Casusstudies

GEZE-schuifdeursystemen openen de weg naar prehistorische grotschilderingen

Met meer dan 2.000 artistieke afbeeldingen van dieren is de ‘Lascaux-grot’ - voor het eerst ontdekt in 1940 in de Dordogne-regio van Frankrijk - een van 's werelds meest indrukwekkende getuigenissen van de prehistorische geschiedenis. GEZE was betrokken bij de derde en momenteel meest complexe replica van de grotten, die bezoekers uit de hele wereld een realistische impressie geeft van de unieke schilderingen.

Bij toeval ontdekt in 1940: het oudste kunstwerk van de mensheid

De muurschilderingen in de originele grotten van Lascaux zijn gedateerd op ten minste 17.000 V.C. en worden beschouwd als een van de oudste getuigenissen van menselijke creativiteit. Ze werden bij toeval ontdekt in 1940 door vier jongens die door een bos aan het wandelen waren in de buurt van de stad Montignac – waardoor voor grote opschudding werd gezorgd; de prehistorische schilderingen - de best geconserveerde van hun type in Europa tot nu toe – werden gevonden in allerlei soorten en in verschillende afwerkingsfases. Ze omvatten 2.000 figuren en schilderingen, bijna allemaal met afbeeldingen van dieren. De grotten werden uitgeroepen tot een UNESCO-werelderfgoedsite in 1979.

Replica's conform het origineel conserveren de grotschilderingen.

Glazen gevel van het internationale centrum voor grotschilderingen. Foto: Jean-Luc Kokel voor GEZE GmbH

Glazen gevel van het internationale centrum voor grotschilderingen © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Vele duizenden bezoekers hebben de grotten bezocht sinds 1948, om bewonderend te kijken naar de stieren, oerossen, bizon, buffel, wilde paarden, herten en beren geschilderd op of gegraveerd in het rotsreliëf met een driedimensionaal effect. De prehistorische kunst begon schade te lijden en dus werden de grotten gesloten voor het publiek vanaf 1963.

Na twee succesvolle replica's van de legendarische ‘Lascaux-grot’, is de derde en meest geslaagde replica geopend aan de voet van de grotopening, met de officiële naam ‘Centre International d'Art Pariétal - Lascaux IV’ (Internationaal centrum voor grotkunst). Deze derde replica was noodzakelijk, omdat de eerste twee replica's hun limieten hadden bereikt door de constante menigte bezoekers.

Feiten en cijfers

 • 8.500 m² totaal oppervlaktegebied
 • 900 m² replica grotwanden
 • Meer dan 2.000 getrouwe replica van de originelen
 • Ouderdom van de originele afbeeldingen: ten minste 19.000 jaar
 • Totale kosten: bijna €60 miljoen

Grotarchitectuur met moderne gebouwentechniek

‘Lascaux IV’ is een complete replica van het origineel. Het 150 m lange gebouw met scherpe randen, met een enkele zijgevel en een 100% glazen dakgevel, wordt teruggeduwd in de berg, en stelt de route voor tussen de bosheuvels en de vallei. Het omvat een ondergronds complex van kamers en tunnels - een replica van de grot die gelijk is aan het origineel, met 900 vierkante meter grotwanden.

De grot, die internationaal interesse wekte, werd ontworpen door een team van architecten van het Noorse bedrijf Snøhetta, samen met ongeveer 40 artiesten en 150 andere organisaties – die allemaal gebruik maakten van ultramoderne gebouwen- en museumtechniek. Deskundigen van het bouwadvies- en projectmanagementbedrijf VPEAS in Bordeaux leidden het project. De keuze van constructie-elementen was het resultaat van hun deskundigheid en vele jaren ervaring in museumgebouwen - inclusief de beslissing om deurtechniek door GEZE te gebruiken.

GEZE is een van de weinige bedrijven die multifunctionele deuren bieden die voldoen aan de designcriteria van de architecten en ook aan veiligheidsvereisten.

Xavier Favand, bouwkundig expert van de belangrijke bouwadvisering VPEAS

“Het GEZE-projectportfolio heeft voorzien in perfecte oplossingen voor dit unieke object. De automatische deursystemen en deurdrangers door GEZE combineren de functionaliteit en minimalistische esthetica die u nodig hebt voor de meest veelbetekenende architectonische objecten. GEZE is een van de weinige bedrijven die multifunctionele deuren biedt die voldoen aan de designcriteria van de architecten en ook aan veiligheidsvereisten,” zegt Xavier Favand, bouwkundig expert van de belangrijke bouwadvisering VPEAS.

GEZE-schuifdeursystemen begeleiden bezoekers

Deurtechniek door GEZE in het internationale centrum voor grotschilderingen. Foto: Jean-Luc Kokel voor GEZE GmbH

Deurtechniek door GEZE in het internationale centrum voor grotschilderingen © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

De buitendeuren voor de twee ruime vestibules omvatten twee automatische schuifdeursystemen met Slimdrive SL NT aandrijvingssystemen die harmonieus geïntegreerd zijn in de indrukwekkende glazen gevel van het gebouwencomplex. Dezelfde oplossing werd gekozen voor de binnendeuren van de vestibules, met de Slimdrive die slechts 7 cm hoog is.

