Op maat gemaakte RWA- en RWS-oplossingen voor de nieuwe DFB-campus

De Duitse voetbalbond (Deutsche Fußball-Bund e.V., DFB) heeft een nieuw thuis: de DFB-campus in Frankfurt dient als trainings-, vergader- en bestuurscentrum. Het is duidelijk dat veiligheid hier centraal staat. Onze op maat gemaakte RWA- en RWS-oplossingen voldoen aan deze hoge eisen - en vanzelfsprekend de overeenkomstige bouwtechnische specificaties. 

Preventieve brandbeveiliging en RWA in de DFB-campus

Preventieve brandbeveiliging moet het ontstaan van branden voorkomen en in geval van brand de verspreiding ervan vertragen, alsmede personen, gebouwen en objecten beschermen. Om in geval van brand, rook en brandgassen zo snel mogelijk uit gebouwen naar buiten af te voeren, zijn rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) wettelijk voorgeschreven. Dit wordt o.a. in de bouwverordening van de deelstaat alsmede in de DIN-normen "DIN 18232-2 Vrijhouden van rook en warmte - Deel 2: Natuurlijke rookafvoerinstallaties (NRA); dimensionering, eisen en inbouw" en de DIN EN 12101 "Vrijhouden van rook en warmte" geregeld. 

MEER OVER RWA

Speciaal voor de DFB-voetbalhal op maat gemaakte RWA-oplossing

De DFB-voetbalhal met schaduwspel op het speelveld en zicht op de plafondconstructie.

De rook- en warmteafvoerinstallaties in de voetbalhal maken gebruik van de thermisch opwaartse kracht. © Getty Images

De rook- en warmteafvoerinstallaties in de DFB-voetbalhal maken gebruik van de thermisch opwaartse kracht door openingen in het bovenste gevelgebied, om een snelle rookafvoer en een doelgerichte warmteafvoer te garanderen. Vanwege het enorme ruimtevolume was hier een hoge nastroomopening noodzakelijk. Voor een bijzondere uitdaging zorgden de 22 RWA-luchttoevoeropeningen van de DFB-voetbalhal, aangezien ze zich op 18 meter hoogte bevinden. Bovendien moeten de elk ca. 5 m² grote RWA-luchtinlaatelementen in geval van brand ook bij bestaande windbelasting snel en veilig openen en sluiten. Voor deze uitdaging hebben wij een op maat gemaakte RWA-oplossing gevonden: onze E 3000 Syncro spilaandrijvingen voor zware belasting zijn bijzonder geschikt voor het gebruik op zware gevel- en dakraamoppervlakken, aangezien ze over een zeer hoge trek- en drukkracht beschikken. Bovendien ondersteunen speciaal voor de DFB-voetbalhal geproduceerde consoles de lasten in het geheel van bouwelementen. Per element zorgen nu twee spilaandrijvingen van het type E 3000 Syncro voor veilig openen en sluiten van de RWA-luchttoevoeropeningen overeenkomstig de DIN 1055-4 windbelastingen. 

De E 3000 Syncro-aandrijvingen op de 22 elementen vereisen een hoge stroomverbruik van steeds 10A per element. Om dit vermogen ter beschikking te stellen, zijn 4 noodstroombesturingscentrales MBZ 300 72Ah met koppeling gebruikt.

Voordelen van de E 3000 spilaandrijvingen:

 • Robuuste en corrosiebestendige spilaandrijving met ingebouwde eindpositiedemping
 • Speciaal voor zeer zware ramen in het dakgedeelte geschikt
 • als natuurlijk werkend rook- en warmteafvoertoestel (NRWG) volgens DIN EN 12101-2 getest
 • ideaal voor rook- en warmteafvoerinstallaties (RWA) alsmede voor het gebruik in het afvoerluchtsysteem en voor de natuurlijke ventilatie
 • veelzijdige montageopties op hoofd- of secundaire sluitzijden door omvangrijke consoles
 • Onopvallende aluminiumbehuizing wordt optimaal in de architectuur opgenomen
De Powerturn met de GC 342-laserscanner zorgt voor veiligheid en gemak bij de ingang.

De Powerturn met de GC 342-laserscanner zorgt voor veiligheid en gemak bij de ingang. © Getty Images

Voor de gevel van de DFB-campus was metaalconstructeur Pimeks uit Turkije verantwoordelijk, met zijn Duitse vestigingen. Daarom waren in het totale projectverloop ter afstemming steeds weer online afspraken met de technische ondersteuning uit de centrale in Ankara nodig. Aangezien onze GEZE-contactpersoon van de planning tot aan de uitvoering op ieder moment ook lokaal ter plekke beschikbaar was, konden wij hier een beslissende bijdrage leveren aan de uitvoeringszekerheid en naleving van het bouwtijdschema.

MEER OVER DE E 3000 SPILAANDRIJVING

GEZE heeft bij de DFB-campus hoge oplossingscompetentie bewezen. Dat geldt niet alleen voor de deur- en veiligheidstechniek, maar ook voor de betrouwbare projectbegeleiding van de planning tot aan de uitvoering met een ter plekke beschikbare contactpersoon.

Marcus Pfeifer, technisch directeur en lid van de directie bij Groß & Partner Grundstücksentwicklungsgesellschaft mbH in Frankfurt, die het voortreffelijke project als hoofdaannemer voor de DFB gerealiseerd heeft.
Kijkje in het gedeelte voor persconferenties in de DFB-centrale met nooduitgang op de achtergrond.

De inbouwmontage van de deurcentrale TZ 320 wordt naadloos in de vormgeving van de ruimte opgenomen. © Getty Images

Vlucht- en reddingsroutesystemen (RWS) op de buitendeuren

Vlucht- en reddingsroutes zijn in grote gebouwencomplexen als de DFB-campus belangrijk, om in geval van nood een snelle toegang te garanderen voor reddingspersoneel en om een veilige evacuatie mogelijk te maken. Onze TZ 320 deurcentrales voor vlucht- en reddingsroutesystemen beveiligen de nevenuitgangen van de DFB-campus tegen onbevoegd openen en garanderen in geval van nood een noodontgrendeling van de deuren. Tegelijkertijd wordt de geautoriseerde toegang van de deuren via een kortstondige vrijgave door een toegangscontrolesysteem gegarandeerd. 
Bovendien hebben wij een digitale connectivity-oplossing van de RWS-terminal ter beschikking gesteld, die een centrale visualisering en besturing mogelijk maakt.

Producten & oplossingen

Verdere voordelen van de TZ 320 deurcentrales:

 • Ze voldoen aan de richtlijnen m.b.t. elektrische vergrendelingssystemen van deuren in vluchtroutes (EltVTR) alsmede de Europese norm EN 13637 (Elektrisch gestuurde vluchtdeurinstallaties voor deuren in vluchtroutes)
 • Maakt de bedrijfsmodi vergrendeld, permanent ontgrendeld, kortstondig ontgrendeld mogelijk
 • programmeerbare relaisuitgangen
 • geïntegreerde LED-weergaven voor alarm, vergrendeling en deurtoestand
 • geïntegreerde weektimer en sluizenfunctie