Casusstudies

Carrouseldeuren en preventieve brandbeveiliging in het ÖAMTC in Wenen

Het nieuwe hoofdkantoor van de Oostenrijkse automobiel-, motorrijwiel- en touringclub ÖAMTC in Wenen is een symbool van mobiliteit en veiligheid. Het gebouw biedt elke dag efficiëntie en snelle communicatie – geïmplementeerd met moderne techniek door GEZE. Carrouseldeuren, brandbeveiligingsdeuren en automatische raamopeners zorgen voor de vlotte stroom van personen, natuurlijke ventilatie en preventieve brandbeveiliging.

Transparant en open – het ÖAMTC-mobiliteitscentrum in Wenen

Licht en barrièrevrij met moderne carrouseldeuren door GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Licht en barrièrevrij met moderne carrouseldeuren door GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Mobiliteit en omloopsnelheid zijn de inspiratie voor de architectuur van het indrukwekkende nieuwe hoofdkantoor van de Oostenrijkse automobielclub ÖAMTC. Het 76 miljoen euro nieuwe gebouw staat op een van de belangrijkste verkeersassen van Wenen, de Zuid-Oost-tangent van de A23-stadssnelweg.

De architecten Pichler & Traupmann uit Wenen realiseerden het idee in een gebogen, ronde en sterrenvormige architectuur met open en transparante ruimteverbindingen. Alle hoofdgebieden zijn rond een verticale as aangebracht. Het belang van snelle interactie en uitwisseling tussen de gebieden kan ook worden teruggevonden in het centrale, transparante atrium, met zijn ronde railingen, die verschoven zijn ten opzichte van elkaar en naar boven toe gestapeld.

Blikvangerelement en ‘knooppunt’ in de foyer – carrouseldeuren door GEZE

Automatische carrouseldeursystemen van het TSA 325 NT-assortiment in het ÖAMTC-mobiliteitscentrum in Wenen. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Automatische carrouseldeursystemen van het TSA 325 NT-assortiment in het ÖAMTC-mobiliteitscentrum in Wenen. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

GEZE-carrouseldeuren bij de hoofd- en zij-ingangen verbinden de buiten- en binnenkant en behouden de esthetische samenhang van de glazen gevel. De draaideur, met zijn trommelwanden en deurvleugels met smalle lijst creëert een uitnodigend en transparant effect. De glazen randen van de carrouseldeur worden bedekt door onopvallende aluminium profielen. De profielafwerking van hoge kwaliteit met ronde randen zorgt voor een vleugje elegantie.

Een comfortabel klimaat en een geruisloze omgeving dankzij isolerende carrouseldeuren

De carrouseldeuren dienen niet alleen als ingangsdeuren voor personeel, ze scheiden ook het interne van het externe klimaat af. Tocht blijft buiten. De luchtgordijneenheid aangebracht in de plafondkrans zorgt voor extra beveiliging tegen binnenkomende koude lucht. Vanwege het isolerende effect van de carrouseldeuren blijft ook achtergrondgeluid van de snelweg buiten – een welkom voordeel, omdat de ingangen op dezelfde hoogte liggen als de rijbanen.

Carrouseldeuren zorgen voor gebruiksgemak en veiligheid

Leden, bezoekers en werknemers van het ÖAMTC-mobiliteitscentrum moeten natuurlijk genieten van het gebruiksgemak terwijl ze komen en gaan. Carrouseldeuren door GEZE zijn een optimale oplossing. De geselecteerde semi-automatische TSA 325 NT carrouseldeur maakt gebruik van het automatische positioneringsapparaat om de vleugel terug te zetten in de startpositie na het binnenkomen, zodat de volgende ‘passagier’ geaccepteerd kan worden.

De veiligheidsdeuren voor GEZE-carrouseldeuren zijn hoog: Door contact met de sluitranden wordt een noodrem geactiveerd en voorkomen dat handen of voorwerpen geklemd raken tussen trommelwanden en draaivleugels. Het automatisch beperken van de carrouselsnelheid van de deurvleugels garandeert veiligheid bij het binnenkomen van het nieuwe ÖAMTC-centrum.

