Casusstudies

Preventieve brandbeveiliging in het treinstation Wenen-West – met techniek door GEZE

Het BahnhofCity Wenen-West is veel meer dan een barrièrevrij treinstation. Het bevat ook een hotel, een winkelcentrum en een kantorengebouw. Innovatieve deursystemen door GEZE zorgen voor uitstekend comfort, toegang voor iedereen en preventieve brandbeveiliging in alle gebieden. Met hun smalle design worden ze perfect geïntegreerd in de gebouwarchitectuur.

Ultramoderne architectuur en techniek in het barrièrevrije CityBahnhof West

Aanzicht van het treinstation Wenen-West met het bekende architectonische kenmerk ‘Wolkenspange’. Foto: Shutterstock

Aanzicht van het treinstation Wenen-West met het bekende architectonische kenmerk ‘Wolkenspange’. © Shutterstock.com

Sinds zijn modernisering wordt het treinstation Wenen-West geïdentificeerd met de ‘Wolkenspange’. Deze architectonische uitdrukking door de Weense architecten Neumann & Steiner weegt meer dan 430 ton en overspant de grote en mooi gerenoveerde stationshal. Tegenwoordig komt Railjets aan waar de legendarische Orient Express eens stopte onderweg van Parijs naar Istanboel. Het treinstation Wenen-West is tegenwoordig een hub voor regionale verbindingen, met een verkeersmanagementsysteem en reiscomfort dat continu wordt verbeterd om ervoor te zorgen dat het een barrièrevrij station is.

Uitstekend comfort dankzij automatische deursystemen

Het moderne Weense treinstation is uitgerust met ongeveer 30 automatische schuifdeuren met aandrijvingen uit het Slimdrive-assortiment door GEZE.

Of het nu gaat om geveldeuren in de brede en hoge ingangen van de stationshal en naar de winkeletages, van het hotel of het kantorenblok, Slimdrive schuifdeursystemen geven een rustig beeld. Met een hoogte van slechts 7 cm worden de aandrijvingssystemen onopvallend geïntegreerd in de gevel en het interieur.

Barrièrevrije treinstations met ‘intelligente’ deursystemen

Ingangsdeuren van het treinstation Wenen-West met GEZE-deursystemen. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Ingangsdeuren van het treinstation Wenen-West met GEZE-deursystemen. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Ruime doorgangsafstand, smalle deurprofielen en Slimdrive SL NT-FR schuifdeursystemen in het nooduitgangsontwerp zorgen voor barrièrevrij gebruiksgemak, vluchtroutebeveiliging, helderheid en transparantie. Waar deuropeningsbreedtes meer beperkt zijn op een vluchtroute werden maximaal mogelijke openingsbreedtes bereikt door het gebruik van viervleugelige automatische telescopische deuren met Slimdrive SLT -FR aandrijvingsvarianten. Het ‘opstapelen’ van de deurvleugels is geen probleem met deze oplossing.

Achter de subtiele Slimdrive-aandrijfeenheden gaat moderne, intelligente besturingstechniek schuil. De geruisloze krachtige aandrijvingen blijven nagenoeg onopgemerkt en zijn goed uitgerust om grote verkeersvolumes te regelen. De openhoudtijd past zichzelf aan de gebruiksfrequentie aan. Als de stroom bezoekers groter wordt, worden de deurvleugels automatisch langer open gehouden. De versnelling, openhoudtijd en openings- en sluitsnelheden kunnen individueel worden ingesteld op deze intelligente deursystemen.

Vooruit denken: deursystemen kunnen worden geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem

De grote hal van het treinstation Wenen-West. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

De grote hal van het treinstation Wenen-West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

De besturing van de Slimdrive en TSA aandrijvingen maakt de deuren toekomstbestendig, waardoor systeemintegratie in het gebouwbeheersysteem mogelijk wordt. Deurfuncties kunnen bijvoorbeeld op afstand worden gecontroleerd of gewijzigd worden en zo de efficiëntie van gebouwactiviteiten verbeteren.

Op behoeften gebaseerde combinaties: draaideuraandrijving en deurdranger

GEZE-deursystemen voor barrièrevrijheid en preventieve brandbeveiliging. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

GEZE-deursystemen voor barrièrevrijheid en preventieve brandbeveiliging. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

De combinatie van deuraandrijvingen en deurdrangers is een optimale oplossing voor dubbelvleugelige, grote en zware deuren in het kantorencomplex. Ook al worden er verschillende technieken gebruikt, beide deurvleugels hebben hetzelfde smalle aandrijvingsdesign. De actieve vleugel is uitgerust met een TSA 160 F-IS draaideuraandrijving en de passieve vleugel met een handmatige TS 5000 deurdranger, omdat deze alleen geopend wordt indien noodzakelijk. De aandrijvingsbehuizing bevat ook de sluitvolgorderegeling vereist voor brandbeveiligingsdeuren. Deze garandeert dat beide brandbeveiligingsdeurvleugels weer correct worden gesloten op gecontroleerde wijze na de toegang, bijv. door personen die vluchten voor gevaar.

