Innovatieve deurtechniek in het monumentale gemeentehuis van La Rochelle

Historische gebouwen zijn een belangrijk cultuurgoed. Monumentale gebouwen zijn daarom onderhevig aan bepaalde vereisten, als het gaat om renovatie en modernisering. In het historische gemeentehuis van La Rochelle, een Frans kuststadje in het departement Charente-Maritime, zorgen moderne GEZE-deursystemen ervoor dat de architectuur onder erfgoedbescherming behouden blijft, terwijl het gemeentehuis voor iedereen toegankelijk gemaakt wordt.

Het oudste gemeentehuis van Frankrijk in La Rochelle is een monumentaal historisch gebouw.

De historische arcadehal leidt naar de moderne toegangsdeur.

De historische arcadehal leidt naar de moderne toegangsdeur. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Het gemeentehuis bevindt zich op dezelfde plaats sinds de oprichting van de stad La Rochelle in 1298, waardoor het een van de oudste is die nog in gebruik is in Frankrijk. Het werd gebouwd in de Gotische- en Renaissance-stijlen en is, met zijn gekanteelde muur, kleine hoektorens en uitkijktoren met een keramieken standbeeld van de Franse Koning Hendrik IV, een van de belangrijkste historische gebouwen van de stad.

Openbare ruimtes zijn licht en barrièrevrij dankzij automatische volledig glazen schuifdeuren.

Openbare ruimtes met automatische volledig glazen schuifdeuren. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Een monumentaal pand renoveren

In 1861 werd het historische gebouw onder erfgoedbescherming geplaatst en onderging het een uitgebreide renovatie om bepaalde originele elementen te herstellen en noodzakelijke wijzigingen en upgrades uit te voeren. Het gemeentehuis van La Rochelle heeft nu voor de tweede keer belangrijke renovaties ondergaan. Deze werkzaamheden volgden op een brand die zich naar alle dakgedeeltes in het historische gedeelte van het gebouw verspreidde, waardoor de structuur is ingestort. Gezien de omvang van de schade en de culturele waarde van het historische gebouw, zorgde de uitgebreide wederopbouw voor aanzienlijke uitdagingen. De grootste uitdagingen betroffen ongetwijfeld het herstellen van de monumentale delen van het gebouw in hun originele toestand. Tegelijkertijd moesten voor het publiek open ruimtes opnieuw ontworpen worden in overeenstemming met moderne standaarden voor veiligheid en barrièrevrijheid.

Onder de leiding van Philippe Villeneuve, een gerenommeerde hoofdarchitect van historische monumenten die ook verantwoordelijk was voor de restauratie van Notre-Dame, duurde het project om het historische gemeentehuis opnieuw te bouwen en te renoveren bijna zes jaar. Deze inspanningen waren echter de moeite waard: de historische architectuur straalt nu met nieuwe pracht en praal en het gemeentehuis van La Rochelle biedt eersteklas gemak en barrièrevrijheid voor alle bezoekers.

De ontvangstbalie ligt achter een automatische volledig glazen deur die ervoor zorgt dat de entree van dit historische gebouw voor iedereen toegankelijk is.

De ontvangstbalie ligt achter een automatische volledig glazen deur. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Een licht entreegebied dankzij automatische volledig glazen schuifdeuren.

Een licht entreegebied dankzij automatische volledig glazen schuifdeuren. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Automatische schuifdeursystemen zorgen voor barrièrevrijheid

Het garanderen van barrièrevrijheid in het historische gemeentehuis was een hoofddoel van het uitgebreide renovatie- en moderniseringsproject. De openbare ruimtes zijn nu licht en open dankzij de automatische volledig glazen schuifdeuren die zijn geïnstalleerd in de foyer. De automatische deuren zorgen ervoor dat het gebouw toegankelijk is voor alle bezoekers, met inbegrip van personen met beperkte mobiliteit.

Onopvallend design in aanvulling op historische architectuur

Automatische deuren met GEZE Slimdrive deuraandrijvingssystemen zijn geïnstalleerd in de foyer van het gebouw. Met een montagehoogte van slechts 7 cm gaat het deursysteem vloeiend over in de historische architectuur. Een van de automatische schuifdeuren bevindt zich achter een originele deur, die behouden is in de gevel. Dit heeft het mogelijk gemaakt de monumentale gevel te behouden en modern toegangsgemak binnen het gebouw te garanderen.

Achter de lobby in de foyer leidt nog een automatische volledig glazen dubbele schuifdeur naar de ontvangstbalie. Het strakke roestvrij stalen beslag (voor de volledig glazen schuifdeuren) voldoet aan de veeleisende designstandaarden, maar zorgt ook voor maximale transparantie en laat zoveel mogelijk licht binnen.

Meer over volledig glazen systemen

Volledig glazen schuifdeuren en toegangscontrolesystemen scheiden openbare ruimtes van kantoren.

Toegangscontrolesystemen scheiden openbare ruimtes van kantoren. © Aline Nédélec / GEZE GmbH

Gebruiksvriendelijke toegangscontroles – een must voor openbare gebouwen

De voordelen van moderne deurtechniek zijn duidelijk zichtbaar in alle delen van het gebouw waarvoor specifieke toegangsautorisatie nodig is. In het historische gemeentehuis van La Rochelle bieden twee automatische deuren toegang tot administratieve gedeeltes waar alleen werknemers van het gemeentehuis toegang hebben. Een GEZE Slimdrive automatische deur is uitgerust met een toegangscontrolesysteem dat alleen toegang biedt voor geautoriseerde personen. Een tweede automatische deur dient als eenrichtingsuitgang van de kantoren naar de foyer. Onze moderne deurtechniek voorziet zodoende de historische architectuur van barrièrevrijheid en eersteklas gemak.

Meer over toegangscontrole

ONTDEK ANDERE BEDRIJFSOPLOSSINGEN VOOR HISTORISCHE GEBOUWEN

Verdere voordelen van GEZE Slimdrive deuraandrijvingen:

  • Ultrasoepele, slijtagearme DC-aandrijving
  • Kan worden aangesloten en geïntegreerd in gebouwbeheersystemen via CAN-bus
  • Onafhankelijke foutbeveiliging en logging
  • Vrij configureerbare ingangen en uitgangen voor diverse toepassingen
  • Geïntegreerde batterij voor noodopening in het geval van veiligheidsgerelateerde storingen, bijv. een stroomonderbreking
  • Verlaagde onderhoudseisen dankzij zelfreinigende loopwagens