Casusstudies

ARCOTEL Camino: Ultramoderne deursystemen achter historische gevels

Het nieuwe 4-sterren hotel ARCOTEL Camino brengt een stukje stadsgeschiedenis van Stuttgart weer tot leven en opent buitengewone gezichtspunten op hotelarchitectuur in een uitstekende stadslocatie. GEZE droeg bij aan het hoteldesignconcept met goed doordachte deursystemen en rook- en warmteafvoeroplossingen.

Het ARCOTEL Camino: feiten en cijfers

 • de hotelconstructie is het resultaat van een investering van 25 miljoen
 • 11.500 m² bruikbare ruimte voor personeel en bezoekers
 • Het hotel beschikt over de volgende voorzieningen verdeeld over vier etages:
 • 168 kamers en suites
 • Zes vergaderruimtes
 • Een wellnesszone
 • Een restaurant en bargedeelte

Van fabrieksgebouwen tot 4-sterren hotel

Externe trap naar de hotelingang met glazen schuifdeuren. Foto: MM Fotowerbung voor GEZE GmbH

Een grote trap leidt naar de glazen schuifdeuren van het nieuwe gebouw. © MM Fotowerbung / GEZE GmbH

Het ARCOTEL Camino is een hotelcomplex dat de historisch beschermde inrichting van een klassiek gebouw combineert met moderne designelementen. Het is het geesteskind van de Weense industriële ontwerper, artiest en architect Harald Schreiber in samenwerking met het architectenkantoor in Frankfurt van Prof. Christoph Mäckler. Met zijn monumentale pandgevel die stamt uit 1890 is het hotel een brug tussen historische architectuur en de moderne look die bepalend is voor de Heilbronner Straße vandaag de dag.

In de 19e eeuw bood dit gebied van het ‘Postdorp’ huisvesting aan de werknemers van Württembergische Post en de spoorweg en was het ook de locatie van verschillende gemeenschappelijke voorzieningen. De gevels van het vroegere badhuis en wasserette – het enige niet vernielde deel van de locatie tijdens Wereldoorlog II – werd geïntegreerd in het globale complex van het nieuwe hotel om zo een stukje stadsgeschiedenis op de lange termijn te conserveren. De historische muren vormen twee vleugels van het hotel, waartussen een modern nieuw gebouw werd gebouwd.

Deursystemen door GEZE – in overeenstemming met het hoteldesign

Externe trap naar de hotelingang met glazen schuifdeuren. Foto: GEZE GmbH

Modern design in een historische gevel: elegante deursystemen van GEZE.

Het symbolisme van de naamtoevoeging ‘Camino’ – een verwijzing naar de legendarische bedevaartsroute Camino de Santiago – wordt pas duidelijk voor gasten, als ze de lichte en moderne lobby binnenkomen. Op verschillende punten in het gebouw laat het designerhotel op subtiele wijze weloverwogen en interessante feiten naar voren komen over de Camino de Santiago en de geschiedenis van Stuttgart.

Het ARCOTEL Camino is ontworpen als een plaats voor gasten om uit te rusten en te relaxen en als een ontmoetingspunt. Licht en transparantie spelen een belangrijke rol in dit concept – en de stalen buisframedeuren met TS 5000-serie deurdrangers, met hun uniforme GEZE-designlijn, gaan ongemerkt over in de harmonieuze look van het gebouw.

TS 5000: Veiligheid voor zelfsluitende deuren

GEZE TS 5000 deurdrangers zorgen voor comfort en veiligheid voor deursystemen die op gecontroleerde wijze moeten sluiten, altijd of in het geval van een brand. De voedingsspanning, rookmelder en elektrische vergrendeling zijn volledig geïntegreerd als aanvullende deurcomponenten in een compacte en elegante glijrail boven de deurdranger. De GEZE TS 5000-serie biedt een naadloze selectie van deurdrangeroplossingen voor een grote verscheidenheid aan deursystemen en -vereisten in zowel openbare als particuliere toepassingen.

Smart: `automatisch deursysteem in vluchtroutedesign

De schuifdeuren zorgen voor eenvoudige toegang. Foto: MM Fotowerbung voor GEZE GmbH

Eenvoudige en veilige toegang dankzij de Slimdrive SL.

De hoofdingang naar de achterkant van het gebouwencomplex werd uitgerust met een ruime automatische lineair-schuifdeur met de GEZE Slimdrive SL-FR aandrijving. Met een hoogte van slechts 7 cm wordt het krachtige aandrijvingssysteem elegant geïntegreerd in de hoge raamlijsten, die boven taps toelopen, en beweegt het de zware deurvleugels makkelijk en geruisloos.

De Slimdrive SL-FR-variant is bijzonder goed geschikt voor het gebruik in vluchtroutes, aangezien alle veiligheidsrelevante componenten van het deursysteem – zoals de aandrijving of besturing – gedupliceerd worden. Tijdens een noodsituatie blijft de deur max. 30 keer continu automatisch openen, zelfs als de stroom uitvalt. De GEZE Slimdrive SL-FR DIN 18650 heeft natuurlijk een typekeuring ondergaan en is gecertificeerd.

Brandveiligheid en rook- en warmteafvoerinstallatie met uitstekende comfortniveaus

Een indrukwekkende zwevende glazen loopbrug leidt hotelgasten naar hun kamers, waarvan de deuren allemaal zijn uitgerust met GEZE TS 5000 deurdrangers. Type TS 5000 R en TS 5000 R-ISM bovenliggende deurdrangersystemen met sluitvolgorderegeling beveiligen de een- of tweevleugelige brandwerende en rookbeschermingsdeuren op de etages waar gasten verblijven. Beide systemen zijn uitgerust met een elektromechanische vastzetinrichting en geïntegreerde rookschakelaarcentrale. In het geval van een brand wordt de rookmelder geactiveerd en sluit de deur automatisch. De deur kan op iedere vergrendelhoek met variabele aanpassing worden ingesteld en de posities kunnen ook worden opgeheven om maximale opening van de deurvleugel te garanderen in het geval van gevaar.

Ramen in de vluchttrappenhuizen zijn uitgerust met rook- en warmteafvoer (RWA)-installaties uit GEZE's uitgebreide gamma van oplossingen. Deze zorgen voor snelle rook- en warmteafvoer in het geval van een brand en zorgen iedere dag voor effectieve ventilatie tijdens het gebruik.

Gepersonaliseerde deur- en veiligheidsoplossingen door GEZE

GEZE-deuroplossingen zorgen voor gebruiksgemak, veiligheid en functionaliteit perfect aangepast aan specifieke plaatselijke omstandigheden en in overeenstemming met geldende normen – nog een kenmerk dat van het ARCOTEL Camino zo’n uitstekend voorbeeld maakt van het combineren van historische en moderne architectuur met alle ontwerp- en technische mogelijkheden die dit biedt.

GEZE-producten in het Arcotel Camino, Stuttgart

 • Verschillende deurdrangers uit de TS 5000-serie
 • GEZE Slimdrive SL-FR aandrijving
 • Rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA)
 • TS 5000 R en TS 5000 R-ISM bovenliggende deurdrangersystemen