Casusstudies

Vluchtroutebeveiliging met GEZE-nooduitgangsdeuren in de nieuwe Rome Cruise Terminal

De nieuwe Rome Cruise Terminal (RCT) in de haven van Civitavecchia is speciaal voor cruiseschepen gebouwd. Hij is ontworpen om cruiseschepen efficiënt te onderhouden, en daarbij maximaal gebruiksgemak en veiligheid aan passagiers te bieden. Efficiënte automatische en nooduitgangsdeuren door GEZE zorgen voor comfortabel gebruiksgemak, vluchtroutebeveiliging en barrièrevrijheid.

Efficiënt, comfortabel en veilig: de nieuwe Rome Cruise Terminal (RCT)

Toegang tot het hoofdpassagiersverblijf op de begane grond met GEZE automatische deuren. Foto: Emanuele Sardi voor GEZE GmbH

Toegang tot het hoofdpassagiersverblijf op de begane grond met GEZE automatische deuren. © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

Cruises worden steeds populairder. De werkzaamheden in de nieuwe Rome Cruise Terminal (RCT) in de haven van Civitavecchia begonnen net op tijd voor de start van het vakantieseizoen. Als aanlegplaats voor Mediterraanse cruiseschepen en landexcursies is hij erop gericht passagiers maximaal comfort te bieden - nog voordat ze aan boord gaan. Zelfs de grootste van de zeegaande reuzen kan zowel snel als efficiënt worden bijgevuld en weggezonden.

De modernste cruiseschipterminal in Europa werd genoemd naar de legendarische zeeman en ontdekkingsreiziger Amerigo Vespucci. Het RCT-operatornetwerk (Costa Cruises, MSC Cruises en Royal Caribbean) investeerde 20 miljoen euro in het nieuwe gebouw van 11.000 m2.

Onze bijdrage aan de nieuwe Rome Cruise Terminal (RCT) in Civitavecchia:

 • Barrièrevrijheid en gebruiksgemak met GEZE automatische deuren
 • Vluchtroutebeveiliging dankzij GEZE-nooduitgangsdeuren met break-out deurvleugels
 • Centraal bediend voor meer gebruiksgemak en veiligheid in dagelijkse activiteiten en bij gevaren.
 • Ontworpen voor zeetransporttechniek: alle GEZE-deuraandrijvingen zijn corrosie- en waterbestendig
 • Ondersteuning van de constructiefase: coördinatie met alle betrokkenen bij het constructieproces

Met een brede keuze aan opties geboden door het assortiment van automatische deuren en zijn allesomvattende oplossingscompetentie in projectbouw, voorziet het filiaal GEZE Italië in uitstekende, kostenefficiënte deuroplossingen. Meteen vanaf het begin werden de behoeften van passagiers, operators en iedereen die in de terminal werkt, opgenomen in de planning en implementatie. Naast de snelle en vlotte implementatie van de deuroplossingen coördineerde GEZE de samenwerking tussen alle partijen die bij de constructie waren betrokken.

Perfect verfijnde deursystemen

Het eerste contactpunt voor passagiers is het bagagecontrolegebied op de begane grond van de terminal. De tweevleugelige automatische schuifdeuren bij de vooringang worden druk gebruikt. ECdrive systemen zorgen ervoor dat de deuren automatisch openen en sluiten en bijna zonder geluid – ideaal voor barrièrevrij bouwen. De openhoudtijd van schuifdeuren hangt af van het aantal personen die passeren. Deurgebruikers en operators genieten van de voordelen van ECdrive deuraandrijvingen:

 • barrièrevrij gebruiksgemak door intelligente, digitale besturingen en zelfbewaakte sensoriek
 • maximale veiligheidsstandaarden door middel van DIN 18650-certificatie
 • compromisloze betrouwbaarheid: een groot aantal bewegingscycli dankzij uitzonderlijke kwaliteit
 • individueel verstelbare bewegingsparameters (versnelling, openhoudtijd, openings- en sluitsnelheid)

Alle GEZE-deuraandrijvingen zijn ontworpen voor de ruwheid van scheepsverkeer en zijn corrosiebestendig en waterdicht. Alle elektronische componenten zijn verzonken in de deuren. De robuuste en visueel aantrekkelijke schuifdeuren zijn zelfs onder zware windbelastingen op zee stabiel.

Inchecken zonder stress: barrièrevrijheid met GEZE automatische deuren

GEZE automatische deuren: functionaliteit die opgaat in het totaalbeeld. Foto: Emanuele Sardi voor GEZE GmbH

GEZE automatische deuren: functionaliteit die opgaat in het totaalbeeld © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

Vlotte afhandeling van vele passagiers met bagage bij de terminalingangen is de ultieme prioriteit. Automatische schuifdeuren door GEZE zorgen voor barrièrevrijheid. Er zijn 60 incheckbalies op de eerste verdieping. Passagiers en personeel genieten ook van barrièrevrijheid en gebruiksgemak tussen individuele gedeeltes van de terminal en bij de ingangen naar het terras - dankzij ECdrive schuifdeuren. De deuren zijn bijvoorbeeld geïnstalleerd in de comfortabele en lichte wachtzone met zijn cafetaria, bars en VIP-lounge. Een tentoonstelling over de geschiedenis van Civitavecchia en de regio Lazio, die samen met zijn hoofdstad Roma vorm gaf aan de hele westerse cultuur, is ondergebracht in een klein museum - waar ook sprake is van barrièrevrije toegang.

Break-out-vluchtdeuren: maximum veiligheid in de vluchtroute

‘Break-out’-nooduitgangsdeuren Maximale veiligheid in vluchtroutes dankzij ‘break-out’-nooduitgangsdeuren Foto: Emanuele Sardi voor GEZE GmbH

‘Break-out’-nooduitgangsdeuren Maximale veiligheid in vluchtroutes dankzij ‘break-out’-nooduitgangsdeuren © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

Een groot aantal van de schuifdeuren met een vluchtroutefunctie zijn aangebracht in de break-out-uitvoering. In gevaarlijke situaties stelt extra deurbeslag met een rotatiefunctie de deurvleugel in staat om handmatig gedraaid te worden. Het speciale draai-kantelbeslag op de nooduitgangsdeuren creëert maximale openingsbreedtes, waardoor de terminal zo veilig en snel mogelijk geëvacueerd kan worden.

Centrale besturing van automatische deuren

Een constant overzicht dankzij centrale besturing. Foto: Emanuele Sardi voor GEZE GmbH

Een constant overzicht dankzij centrale besturing. © Emanuele Sardi / GEZE GmbH

Dankzij de intelligente digitale besturingen kunnen de ECdrive automatische deuren gekoppeld en verbonden worden met het beheersysteem van de gebouwentechniek. Deurstoringen kunnen op een centrale locatie gemeld worden. Aangezien ze zijn verbonden met het gevaaralarmsysteem en het vluchtroutebeveiligingssysteem kunnen de automatische nooduitgangsdeuren individueel of allemaal op afstand bediend worden in het geval van gevaar.

GEZE-producten in de Amerigo Vespucci haventerminal

 • ECdrive automatische deuren
 • GEZE break-out-schuifdeuren Slimdrive SL-BO