Flexibel en comfortabel winkelen – met handmatige schuifwandsystemen

Handmatige schuifwandsystemen (MSW) door GEZE in het shoppingcentrum van het BahnhofCity Wenen-West. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Handmatige schuifwandsystemen (MSW) door GEZE in het shoppingcentrum van het BahnhofCity Wenen-West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Handmatige schuifwandsystemen (MSW) spelen een beslissende rol bij het creëren van een uitnodigende en open atmosfeer in shoppingcentra. Winkels en buitenruimtes lopen in elkaar over om barrièrevrije toegang mogelijk te maken. Om het handmatige schuifwandsysteem te openen, worden de glazen elementen eenvoudigweg in de zijdelingse parkeerplaats geplaatst – een praktische en ruimtebesparende oplossing. Precisiekogellagers in de loopwagen zorgen ervoor dat de grote glazen vleugels soepel en geruisloos lopen. Dit is mogelijk dankzij de combinatie van optimale bochttechniek in de railaftakkingen en bochten en van geleide loopwagens die de glazen elementen makkelijk en veilig bewegen. Dit betekent dat er bijna geen kracht nodig is om de elementen in de parkeerplaats te zetten.

MSW deursystemen door GEZE in het shoppingcentrum van het BahnhofCity Wenen-West. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

MSW deursystemen door GEZE in het shoppingcentrum van het BahnhofCity Wenen-West. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Systeemelementen met verschillende GEZE handmatige schuifwandsysteemfuncties maken een groot aantal combinaties mogelijk voor iedere installatiesituatie. Op het railstation Wenen-West maakt het ontwerp met parkeerplaatsen aan de linker- en rechterkant het mogelijk de winkelvoorkant gedeeltelijk te openen - bijzonder nuttig wanneer het koud weer wordt.

Dit betekent dat personen een winkel kunnen verlaten wanneer het handmatige schuifwandsysteem gesloten is, dankzij een pendeldeur met een vloerveer die in de parkeerplaats gepositioneerd is en een veilige bevestiging vormt voor de beweegbare glazen afscheidingswand.

Deurdrangertechniek door GEZE voor preventieve brandbeveiliging

Detailaanzicht van raam met overdrukklep rook- en warmteafvoerinstallatie met K 600 T inklaphendelaandrijving. Foto: Sigrid Rauchdobler voor GEZE GmbH

Detailaanzicht van raam met overdrukklep rook- en warmteafvoerinstallatie met K 600 T inklaphendelaandrijving. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Er zijn meer dan honderd handmatige een- en tweevleugelige deuren uit het GEZE-deurdrangerassortiment in het hele spoorwegcomplex van Wenen. Deze garanderen het veilig en betrouwbaar dichthouden van brandbeveiligingsdeuren die op ieder moment gesloten en gecontroleerd moeten worden of in ieder geval in het geval van een brand. Deurdrangersystemen zorgen voor gecontroleerde natuurlijke rook- en gasventilatie in het geval van brand, en veilige sluiting in normale modus. K 600 inklaphendelaandrijvingen, in combinatie met TS 5000 deurdrangers dienen als openingen voor toevoerlucht of beluchtingsopeningen. In het geval van brand worden de deuren automatisch open geduwd en wijd open gehouden, zodat er toevoerlucht kan worden toegevoerd en rook en warmte kunnen ontsnappen.

GEZE-deursystemen voor comfort en preventieve brandbeveiliging op het treinstation Wenen-West.

  • Automatische schuif- en draaideursystemen zorgen voor uitstekend gebruiksgemak en veiligheid voor reizigers en betrouwbaarheid tijdens periodes met veel verkeer. Daarnaast kunnen intelligente deursystemen in het gebouwbeheersysteem worden geïntegreerd.
  • Handmatige schuifwandsystemen (MSW) zorgen voor een uitnodigende en open winkelsfeer evenals voor flexibiliteit en comfort.
  • Veelzijdige deurdrangersystemen op handmatige deuren en brandbeveiligingsdeuren ondersteunen preventieve brandbeveiliging.