Casestudy's

FA GC 170 draadloze uitbreidingskit voor vastzetsystemen spaart tijd en geld

Geen twijfel mogelijk: het maken van een draadloze verbinding tussen plafondbrandmelders en schakelaars voor handmatige ontgrendeling bespaart tijd, moeite en geld. Hierdoor hoeven er niet langer verborgen kabelgoten te worden geplaatst, een omslachtig karwei. En soms is dit door structurele omstandigheden niet eens mogelijk, zoals bij gebouwen die op de monumentenlijst staan.

Adnan Alcan weet uit ervaring hoe handig en eenvoudig GEZE's FA GC 170 draadloze uitbreidingskit voor vastzetsystemen geïnstalleerd kan worden. Als Junior Project Manager bij Glas Seele, een glas- en metaalbouwspecialist uit de Duitse stad Neusäss bij Augsburg, heeft hij de draadloze module al in tal van projecten op GEZE-vastzetsystemen gemonteerd en aangesloten op diverse draadloze componenten, zoals schakelaars voor handmatige ontgrendeling, thermo-differentiaalmelders en rookmelders.

Wireless Kit FA GC 170

Wireless Kit FA GC 170

Meneer Alcan, u hebt al veel ervaring met het installeren van de FA GC 170 draadloze kit, nietwaar?

Dit jaar heb ik de draadloze kit geïnstalleerd in een winkelcentrum in Regensburg, een bejaardentehuis in Königsbrunn en verschillende scholen. We hebben meer projecten op stapel staan. We zullen de draadloze kit van GEZE in de toekomst blijven gebruiken en aanbevelen – vooral omdat bij mijn weten geen enkele andere fabrikant vergelijkbare draadloze kits aanbiedt.

Zou u ons een voorbeeld kunnen geven van een gelegenheid waarin de uitbreiding voor draadloze componenten bijzonder nuttig was?

In een bejaardentehuis in Königsbrunn waren de plafonds hoger dan oorspronkelijk gepland, zodat er extra melders voor plafondmontage moesten worden geïnstalleerd om aan de brandveiligheidsvoorschriften te voldoen. Het zou lastig en vooral duur zijn geweest om de installatie uit te breiden met bekabelde rookmelders voor plafondmontage, omdat we dan extra verborgen kabelgoten hadden moeten leggen. In dit geval konden we heel eenvoudig extra draadloze plafondrookmelders installeren, omdat de GEZE draadloze module verbinding kan maken met max. 6 apparaten.

© GEZE GmbH

Montage van de GEZE FA GC 170 draadloze uitbreidingsset voor vastzetsystemen

De GEZE FA GC 170 draadloze uitbreidingsset voor vastzetsystemen kan in enkele eenvoudige stappen met de hand worden samengesteld. © GEZE GmbH

Hebt u voldoende aan de mogelijkheid om 6 draadloze apparaten aan te sluiten? Ziet u een noodzaak voor meer?

Voor mij is het altijd voldoende geweest. Zelfs in extreme gevallen denk ik niet dat u ooit meer dan 6 apparaten hoeft aan te sluiten - 4 melders voor plafondmontage en 2 schakelaars. Als u ooit meer nodig hebt, zal de klant grotere problemen hebben om op te lossen.

De FA GC 170 draadloze kit maakt ook een gemengde installatie mogelijk met zowel draadloze als bekabelde verbindingen. Hebt u ervaring met dergelijke installaties? Zo ja, wat waren de omstandigheden?

In één project kregen we de opdracht om melders voor plafondmontage te installeren voor brandveiligheid. Echter, de vereiste kabelgoten die naar het plafond leidden, waren helemaal vergeten in de plannen. De enige kabelgoten waren bedoeld voor de schakelaars voor handmatige ontgrendeling. In dat geval was het ideaal om de melders voor plafondmontage draadloos te kunnen aansluiten op het GEZE-vastzetsysteem. Het alternatief zou omslachtig snijwerk zijn geweest. Er zouden verborgen draden worden gelegd, wat veel tijd en moeite en extra kosten met zich mee zou hebben gebracht. Dankzij de draadloze uitbreiding konden we deze extra kosten voorkomen. Het heeft echt indruk gemaakt op onze cliënt en het luchtte hem tevens op.

© GEZE GmbH

Het instellen van de verschillende draadloze componenten van de GEZE FA GC 170 draadloze uitbreidingsset voor vastzetsystemen

Voorprogrammering maakt het instellen van de draadloze componenten eenvoudig en ongecompliceerd. © GEZE GmbH

Verliep de installatie van FA GC 170 altijd naar wens of hebt u problemen ondervonden?

We zijn tot nu toe nog geen problemen tegengekomen. De standaardmodus is doodsimpel te configureren, als u de instructies volgt. De eerste keer dat ik een gemengd systeem met bekabelde en draadloze componenten installeerde, moest ik er even over nadenken. Maar in feite is het heel gebruiksvriendelijk. Het kan maar op één manier, dus kan er weinig mis gaan.

Is het ingewikkeld om verschillende draadloze componenten aan te sluiten en te configureren?

Nee, dat is helemaal niet ingewikkeld. De voorprogrammering maakt het doodsimpel om componenten aan te sluiten en te configureren: druk op de schakelaar, wacht tot het waarschuwingslampje gaat branden en klaar bent u. Een soort van schilderen met nummers.

Een nette gebruiksvriendelijke oplossing en een hele uitkomst voor klanten die geen bedrading willen of kunnen leggen. Wie wil er überhaupt gedoe met kabelgoten?

Adnan Alcan, Junior Project Manager bij glas- en metaalbouwspecialist Glas Seele
Winnaar van de German Design Award: de FA GC 170 draadloze uitbreiding

Winnaar van de German Design Award: de FA GC 170 draadloze uitbreiding

Hoe zou u de FA GC 170 draadloze uitbreiding voor vastzetsystemen samenvatten?

Een nette gebruiksvriendelijke oplossing en een hele uitkomst voor klanten die geen bedrading willen of kunnen leggen. Wie wil er überhaupt gedoe met kabelgoten?

De voordelen van de FA GC 170 draadloze uitbreiding in een oogopslag

  • Melders voor plafondmontage en schakelaars voor handmatige ontgrendeling draadloos verbinden met alle GEZE-vastzetsystemen
  • Er hoeft niet langer tijd en moeite te wordne besteed aan het leggen van kabels en het wegwerken van draden – de ideale oplossing voor gebouwen die op de monumentenlijst staan en een eenvoudige oplossing voor retrofits.
  • Getest conform DIN EN 54-25, de Europese norm voor branddetectiesystemen en brandmeldingscentrales.
  • Algemene bouwtechnische vergunning
  • Lage onderhoudseisen

Bekijk deze video om te zien hoe eenvoudig het is om de FA GC 170 draadloze uitbreidingsset te installeren en in te stellen