Casusstudies

GEZE ondersteunt preventieve brandbeveiliging in het Robert Bosch Hospital

Het atrium van het Robert Bosch Hospital in Stuttgart, dat opende in 2014, verbindt de behandel-, trainings- en onderzoeksgedeeltes. GEZE-deurdrangers en brandbeveiligingsdeuren helpen bij het voldoen aan de strikte behoeften van het ziekenhuis wat betreft barrièrevrijheid, gebruiksgemak en preventieve brandbeveiliging.

Preventieve brandbeveiliging met alledaagse hoge functionaliteit

Glazen tweevleugelige deur in het interne ziekenhuisgebied

Dagelijkse barrièrevrijheid, betrouwbare brandveiligheid in het geval van gevaar © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

De atriumuitbreiding is gekoppeld aan het hoofdgebouw van het ziekenhuis door brede doorgangspaden met grote brandblusdeuren. Deze zijn bedoeld om barrièrevrijheid te garanderen in het alledaagse leven van de kliniek, maar gaan vanzelf dicht met een handmatige deuroplossing in het geval van een brand.

Aan deze complexe eisen werd voldaan door de nieuwe GEZE-deurdrangers te gebruiken uit het vrijloop-assortiment. Dankzij de vrijloopfunctie, die wordt geactiveerd door de deur tegen de veer te openen, kunnen de deuren met minimale inspanning geopend en gesloten worden. Hierdoor kunnen de deuren eenvoudiger worden aangestuurd door personen met beperkte mobiliteit en kunnen ze ook comfortabel worden gebruikt voor het vervoeren van bedden en met grote aantallen bezoekers.

Dankzij de vrijloopfunctie werken de deuren in het dagelijkse gebruik alsof er geen deurdrangers aanwezig zijn - toch sluiten ze betrouwbaar en veilig in het geval van een brand. De sluitkracht van de deurdrangers kan tot maximaal maat EN 6 worden afgesteld.

Aanpasbaar: het nieuwe assortiment GEZE-glijrails

Ziekenhuispersoneel dat door een tweevleugelige deur passeert

Vrijloopdeurdrangersystemen door GEZE – om gebruiksgemak en veiligheid in het dagelijkse ziekenhuisleven te brengen © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Het verbeterde nieuwe assortiment glijrails met geïntegreerde sluitvolgorderegeling voor tweevleugelige deuren betekent nu dat vastzetvoorzieningen zelfs nog eenvoudiger en flexibeler gepland kunnen worden.

Dankzij drie nieuwe glijrailversies kunnen GEZE-vastzetvoorzieningen aan virtueel iedere installatie worden aangepast.

GEZE-vrijloopdeurdranger als een brandbeveiligingsdeur

  • TS 5000 R-ISM/S-glijrail met rookschakelaarcentrale voor het herkennen van rook en geïntegreerde sluitvolgorderegeling die beide deurvleugels veilig sluit in het geval van een brand.
  • Actieve vleugel: TS 5000 vrijloopdeurdranger met comfort-vastzetfunctie en geïntegreerde lateibrandmelder die de sluiting van de deur activeert in het geval van een brand.
  • Passieve vleugel: zelfsluitend via de deurdranger; kan open worden gehouden als een extra vleugel via de geïntegreerde elektrische vastzetfunctie in de glijrail.

Vrijloopfunctie plus comfort-vastzetfunctie

Ziekenhuisbed dat door een barrièrevrije brandbeveiligingsdeur passeert

Brandveiligheids- en nooduitgangsdeuren met barrièrevrij gebruiksgemak © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

De combinatie van de vrijloopfunctie met de nieuwe comfort-vastzetfunctie door GEZE levert speciale voordelen op voor het tweevleugelige deursysteem. In normaal bedrijf kan de actieve vleugel worden vergrendeld aan het einde van het vrijloopgebied of constant open worden gehouden. Deze standaard functie voorkomt iedere ongewilde sluiting – als er bijvoorbeeld sprake is van tocht – en stopt de deur ook als deze vastraakt in een halfopen positie. De comfort-vastzetfunctie kan achteraf worden aangebracht op bestaande TS 5000 vrijloopdeurdrangers. Preventieve brandbeveiliging wordt hierdoor niet beïnvloed - zelfs in vergrendelingsmodus sluit de brandbeveiligingsdeur veilig vanuit iedere open status in het geval van een alarm.

Een gecombineerde brandbeveiligingsdeur en nooduitgang

Aangezien er slechts weinig kracht voor de bediening nodig is, kan de tweevleugelige brandblusdeur ook worden gebruikt als een nooduitgang door beide deurvleugels in de vluchtrichting te gebruiken. In het geval van gevaar kunnen de deurvleugels volledig worden geopend aangezien de vergrendelpositie opgeheven kan worden. De geïntegreerde sluitvolgorderegeling zorgt ervoor dat beide deurvleugels weer vlekkeloos sluiten – bijvoorbeeld zodra personen die naar buiten willen deze hebben gepasseerd – zodat de deur zijn functie als brandsectiedeur opnieuw kan vervullen.

GEZE Boxer deurdranger voldoet aan de strengste eisen.

Close-up van de Boxer E-ISM-EFS vrijloopdeurdranger

De geïntegreerde E-ISM EFS vrijloopdeurdranger uit de GEZE Boxer-serie © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

De prestigieuze zones van het atrium beschikken over dezelfde complexe behoeften aan barrièrevrijheid, gebruiksgemak en brandveiligheid als de toegangsdeuren. De oplossing omvat hier vrijloopdeurdrangers uit de GEZE Boxer-serie, die onzichtbaar in de deur geïntegreerd zijn. Bijvoorbeeld zijn Boxer E-ISM EFS vrijloopdeurdrangersystemen met comfort-vastzetfunctie geïntegreerd in de tweevleugelige verbindingsdeuren in de gangen, op de actieve vleugel, en werd er ook een bedekte glijrail met geïntegreerde sluitvolgorderegeling geïnstalleerd. De Boxer EFS vrijloopdeurdranger op de actieve vleugel en de Boxer standaard deurdranger op de passieve vleugel zijn volledig in de deurvleugel verzonken, wat het prestigieuze uitzien van de hedendaagse deuren ondersteunt.

GEZE-producten in het Robert Bosch Hospital

  • GEZE-vrijloopdeurdrangersystemen
  • Boxer E-ISM EFS vrijloopdeurdrangersystemen
  • Boxer EFS vrijloopdeurdranger