Casusstudies

GEZE zorgt voor gebouwveiligheid in de Grand MOMA Beijing

De Grand MOMA in Beijing is al een van China's tien belangrijkste structuren. GEZE leverde een belangrijke bijdrage aan de veiligheid en het comfort van het complex met innovatieve deur- en veiligheidstechnieken – door het installeren van in totaal 1.600 draaideuren in gepersonaliseerde ontwerpen.

De Grand MOMA: Feiten en cijfers

  • Design en planning: Steve Holl (V.S.)
  • Acht wolkenkrabbers, verbonden door ringvormige servicebruggen op de 20e verdieping
  • 220.000 m² totaal oppervlaktegebied
  • 135.000 m² woonoppervlaktegebied, 85.000 m² kantooroppervlak
  • Accommodatie-/werkruimte voor 2.500 personen
  • 150 miljoen euro bouwkosten
  • 1.600 draaideuren van de serie TS 5000 met bovenliggende deurdrangers
  • 44 ramen met de GEZE E 250 RWA elektrische spindelaandrijvingen

Zelfsluitende brandbeveiligingsdeuren

De GEZE TS 5000 is een van de meest bekende deurdrangers op de internationale markt. De bovenliggende deurdranger maakt niet alleen indruk door draaideuren zacht en veilig te sluiten, maar ook met zijn smalle en moderne design dat perfect wordt opgenomen in de esthetica van de Grand MOMA. Verder is het gebruik van de TS 5000 toegestaan op brand- en rookwerende deuren en leveren ze zo een fundamentele bijdrage aan de gebouwveiligheid.

Rook- en warmteafvoer raamaandrijvingen: gebouwveiligheid en ventilatie

Buitenaanzicht van de Grand MOMA in Beijing.

De hoogste eisen voor functionaliteit en gebouwveiligheid: de Grand MOMA in Beijing.

Sommige ramen op de Grand MOMA werden uitgerust met de GEZE E 250 RWA elektrische spindelaandrijving en kunnen geopend of gesloten worden met behulp van een centrale besturing.

De elektrische spindelaandrijving opent en sluit kiep-, klap- en draaivleugels, dakramen en bovenlichten elektrisch, met individueel verstelbare openingsbreedtes. De E 250 RWA zorgt voor dagelijkse natuurlijke gebouwventilatie in de Grand MOMA. In het geval van een brand openen de elektrische raamaandrijvingen automatisch om betrouwbaar rook en warmte af te voeren.

Energie-efficiënte oplossingen voor de ‘stad binnen een stad’

Model van de Grand MOMA met buitenvoorzieningen.

Focus op: gepersonaliseerde oplossingen voor deurtechniek en gebouwveiligheid.

De Grand MOMA is ontworpen als een ‘stad binnen een stad,’ met daarin huisvesting en kantoren evenals een theater, overheidskantoren en een kinderdagverblijf en verschillende restaurants en supermarkten. Een van de vele unieke kenmerken van het complex is dat het werd gepland op basis van ecologische principes. Grote, honderden meters diepe reservoirs koelen en verwarmen de hoogbouwtorens als reactie op de weersomstandigheden.

Globaal genomen produceert de Grand MOMA drie tot vier maal meer energie dan traditionele klimaatregelingsystemen per energie-eenheid. Het project is uniek binnen China vanwege zijn ‘groene architectuur’-concept.

Zonwering in harmonie met gebouwveiligheid

VBH-zonweringen aangebracht op de buitenkant van de hoogbouwgevel.

Veilig en efficiënt: zonwering op de gevel regelt de binnentemperatuur.

VBH-zonweringssystemen aangebracht op de buitenkant van het gebouwencomplex verbeteren ook de energie-efficiëntie: de externe zonwering voorkomt dat de binnenkant van het gebouw te snel wordt opgewarmd, zodat er minder airconditioning nodig is. Aangezien hoogbouwgevels normaal gesproken zijn blootgesteld aan sterke wind, was de klant vooral geïnteresseerd in het ontwerpen van een stabiele en robuuste zonweringsoplossing.

GEZE-producten in de Grand MOMA, Beijing

  • 1.600 draaideuren van de serie TS 5000 met bovenliggende deurdrangers
  • 44 ramen met de GEZE E 250 RWA elektrische spindelaandrijvingen