Moderne monumentenzorg: het 5-sterren-Hotel Richer de Belleval

In het centrum van de Zuid-Franse stad Montpellier bevindt zich het luxueuze 5-sterren-Hotel-Restaurant Richer de Belleval. Het gebouw dat uit de 17e eeuw stamt, staat sinds het jaar 2015 onder monumentenzorg.  Met inachtneming van de in Frankrijk geldende strenge bepalingen voor het werken aan gebouwen onder monumentenzorg werd het hotel uitgebreid gerenoveerd. Er ontstond een prachtig gebouw dat naast het hotel ook een gourmetrestaurant alsmede een stichting voor hedendaagse kunst herbergt. In het Richer de Belleval versmelten modern comfort en historische flair met elkaar – niet op de laatste plaats door intelligente deursystemen van GEZE.

Richer de Belleval: historische elementen beleven een Renaissance

Ontvangst en eetzaal in het 5-sterren-Hotel Richer de Belleval.

Ontvangst en eetzaal in het 5-sterren-Hotel Richer de Belleval. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Het Relais-et-Châteaux-huis werd aan een van de grootste specialisten, de Parijse architect Philippe Prost, toevertrouwd, die het historische erfgoed in het middelpunt zet van het restauratieproces. Bijzonder opmerkelijk zijn de werkzaamheden in de binnenplaats met het glazen dak, dat op vier pilaren rust en in de lucht lijkt te zweven. De binnenarchitect Christian Collot heeft de 15 kamers en 5 suites in een stijl "à la française" ingericht, met poederachtige tinten en zijdeachtige materialen, in harmonie met de oorspronkelijke elementen. Schouwen, fresco’s en houtwerk werden zorgvuldig door het Atelier de Ricou gerestaureerd, dat zich gespecialiseerd heeft in het creëren van geschilderde decors en de restauratie van schilderijen en sculpturen voor historische monumenten.

Barrièrevrij entreegebied met contactloze sluitplaten

Het barrièrevrije en contactloze entreegebied is met de combimelder GC 363 uitgerust.

Het barrièrevrije en contactloze entreegebied is met de combimelder GC 363 uitgerust. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Het entreegebied is het meest bezochte gedeelte van een hotel. Aan automatisch openende deuren die alle bezoekers met comfort ontvangen, en een barrièrevrije toegang in de zin van een inclusieve modernisering is gedacht bij de renovaties. De combimelder GC 363 stuurt het openen van de vleugel zonder krachtinspanning en zonder aanraking. De gasten kunnen zo genieten van een probleemloze en veilige doorgang en in alle rust naar binnen en buiten gaan. Bovendien scoort de combimelder door zijn grote detectiegebied alsmede zijn looprichtingherkenning. Personen die het deurbereik parallel met de deur passeren, worden genegeerd. Dat draagt bij aan de energiebesparing van het deursysteem en voorkomt onnodige onrust door een te vaak openende en sluitende deur.

Meer over barrièrevrijheid

De combimelder GC 363 in een oogopslag

 • radarbewegingsmelder met infrarood lichtgordijn plus aanwezigheidsregistratie van derden
 • negeert het kruisend verkeer dankzij looprichtingherkenning
 • groot detectiegebied, dat ook bij moeilijke vloercondities betrouwbaar functioneert
 • geschikt voor binnen- en buitendeuren
 • geringe montagekosten
 • instelbaar met afstandsbediening
Receptie en entreegebied met de ECdrive T2.

Receptie en entreegebied met de ECdrive T2. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Design ontmoet functie: esthetisch comfort met schuifdeuren van GEZE

Reeds in het entreegebied van het gebouw smelten historische en hedendaagse invloeden samen. Twee automatische schuifdeuren leiden naar de receptie. De met GEZE ECdrive T2 gemotoriseerde deuren zijn onopvallend en efficiënt en worden perfect in de binnenarchitectuur van het hotel opgenomen. De vleugels zijn direct in de stenen wand verzonken en verdwijnen zo bij het schuiven nagenoeg geruisloos en volledig geautomatiseerd in de wanden, waardoor ze op zeer esthetische wijze ruimte besparen. Het toch al smalle design van de ECdrive T2 wordt zo onopvallend in het designconcept geïntegreerd. Het schuifdeursysteem is ook prima geschikt voor deuren met hoge toegangsfrequentie, zoals dat in het hotelwezen en de gastronomie vaak het geval is. In combinatie met het profielsysteem GCprofile Therm wordt de energie-efficiëntie bovendien geoptimaliseerd.