Brandveiligheid en barrièrevrijheid in één – deurdrangers van GEZE

Met intelligente raamsystemen voor preventieve brandbeveiliging (SHE) door GEZE. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Met intelligente raamsystemen voor preventieve brandbeveiliging (SHE) door GEZE. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Moderne deurdrangertechniek zorgt voor preventieve brandbeveiliging voor barrièrevrije vluchtroutedeuren op de verdiepingen. Het GEZE TS 5000 EFS type vrijloopdeurdrangers laat het personeel bijvoorbeeld door de deuren naar binnen komen zonder dat er veel kracht nodig is om ze te openen of sluiten. Dankzij de comfort-vastzetfunctie kan de deur aan het einde van het vrijloopgebied gestopt worden. De openhoudfunctie voorkomt dat deuren op ongecontroleerde wijze sluiten – bijvoorbeeld veroorzaakt door tocht – of in de ruimte stopgezet blijven.

Brandbeveiligingsdeuren met vrijloop- en comfort-vastzetfunctie met GEZE-deurdrangertechniek. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Brandbeveiligingsdeuren met vrijloop- en comfort-vastzetfunctie met GEZE-deurdrangertechniek. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Belangrijk voor brandveiligheid: De deur sluit nog steeds automatisch in het geval van een brand. De deuren sluiten altijd veilig wanneer ze zijn vergrendeld. De deurdrangers kunnen variabel worden ingesteld tot de hoogste sluitkracht EN 6 en kunnen worden gebruikt op een- en tweevleugelige brand- en rookwerende deuren.

GEZE TS 5000 ISM deurdrangers met vrijloop- en comfort-vastzetfuncties zorgen ervoor dat beide vleugels van de asymmetrische tweevleugelige brandbeveiligingsdeuren in de juiste volgorde sluiten. De geïntegreerde sluitvolgorderegeling houdt de actieve vleugel open totdat de passieve vleugels gesloten zijn, om te zorgen voor het veilig sluiten van de deuren in het geval van brand. De TS 5000 E-ISM-versie biedt ook een elektromechanische openhoudfunctie in de glijrail, zodat het open houden van deze deuren met variabele aanpassing geregeld kan worden.

Natuurlijke ventilatie: geautomatiseerde ramen met ‘intelligente’ aandrijvingen

Vluchtroutes rookvrij houden is de hoogste prioriteit. Hierdoor wordt ervoor gezorgd dat iedereen zich zo snel mogelijk naar veilige gedeeltes kan begeven in het geval van gevaar. GEZE rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) zijn dubbel nuttig in de grote keuringshal: hun trekkracht garandeert de betrouwbare rookafvoer in het geval van een brand evenals de dagelijkse ventilatie.

Powerchain synchro kettingaandrijvingen openen de grote werkplaatsramen met hoge kracht en een slag van max. 80 cm. In het geval van een brand gaat het raam automatisch volledig open in minder dan 60 seconden. De geïntegreerde besturingseenheid maakt het eenvoudig om de raamaandrijvingen te combineren en zorgt voor het sequentiële en veilig openen en dichthouden van de ramen evenals de synchronisatie van max. drie aandrijvingen.

De Powerchain aandrijvingen van de GEZE IQ windowdrive-serie zijn ‘intelligent’. Ze kunnen worden geïntegreerd in KNX-gebouwsystemen als directe bus-deelnemers voor natuurlijke ventilatie.

GEZE SHE 110 systemen met spindelaandrijvingen in een tandemversie zijn een optimale oplossing voor de grote dakramen in de keuringshal. De raamaandrijvingssystemen zijn een combinatie van de IQ windowdrive E 250 spindelaandrijving in deurbladmontage en een mechanische consoleset met vergrendelingsfunctie. Wanneer rook en warmte afgevoerd moeten worden, zorgen de zware en grote raamvleugels in het ÖAMTC-mobiliteitscentrum voor maximale openingsbreedte in slechts één minuut, waardoor de brandveiligheid verhoogd wordt.

De bijdrage van GEZE aan mobiliteit in het ÖAMTC in Wenen Erdberg:

  • Bouwexpertise: op maat gemaakte oplossingen in samenwerking met alle betrokkenen bij de constructie om werkprocessen te verbeteren – van het regelen van de bezoekersstroom tot optimale voedselcatering in de cafetaria
  • Look en design: integratie van deur- en raamsystemen voor harmonieuze esthetica
  • Carrouseldeuren uit het GEZE TSA 325 NT productassortiment die passen bij de glazen esthetica van de gevel
  • Barrièrevrije brandbeveiligingsdeuren voor preventieve brandbeveiliging
  • Intelligente raamsystemen en automatische raamopeners voor preventieve brandbeveiliging en natuurlijke ventilatie