Casusstudies

Op maat gemaakte RWA-oplossingen in historische architectuur

De paleiskerk van Allerheiligen in Wittenberg is een UNESCO-werelderfgoedsite, een indrukwekkend voorbeeld van neoklassieke architectuur en een magneet voor bezoekers. GEZE bracht ook deursystemen van hoge kwaliteit aan als deel van een gepersonaliseerde RWA-oplossing in de monumentale paleiskerk van Allerheiligen.

Preventieve brandbeveiliging voor de historische paleiskerk van Allerheiligen

Sinds het moment dat de monnik Martin Luther hier zijn 95 stellingen aanplakte, stond de paleiskerk van Allerheiligen (Lutherkirche) in Wittenberg symbool voor het begin van de Hervorming. Om duizenden bezoekers continu toegang te verlenen tot deze culturele bezienswaardigheid, moest het beheer van het monumentale pand in lijn zijn met moderne veiligheids- en preventieve brandbeveiligingseisen. GEZE leverde voor dit doeleinde ultramoderne deur- en veiligheidstechniek.

Ultramoderne RWA-componenten beschermen vluchtroutes.

Externe foto van de dakuitgang vanuit de toren

Nooduitgang en RWA-componenten: de dakuitgangsdeur van de paleiskerk van Allerheiligen.

De paleiskerk van Allerheiligen is een voorbeeld van hoe rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) harmonieus kunnen worden geïnstalleerd in historische gebouwen in combinatie met moderne sloten- en deurtechniek. Als deel van de renovatie moest bijvoorbeeld het trappenhuis van de toren worden aangepast om aan bepaalde structurele brandveiligheids- en veiligheidsvereisten te voldoen. In het geval van een brand is het van vitaal belang dat het trappenhuis vrij blijft van rook, zodat vluchtroutes veilig gebruikt kunnen worden. Tegelijkertijd moet de deur vergrendeld worden overeenkomstig verzekeringsrichtlijnen en ieder oneigenlijk gebruik aan de inbraakmeldinstallatie worden doorgegeven. GEZE heeft aan deze complexe eisen voldaan met een gecombineerd systeem van RWA-componenten, ultramoderne vergrendeltechniek en deursystemen.

Vluchtroutedeur en ventilatiegebied in één

Close-up van deurvleugel met IQ lock anti-paniekslot

GEZE IQ lock anti-paniekslot op de dakuitgangsdeur van de paleiskerk van Allerheiligen.

Natuurlijke rook- en warmteafvoer treedt alleen op, als er voldoende ruimte is voor de ventilatie van afvoerlucht en toevoerlucht. De gedeeltes voor toevoerlucht zijn te vinden in het onderste deel van de paleiskerk van Allerheiligen. Hierdoor stroomt lucht, zodat in het geval van een brand, rookgas met de hitte omhoog gaat en wordt afgevoerd via de afzuigingsgedeeltes in het bovenste deel van het gebouw. De deur naar de dakuitgang van de raamloze toren fungeert als een RWA-opening. Hij gaat naar buiten toe open in het geval van een brand, waarbij hij ook fungeert als een extra vluchtroutedeur. Het deursysteem sluit via een zelfvergrendelend anti-paniekslot dat op ieder moment handmatig van binnenuit kan worden geopend in het geval van gevaar, zodat wordt voldaan aan de eisen van een nooduitgang.

Gecombineerd RWA- en vluchtroutesysteem voor de paleiskerk van Allerheiligen.

In het geval van een brand wordt het brandalarm handmatig geactiveerd of via de rookmelder. Tegelijkertijd bestuurt de centrale RWA-besturingseenheid automatisch de opening voor verse lucht en afvoerlucht in het gebouw. Het anti-paniekslot ontgrendelt de torendeur in minder dan een seconde wanneer het alarm afgaat, zodat het deursysteem handmatig geopend kan worden. Op hetzelfde moment wordt er een automatische melding afgegeven aan de inbraakmeldinstallatie om te melden dat de deur open is. De combinatie van een centrale RWA-besturingseenheid met het IQ lock anti-paniekslot en de invers gemonteerde GEZE TS 5000 deurdranger voldoet aan de complexe eisen van dit historische gebouw en zorgt voor een snelle rook- en warmteafvoer en betrouwbare vluchtroutes.

GEZE-producten in de paleiskerk van Allerheiligen

  • IQ lock anti-paniekslot
  • GEZE TS 5000 deurdranger