkomen worden in dit scenario. Gebouweigenaren, deurbouwers en planners stonden dus voor de uitdaging om de historische plafonds – sommige daarvan met balken – ongewijzigd te laten.

© GEZE GmbH

De oplossing: een draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen

De GEZE FA GC 170 draadloze uitbreiding heeft als groot voordeel dat er geen extra kabels nodig zijn. Kabelverbindingen tussen latei- en plafondmelders en/of handmatige activeringstoetsen zijn niet noodzakelijk, waardoor installatie, opknappen en reconstructie veel makkelijker zijn.

Makkelijke draadloze uitbreidingsinstallatie voor vastzetvoorzieningen

GEZE Service vond het makkelijk om de extra benodigde brandmelders voor brandveiligheid aan het plafond te bevestigen. Alle componenten van de FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen werden aangesloten op het bestaande deurdrangersysteem via een draadloze module. FA GC 170 is daarom een optimale oplossing om achteraf aan te brengen: rookmelders voor plafondmontage en ontgrendelmechanismes kunnen ook zonder kabels worden aangesloten op de draadloze module op de op latei gemonteerde detectors of andere brandwerende sluiters in het gebouw – zonder dat er kostbare constructiewerkzaamheden om kabels te leggen nodig zijn.

Ga naar de Wireless KIT FA GC 170

De installatie van de brandbeveiligingsdeuren zou niet eenvoudiger of sneller kunnen zijn. Ze moesten ook toegankelijk zijn en indien noodzakelijk open worden gehouden. Dankzij de GEZE draadloze vastzetvoorzieningen hoefden er geen muren geopend te worden voor kabels naar de extra rookmelders voor plafondmontage die nodig waren voor de hoge plafonds. Wij konden de structuur van het monumentale gebouw intact laten, een veilig en goedgekeurd systeem gebruiken en ook inspanningen en kosten besparen.

Gerhard Kämper, bedrijfstechnicus en co-organisator renovatie

DIN-geteste draadloze uitbreidingen met algemene bouwtechnische vergunning

FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen

FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen

Wij bieden een unieke oplossing voor vastzetvoorzieningen met draadloze componenten, getest volgens de Europese DIN EN 54 25-norm voor brandmeldinstallaties. Dankzij de innovatieve GEZE draadloze uitbreiding met een algemene bouwtechnische vergunning (DIBt) voor GEZE-vastzetvoorzieningen, konden alternatieve uitbreidingsoplossingen en deze laatste die niet aan richtlijnen en goedkeuringen voldeden, vermeden worden, evenals de geassocieerde projectgerelateerde, kostbare en tijdrovende goedkeurings- en vergunningsprocessen.

De FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetvoorzieningen garandeert:

 • testen overeenkomstig de Europese DIN EN 54 25-norm voor brandmeldinstallaties
 • draadloos uitbreidingssysteem met een algemene bouwtechnische vergunning (DIBt) voor GEZE-vastzetvoorzieningen
 • lage onderhoudskosten, dankzij een lange batterijduur van acht jaar

Individuele serviceconcepten voor deurdrangersystemen en brandveiligheid

Er is een belangrijk punt waardoor wij van GEZE in staat waren om een belangrijke bijdrage te leveren om optimale brandwerings- en rookbeschermings-afsluiteroplossingen te leveren: door constant in contact te blijven met onze klanten en partners. Wij blijven continu in gesprek met hen over de uitdagingen van aankomende en toekomstige projecten, zodat wij van het begin af aan met onze deskundigheid en ervaring kunnen bijdragen aan de verschillende gebouwtypes en soorten gebruik – en zo de beste oplossing kunnen leveren.

Samenwerken om deskundigheid voor de optimale oplossingen te bundelen

Wij betrokken alle ambachten erbij vanaf de vroegste fase van het project. Dit zorgde ervoor dat er geen vereisten of kwesties vergeten werden, geen inspirerend idee genegeerd werd en processen naast elkaar konden lopen in een efficiënt netwerk. Voor dit historische gebouw met zijn specifieke omstandigheden werkten wij met de deurenexperts van Dömer Metallbau GmbH in Nordwalde om handmatige en automatische brandbeveiligingsdeuren en een draadloze uitbreiding van de vastzetvoorzieningen met draadloze melders te implementeren.

Allesomvattende service voor deursystemen van GEZE

Onze service houdt niet op bij de levering van de draadloze uitbreidingen: wij ondersteunen toegankelijke brandbeveiligingsdeuren en vastzetinrichtingen gedurende hun hele levenscyclus met gepersonaliseerde service en onderhoud van alle componenten.

GEZE biedt zijn ‘allesomvattende probleemoplossingspakket’ voor alle deurdrangersystemen, voor

 • consequent hoge beschikbaarheid
 • betrouwbaar veilige bediening
 • waardevastheid en verlengde levensduur

GEZE-producten in de ‘industriëlenvilla’ in Dortmund

 • Handmatige en automatische draaideuren met rookmelder (geïntegreerd en onzichtbaar): besturingssystemen TS 5000 deurdranger en Slimdrive EMD-F/R draaideur
 • FA GC 170 draadloze uitbreiding - Elementen per deur: 1 GC 171 draadloze module voor draadloze communicatie en 2 GC 172 draadloze plafondrookmelders