Casusstudies

‘Helende architectuur’: barrièrevrijheid in de kliniek van het stadscentrum

De Stadskliniek Stuttgart, geopend in 2014, is een van de grootste pediatrische, jeugdgezondheids- en gynaecologische centra in Duitsland. GEZE heeft stijlvol voldaan aan de hoge mate van barrièrevrijheid, preventieve brandbeveiliging en de eisen aan gebruiksgemak met ultramoderne deur- en veiligheidstechniek.

Karakteristiek ziekenhuisontwerp

Het nieuwe ziekenhuiscomplex omvat 12 individuele klinieken, een interdisciplinaire noodafdeling, een groot aantal poliklinieken en 385 bedden. Overeenkomstig de ‘helende architectuur’, concentreerde de bedrijven uit Stuttgart SFP Architekten GmbH en HPP Laage & Partner zich op eersteklas condities voor de medische zorg en het welzijn van patiënten bij het ontwerpen van het gebouw. GEZE voldeed aan de strenge eisen van ziekenhuisbediening met onder andere barrièrevrije deursystemen en complexe brandveiligheidsoplossingen.

Veiligheid en functionaliteit dankzij GEZE-deurtechniek

Barrièrevrije ingangen: Slimdrive EMD draaideursystemen openen met behulp van schakelaar met groot drukvlak of bewegingsmelders. Foto: Jürgen Pollak voor GEZE GmbH

Eenvleugelige glazen draaideur in ziekenhuizen © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Barrièrevrijheid, contactloze opening, preventieve brandbeveiliging, vluchtroutebeveiliging, toegangsbesturingen en een modern, consequent ontwerp - ziekenhuisdeuren moeten aan al deze eisen voldoen. Met gebruik van flexibele systeemoplossingen door GEZE, werd aan deze eisen voldaan op meer dan 100 automatische een- en tweevleugelige draaideuren zowel in het entreegebied van de kliniek als binnen de kliniek.

Slimdrive SL NT schuifdeursystemen in het entreegebied

Een tweevleugelig automatisch schuifdeursysteem verbindt de buitenvoorzieningen en de royale foyer van de nieuwe kliniek, waardoor een heldere, uitnodigende atmosfeer wordt gecreëerd. Een doorgang van bijna drie meter breed, smalle deurprofielen en Slimdrive SL NT-FR aandrijvingen geïntegreerd in het plafond combineren barrièrevrijheid met vluchtroutebeveiliging en transparantie. De tweevleugelige deuren regelen het hoge volume gebruikers geruisloos, krachtig en nauwkeurig, met de openhoudtijd die automatisch wordt aangepast aan de frequentie van passerende personen. Geïntegreerde in een metalen paal, is de deurprogrammaschakelaar een designelement op zich geworden.

Barrièrevrijheid met Slimdrive-EMD draaideursystemen

Eenvleugelige Slimdrive-EMD draaideuren, die automatisch openen via een bewegingsmelder, zijn te vinden in bijna alle ziekenhuisgebieden. Als alternatief kunnen de draaideuren worden geactiveerd via een schakelaar met groot drukvlak, zoals voor patiënten in rolstoelen of bedden die worden vervoerd. De sensorcontrole stopt de deuren wanneer er zich een persoon in het zwenkgebied bevindt. De ‘Push & Go’-functie, die kan worden in- en uitgeschakeld, biedt extra gebruiksgemak en maakt het mogelijk dat de deuraandrijving wordt geactiveerd door kort op de deurvleugel te drukken.

Tweevleugelige draaideuren zorgen voor preventieve brandbeveiliging

Geïntegreerd in brandalarminstallaties, fungeren tweevleugelige draaideursystemen met Slimdrive EMD-F/R-IS aandrijvingen als vluchtroutes. Met Slimdrive EMD Invers-aandrijvingen dienen ze als afvoeropeningen voor natuurlijke rook- en warmteafvoer in het geval van brand. Als er brand wordt waargenomen, activeert het alarmcommando van de brandalarminstallatie ook de vrijgave van de TZ 320 vluchtdeur, zodat de deuren automatisch openen. Als er een stroomuitval is, zorgt de omkeringsfunctie van de aandrijvingen ervoor dat de deuren automatisch openen en open worden gehouden.

Toegangsbesturingen voor de kraamafdeling

Een eenvleugelige draaideur met Slimdrive EMD-f/r bij de ingang van de kraamafdeling combineert barrièrevrij gebruiksgemak, toegangsbesturingen, vluchtroutebeveiliging in beide richtingen en preventieve brandbeveiliging.

De deurbesturing kan selectief worden ingesteld op ‘automatische modus’ of nachtwerking, waardoor alleen geautoriseerde personen toegang hebben tot de kraamafdeling. In het geval van gevaar is een snelle evacuatie op ieder moment mogelijk, met een alarm dat tegelijkertijd geactiveerd wordt.

Tweevleugelige handmatige brandbeveiligingsdeur. Foto: Jürgen Pollak voor GEZE GmbH

Comfort en veiligheid: de brandbeveiligingsdeur sluit automatisch in het geval van gevaar. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

GEZE-vastzetvoorzieningen in brandveiligheidsontwerp

Vastzetvoorzieningen, die worden gebruikt om een- en tweevleugelige handmatige brandsectiedeuren elektromechanisch op te houden, worden op bijna alle afdelingen gebruikt. De vastzetvoorzieningen zijn compact en onopvallend geïntegreerd een oplossing met gebruik van TS 5000 deurdrangers met een continu R-ISM glijrailsysteem, dat garandeert dat de brandbeveiligingsdeur veilig sluit in geval van gevaar.

De vastzetvoorzieningen zijn ook uitgerust met TZ 320 vluchtdeurbesturingen in de vluchtroutes; de voedingsspanning voor de elektrische deuropener kan worden afgesloten met behulp van de noodtoets, waardoor de nooduitgang open kan zijn voor iedereen. Een visueel en akoestisch alarm, dat wordt geactiveerd wanneer de noodtoets wordt ingedrukt, maakt het moeilijker om het systeem verkeerd te gebruiken.

Veiligheid en hygiëne met intelligente draaideuraccessoires

GEZE-draailagers aangebracht op het deurframe en T-Stop glijrails zijn geïnstalleerd in bijna alle patiëntenkamers. Het systeem met geïntegreerde openingsbeperking voorkomt dat de badkamerdeur en de aangrenzende kamerdeuren ‘botsen’ en maakt vloerstoppers overbodig. De slimme oplossing verhoogt het gebruikerscomfort en maakt het handhaven van hygiëne in de kamers makkelijker, aangezien de vloer zonder obstakels kan worden schoongemaakt.

GEZE-producten in de Stadskliniek van Stuttgart

  • Slimdrive SL NT schuifdeursystemen
  • Geïntegreerde Slimdrive SL NT-FR aandrijvingen
  • Slimdrive EMD draaideuren
  • Slimdrive EMD F/R-IS aandrijving
  • Slimdrive EMD Invers-aandrijving
  • TZ 320 vluchtdeurbesturing
  • TS 5000 deurdranger met R-ISM glijrail
  • GEZE-draailager aangebracht op the frame en T-Stop glijrail