Meer over onze brancheoplossingen voor hotels en gastronomie

Hygiënisch en praktisch tegelijk: de schuifdeur naar de keuken wordt met een voetschakelaar bediend.

Hygiënisch en praktisch tegelijk: de schuifdeur naar de keuken wordt met een voetschakelaar bediend. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Pragmatisch en mooi: voetschakelaar voor de keukendeur

Het keukengedeelte laat zien dat pragmatische eisen samen kunnen gaan met het respect voor historische gebouwen. Vooral op het gebied van de levensmiddelenhygiëne gelden in het hotelwezen en de gastronomie strenge richtlijnen. De in het Hotel Richer de Belleval toegepaste deuroplossing voor de toegang tot het keukengedeelte ondersteunt de uitvoering van de hygiënemaatregelen. De schuifdeur naar de keuken, die net als het entreegebied met de GEZE ECdrive T2 is uitgerust, wordt met een voetschakelaar bediend: een hygiënisch commando zonder handcontact en zeer praktisch bij het dragen van servies, dienblad en gerechten. Het personeel kan tussen restaurant en keukengedeelte snel en ongehinderd wisselen. De hygiëne in de overgang tussen keuken en service blijft gegarandeerd. En ook voor eigenaar biedt de schuifdeuraandrijving ECdrive T2 voordelen: de zelfreinigende loopwagen overtuigt met geringe onderhoudskosten De keuze van de hoogwaardige materialen garandeert een rustig en stil loopgedrag van de deur.
 

Meer over hygiëne

De schuifdeuraandrijving ECdrive T2 in een oogopslag

 • smalle 100 mm kaphoogte voor meer designopties
 • koppeling met GEZE Cockpit mogelijk
 • voorgeboorde looprail en lange openingen maken een efficiënte montage mogelijk
 • vloergeleiding voor de afvoer van regenwater verkrijgbaar
 • kabels leggen met geïntegreerde kabelgeleidingen
 • in de gebouwautomatisering integreerbaar
 • automatische storingsherkenning en registratie
 • geïntegreerde oplaadbare batterij voor noodopening bij stroomuitval
 • gereduceerde onderhoudskosten dankzij zelfreinigende loopwagen
Vluchtroutes zijn met de elektromechanische GEZE Boxer deurdrangers uitgerust.

Vluchtroutes zijn met de elektromechanische GEZE Boxer deurdrangers uitgerust. © Samuel Duplaix / GEZE GmbH

Comfort en brandveiligheid met GEZE Boxer

In gangen houden elektromechanische GEZE Boxer deurdrangers de ingangen open en zorgen ze voor brede en comfortabele doorgangen – ook met koffers en bij het uitladen van de bagage. In geval van brand sluit het systeem de ingangen automatisch, om de verspreiding van vuur en rook te voorkomen. Als inbouwdeurdranger is hij volledig in de vleugel verzonken en van buiten niet zichtbaar – ideaal voor esthetisch veeleisende gebouwen zoals het Hotel Richer de Belleval.

Meer over brandveiligheid

De inbouwdeurdranger Boxer in een oogopslag:

 • in vleugel en kozijn verzonken deurdranger voor de hoogste designeisen
 • krachtig opengegooide deuren remmen dankzij geïntegreerde openingsdemping af
 • hydraulische eindslag
 • sluitsnelheid individueel instelbaar
 • brand- en rookwerende deuren, (geschiktheidsbewijs met deur noodzakelijk)
 • zonder aanpassing voor naar rechts en links openende deuren bruikbaar