Casusstudies

Geschiedenis en innovatie: GEZE-schuifwandsystemen in het Café Luitpold

Met een uitgebreide renovatie doet de 130 jaar oude instelling in München de traditie van de grote koffiehuizen herleven. GEZE ondersteunde de combinatie van hedendaags design en historische atmosfeer in het Café Luitpold met innovatieve deuroplossingen en schuifwandsystemen.

Historisch koffiehuis met een moderne atmosfeer

Automatische deur in de entree naar het Café Luitpold. Foto: Robert Sprang voor GEZE GmbH

Een automatische ronde schuifdeur met Slimdrive SC-FR aandrijving leidt naar het hoofdcafé.

Ongeveer 130 jaar lang was het Café Luitpold in de exclusieve Brienner Strasse van München synoniem met voortreffelijke koffie en een kosmopolitische manier van leven. Het café werd geopend in 1888, in de stijl van de prachtige Weense koffiehuispaleizen. Het heeft zijn naam te danken aan de toenmalige prins-regent, Luitpold, die bekend stond om zijn liefde voor kunst en cultuur. Het Café Luitpold was een ontmoetingspunt voor vrije geesten, prominenten en plaatselijke notabelen, vooral in de gouden eeuw van München rond 1900 - er wordt gezegd dat Paul Klee en Wassily Kandinsky hun artiestengroep ‘Blue Rider’ hier hebben opgericht. Vandaag de dag, na zijn modernisering, trekt het Café Luitpold een bont gezelschap van zakenlui, vaste klanten, trendsetters uit München en studenten aan.

De indeling van de ruimte is een hoofdkenmerk van het café

De verdeling van de ruimte in drie verschillende zones definiëren de stijl en atmosfeer van het Café Luitpold.

  • Het hoofdcafé, met zijn opvallend eenvoudige ontwerp, combineert een bakkerij en een bar met hedendaagse meubels in U-vorm. Van hieruit zijn er ingangen tot het voorcafé en de palmboomtuin.
  • Het voorcafé bevindt zich op de locatie van de historische hoofdingang van het café en wordt gekenmerkt door een paar kolommen en een rijkelijk geprofileerd plafond.
  • De palmboomtuin is de verlenging van het voorcafé en wordt geflankeerd door kolommen in stucwerk bij de ingang van het voorcafé. Er is ook een ingang naar het hoofdcafé.

Geruisloos en elegant: Slimdrive SL automatische deuren

Schuifwandsysteem in het voorcafé van het Café Luitpold. Foto: Robert Sprang voor GEZE GmbH

Open zicht op de palmbomentuin door een automatische ronde schuifdeur

Het hoofdcafé kan worden bereikt via een barrièrevrije automatische ronde schuifdeur die uitkomt in de kamer. De tegenoverliggende draaideur ervan opent ook door heel lichte aanrakingen, dankzij servotechniek en past perfect bij de historische gevel. Een ruime veranda leidt van het hoofdcafé naar de entree van het voorcafé, die zich bevindt in de vroegere hoofdingang van het Café Luitpold. Kolomparen en een geprofileerd plafondprofiel verhogen de pracht van de ruimte.

Tussen de kolommen in stucwerk openen de vleugels van een automatische schuifdeur met aaneengesloten glaswand volledig geruisloos, en geven ze toegang tot de historische vestibule. Dezelfde onopvallende automatische deuren zijn te vinden in de doorgang naar de hoge palmboomtuin, die ook kan worden bereikt vanuit het hoofdcafé via een automatische ronde schuifdeur. Het mysterie achter de elegante, extreem geruisloze automatische deuren is de GEZE Slimdrive SL aandrijving, met een motor die slechts 70 mm hoog is, die zowel onopvallend als efficiënt functioneert wanneer het café open is.

Zien en gezien worden in een complexe ruimtestructuur

Al wandelende door het café zijn het de vele ingangen, uitgangen en openingen, en de vele verschillende deuroplossingen en designelementen die opvallen. De grootste uitdaging in dit royale en architectonische geheel was om het drukke hoofdcafé, het rustigere voorcafé en de palmboomtuin in drie aparte zones te verdelen, en ze op hetzelfde moment ook tot een stijlvol geheel te verbinden, en - omwille van bezoekers van het café - te voldoen aan de eis van ‘zien en gezien worden’.

Schuifwandsystemen creëren stijlvolle transparantie

Schuifwandsysteem in het voorcafé van het Café Luitpold. Foto: Robert Sprang voor GEZE GmbH

Een transparant schuifwandsysteem verbindt het hoofdcafé met de vestibule-café.

GEZE reageerde op de speciale ruimte- en ontwerpkenmerken van het Café Luitpold met handmatige schuifwandsystemen (MSW), die in het hele café werden geïmplementeerd als geïntegreerde 100% glazen systemen (IGG). De glazen schuifwandsystemen kunnen eenvoudig ineengeschoven en geparkeerd worden om ruimte te besparen indien noodzakelijk.

De profielen en het schuifbeslagsysteem van de GEZE IGG zijn onzichtbaar geïntegreerd tussen de ruiten – waardoor de continue glazen oppervlakken onopvallend geïntegreerd kunnen worden in de ruimtes tussen de pilaren van de vestibule, en het voorcafé wordt gescheiden van en verbonden met het hoofdcafé, en de gewenste geluidsisolatie wordt verzekerd.

Beveiligde vluchtroutes met GEZE-deurtechniek

Ondanks alle elegantie is het belangrijk zich te herinneren dat design niet alles is. In de complexe structuur met drie ruimtes, waar maximaal 200 gasten en al het personeel zich tegelijkertijd zouden kunnen bevinden, is veiligheid de hoogste prioriteit. Het lichte, elegante design van de GEZE-deursystemen bepaalt ook hoe deuren in de vluchtroutes er uitzien: alle uiterst compacte veiligheidscomponenten zijn onopvallend in de deuraandrijvingen geïntegreerd en garanderen dat de verschillende zones van het café snel en veilig geëvacueerd kunnen worden in het geval van gevaar.

GEZE-producten in het Café Luitpold

  • Slimdrive SC-FR aandrijving
  • GEZE Slimdrive SL aandrijving
  • Handmatige schuifwandsystemen (MSW)
  • Geïntegreerde volledig glazen systemen (IGG)