Casusstudies

GEZE automatische deuren in het super winkelcentrum, de Mall of Scandinavia

De Mall of Scandinavia in Solna, Zweden, biedt bezoekers een unieke combinatie van exclusief winkelen, culinaire hoogtepunten en entertainment op drie verdiepingen. GEZE Zweden heeft ongeveer 150 automatische deuren geleverd voor de Mall of Scandinavia in zijn grootste project tot nu toe.

150 GEZE-deursystemen bieden elegant gebruiksgemak

Automatische deuren naar de parkeerplaatsen, van binnenuit.

Automatische deuren naar de parkeerplaatsen, van binnenuit. © GEZE GmbH

Zweden heeft een nieuw super winkelcentrum: in de Mall of Scandinavia komen 224 winkels en 20 restaurants samen, evenals de grootste bioscoop van Scandinavië, op een gebied van 100.000 m2. Als aanvulling op typisch hoge verwachtingen van Scandinavisch design speelden ook duurzaamheidscriteria een fundamentele rol bij het plannen en implementeren van dit ambitieuze project. Dit leidde tot de eerste milieucertificatie van Zweden voor een winkelcentrum conform de BREEAM-standaard. De Mall of Scandinavia was het grootste project ooit voor GEZE Zweden; GEZE leverde zo’n 150 ultramoderne deuroplossingen, van automatische schuifdeursystemen tot handmatige draaideuren, voor het hypermoderne winkelcentrum.

Onopvallende deurfunctionaliteit op de parkeerniveaus

Glazen schuifdeursysteem in de entree naar het parkeerniveau van de Mall of Scandinavia.

Glazen schuifdeursysteem in de entree naar het parkeerniveau van de Mall of Scandinavia. © GEZE GmbH

De Mall of Scandinavia telt zeven verdiepingen, waarvan er vier - de onderste twee en de bovenste twee evenals delen van de twee detailhandelniveaus - zijn gereserveerd voor parkeren. GEZE's belangrijke aandeel in het shoppingcentrum is met name zichtbaar in de 18 glazen gangen die de 3.700 parkeerplaatsen verbinden met het detailhandelcentrum zelf. Deze gangen beschikken over meer dan 150 automatische deuren door GEZE.

In harmonie met de gestroomlijnde elegantie van de architectuur van het gebouw werden de deurvleugels uitgerust met zwart gelakte frames en subtiel verborgen deuraandrijvingen - een klantspecifieke aanpassing die echt indruk maakt. “GEZE en Westins Fönsterteknik AB hebben samen een esthetische complete oplossing met kwaliteitsgarantie ontwikkeld. De deursystemen voldoen zowel aan de designvereisten van de architect als de functionele vereisten van de brandveiligheidsfunctionaris, resulterende in 18 goed uitziende gangen die vanuit de parkeerniveaus komen; een 100% succesvolle samenwerking in alle fases van het project,” zegt Sebastian Westin van Westins Fönsterteknik AB, projectmanager Mall of Scandinavia.

Stijlvolle schuifdeursystemen leiden naar de bioscoopzalen

Overal in het winkelcentrum: royaal gebruiksgemak, dankzij glazen schuifdeursystemen.

Overal in het winkelcentrum: royaal gebruiksgemak, dankzij glazen schuifdeursystemen.

De bekroonde glorie van GEZE in de Mall of Scandinavia zijn waarschijnlijk de twee automatische schuifdeursystemen die leiden naar de bioscoop Filmstaden Scandinavia. Met elf schermen – waaronder een IMAX-scherm voor 550 zitplaatsen en een VIP-restaurant op de tweede verdieping, is deze bioscoop het meest prestigieuze deel van het shoppingcentrum. De glazen deurvleugels van de automatische deuren, die GEZE leverde in samenwerking met AB Fasadglas, dragen het ronde geserigrafeerde SF-logo over de hele voorkant. “Een uiterst complexe entreegevel; de automatische deuren zijn met elkaar verbonden en met de filmprojectoren, die het signaal om te starten ontvangen wanneer de deuren openen. De deursloten en automatische deuren moeten perfect functioneren, anders stoppen de filmprojectoren,” zegt Diana Jurukov, projectmanager Fasadglas.

Aangezien functie en design alle twee topprioriteit waren voor onze klant, was GEZE de natuurlijke keuze voor mij en de architect. Wat zijn ervaring aangaat, is GEZE uiterst verantwoordelijk, constructief en oplossing-gericht in al zijn projecten. GEZE was er ook bij tijdens de constructiefase en hield toezicht op het correcte design. Het bedrijf heeft een uitgebreid gamma van technische knowhow ter beschikking.

Diana Jurukov, projectmanager Fasadglas Project

Complexe logistiek - professioneel beheerd door GEZE

Uniek: een rijkelijke logoprint siert het automatische schuifdeursysteem naar het VIP-restaurant.

Uniek: een rijkelijke logoprint siert het automatische schuifdeursysteem naar het VIP-restaurant. © GEZE GmbH

Leveringsproblemen voor zo’n omvangrijk project zouden fataal zijn voor iedere leverancier. Dergelijke problemen waren er echter niet voor GEZE Zweden: dankzij de internationale ervaring en de vele uitgebreide projecten die GEZE heeft geïmplementeerd in de hele wereld, verliepen de interne processen op een vlotte manier.

GEZE Zweden was zonder enige problemen in staat om te voldoen aan de strenge vereisten van het constructiebedrijf PEAB en de logistische consulent voor het project Mall of Scandinavia en installeerde alle deursystemen bedrijfsklaar op tijd voor de opening op 12 november 2015. “Naar mijn mening leverde GEZE een uitstekende service aan de Mall of Scandinavia,” bevestigt Marie Hallberg, projectmanager bij PEAB.

GEZE-producten in de Mall of Scandinavia

  • GEZE ECdrive schuifdeursysteem
  • GEZE Slimdrive SL-NT schuifdeursysteem
  • GEZE Slimdrive SL-NT in de EMD-F-variant voor rook- en brandbeveiligingsdeuren
  • GEZE TSA 160 NT draaideursysteem
  • GEZE TS 5000 deurdrangers in allerlei designs