Met een hoogte van 3 m en een toegangsbreedte van meer dan 2 m maken de dubbele schuifdeursystemen ook comfortabele, barrièrevrije toegang tot de foyer mogelijk, zelfs met een maximaal aantal bezoekers. De automatische deuren zijn uitgerust met ultramoderne besturingstechniek;

 • De openingsbreedte, openhoudtijd en sluitsnelheid kunnen individueel worden versteld
 • De openhoudtijd past zich automatisch aan overeenkomstig de frequentie van passerende bezoekers
 • Redundant ontworpen aandrijving en besturingstechniek voor veilige evacuatie in noodsituaties

zwarte automatische schuifdeuren passen bij de stijl van de grot

Ingang van de replica-grotten met automatisch Slimdrive SL NT schuifdeursysteem. Foto: Jean-Luc Kokel voor GEZE GmbH

Ingang van de replica-grotten © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Het idee is dat bezoekers dezelfde eerste authentieke indrukken zouden moeten krijgen als de vier jongeren die de grot ontdekten. Om ze in de juiste stemming te brengen, lopen bezoekers door een donkere zone en gaan ze een soort voorkamer binnen met twee eenvleugelige automatische Slimdrive SL NT schuifdeursystemen die achter elkaar zijn aangebracht. Diepzwarte deurvleugels benadrukken het gevoel van ‘sesam open u’, alvorens de 240 m lange replica-grot met zijn unieke galerij met afbeeldingen te betreden. Achter deze deuren vinden bezoekers een educatieve hindernisbaan die gebruik maakt van de meest recente virtuele afbeeldingstechniek om te helpen de schilderingen uit de steentijd te decoderen en een rijkdom aan informatie over de grotten te verstrekken.

Handmatige brandbeveiligingsdeur bij de ingang van de educatieve hindernisbaan

Ingang van de educatieve hindernisbaan via een handmatige asymmetrisch gedeelde brandbeveiligingsdeur. Foto: Jean-Luc Kokel voor GEZE GmbH

Handmatig asymmetrisch gedeelde brandbeveiligingsdeur © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Tot de educatieve hindernisbaan wordt toegang verkregen via een tweevleugelige handmatige brandbeveiligingsdeur die het makkelijker maakt voor museumpersoneel bezoekers binnen te laten, in aantallen die anders beperkt zouden zijn geweest.

GEZE-deurdrangersystemen bieden optimale oplossingen voor asymmetrisch gedeelde brandbeveiligingsdeuren: de sluitvolgorderegeling, onzichtbaar geïntegreerd in de smalle glijrails, zorgt ervoor dat de actieve vleugel open wordt gehouden totdat de passieve vleugel gesloten is. Na gebruik - en vooral wanneer personen vluchten in geval van gevaar - sluiten beide deurvleugels weer perfect, zodat de deur zijn brand- en rookwerende functie volledig behoudt.

Automatische draaideuren verbinden de expositiegebieden

De educatieve hindernisbaan bestaat uit een serie tentoonstellings- en projectieruimtes.

 • Het ‘Théatre de l’art pariétal’ benadrukt het grote belang van de Lascaux-grot in internationaal grotschilderingsonderzoek
 • Een 3D-bioscoop stelt bezoekers in staat om een van de originele grotten tot in het fijnste detail te verkennen.
 • De ‘Galerie de l’imaginaire’ presenteert op interactieve wijze de verbindingen tussen grotschilderingen en moderne kunst

De verbindingsdeuren tussen de ruimtes zijn speciale geluidsdichte deuren die voorkomen dat geluid van demonstraties in de volgende ruimte doordringen. De automatische draaideuren gaan dicht zodra er een filmprojectie begint en open wanneer deze is afgelopen. Sensoriek zorgt natuurlijk voor de vereiste veiligheidsniveaus op de zware geluidsdichte deuren.

De efficiënte Powerturn aandrijvingssystemen (ook in 7 cm-design) bewegen de deurvleugels geruisloos en makkelijk, en hebben ook bewezen een ideale oplossing te zijn voor een veilige en vlotte stroom van bezoekers tussen de ruimtes. Dankzij een Smart swing-functie kunnen de deurvleugels ook zonder moeite geopend worden, ondanks hun gewicht.

Een tweevleugelige draaideur laat bezoekers naar buiten gaan bij de expositie

Uitgang educatieve hindernisbaan: tweevleugelige automatische TSA 160 NT-IS draaideursystemen met geïntegreerde sluitvolgorderegeling. Foto: Jean-Luc Kokel voor GEZE GmbH

Tweevleugelige automatische TSA 160 NT-IS draaideursystemen © Jean-Luc Kokel / GEZE GmbH

Bezoekers verlaten de laatste projectieruimte via een tweevleugelige automatische draaideur, die het continue openen en sluiten van de deurvleugels comfortabel en betrouwbaar regelt met TSA 160 NT-IS aandrijvingen. De deur kan bijzonder flexibel worden gebruikt via de tweede, kleinere optionele vleugel.

De bewegingsparameters van beide vleugels kunnen ook individueel versteld worden op deze automatische deur. In het geval van een noodsituatie kan de deur handmatig worden geopend, waarbij deze functioneert als een deur met deurdrangers - zodoende worden zowel barrièrevrijheid als vluchtroutebeveiliging gegarandeerd.

GEZE-producten in de grotten van Lascaux

 • Foyer: windvang met twee automatische schuifdeursystemen (3 m hoog, 2 m breed), met Slimdrive SL NT FR aandrijvingssystemen en intelligente besturingstechniek
 • Ingang van het expositiegebied (grotreplica): twee eenvleugelige automatische schuifdeursystemen (achter elkaar) met Slimdrive SL NT aandrijvingssysteem
 • Toegang tot de educatieve hindernisbaan: asymmetrisch gedeelde brandbeveiligingsdeur met onzichtbaar geïntegreerde sluitvolgorderegeling
 • In expositiegebied (3D-bioscoop): automatisch bestuurde geluidsdichte deuren met Powerturn aandrijvingssysteem en Smart swing-functie
 • Uitgang expositiegebied: tweevleugelige automatische draaideur met twee TSA 160 NT-IS aandrijvingen