Casusstudies

Gebruiksgemak en barrièrevrijheid voor de nieuwe openbare bibliotheek in Stuttgart

De nieuwe openbare bibliotheek in Stuttgart biedt ruimte aan 500.000 media-eenheden op twee ondergrondse en negen bovengrondse verdiepingen. GEZE droeg bij aan de barrièrevrijheid en veiligheid in de nieuwe openbare bibliotheek met schuifdeursystemen van hoge kwaliteit en brandveiligheidsoplossingen.

Een monoliet van de binnenstad als een ‘oase van kalmte’

De openbare bibliotheek in Mailänder Platz als een ‘oase van kalmte’. Foto: Lazaros Filoglou voor GEZE GmbH

De openbare bibliotheek in Mailänder Platz © GEZE GmbH

‘Openbare bibliotheek in Mailänder Platz’ is de officiële naam van de nieuwe openbare bibliotheek in Stuttgart, die zijn deuren opende aan het einde van oktober 2011. De Keulse architect Eun Young Yi ontwierp het als een ‘vrijstaande, monolitische structuur’ met 44 m lange zijkanten en een hoogte van 40 m.

De gebouwschil bestaat uit een dubbele gevel met een buitengevel als een laag glazen bakstenen en een interne stijl/grendel-constructie als warmte-isolatie voor het gebouw. Met deze tweede gevel scheidt Young Yi, die de nieuwe bibliotheek bewust ontwierp als een structuur met een innerlijke focus, de wereld van boeken en cultuur van de drukke buitenwereld. De doorgangen tussen de gebouwafdekkingen kunnen worden gebruikt als een promenade. 's Nachts zijn ze op fascinerende wijze blauw verlicht.

Helderheid en barrièrevrijheid kenmerken het gebouwencomplex

Aanzicht van de leesgalerij en bovenlicht in de openbare bibliotheek in Stuttgart. Foto: Lazaros Filoglou voor GEZE GmbH

Licht en open: aanzicht van de leesgalerij onder het centrale bovenlicht © GEZE GmbH

Er zijn drie centrale ruimtes boven elkaar aangebracht middenin de bibliotheek:

  • De vergaderruimte in de kelder
  • Een 14x14x14 m vierkante, volledig neutraal ontworpen centrale ruimte die zich over vier verdiepingen uitstrekt. Dit vormt het symbolische hart van de bibliotheek en fungeert als ruime meditatieruimte.
  • Een open leesgalerij, ook op vier etages, steekt als een terras over de centrale ruimte uit. De galerijen en boekenplanken verdwijnen per verdieping uit het zicht, waardoor het lijkt alsof de galerij zich naar de hemel toe opent.


De inspiratie achter dit indrukwekkende designconcept was de 18e-eeuwse ‘Bibliothèque Nationale de France’ in Parijs. Ultramoderne deur- en raamtechniek vormt een aanvulling op de heldere, open esthetica van de openbare bibliotheek in Stuttgart.

Barrièrevrij gebruiksgemak in gereduceerd design

Bezoekers betreden de ringvormige foyer door hoge deuropeningen met windvangen aan alle vier de zijkanten van het gebouw. De dubbele volledig geautomatiseerde tweevleugelige draaideuren met GEZE Slimdrive EMD F-IS draaivleugelaandrijvingen regelen de in- en uitgaande stroom personen geruisloos en comfortabel. Bijna symbolisch staan de deuren voor wat bezoekers verwachten: het comfort van een moderne bibliotheek, veiligheid, rustig en puristisch design.

Dankzij de aansturingsschakelaars geïntegreerd in de deurknoppen is een lichte duw voldoende om de geruisloze opening van de hoge deuren te starten. Radarbewegingsmelders en veiligheidslijsten onopvallend in de deur geïntegreerd voorkomen ook ‘botsingen’ tussen voetgangers en deur. De smalle draaivleugelaandrijving, slechts 7 cm hoog, met een onzichtbaar geïntegreerde sluitvolgorderegeling, benadrukt het onopvallende deurdesign en het witte gereduceerde ontwerp van het hele entreegebied.

Automatische draaivleugelaandrijvingen voor preventieve brandbeveiliging

De combinatie van barrièrevrijheid, brandveiligheid en design gecreëerd door de GEZE-systeemproducten is op meesterlijke wijze bijna overal in de bibliotheek geïmplementeerd. Brandveiligheid speelt een fundamentele rol in deze complexe structuur, waarin zich constant honderden personen bevinden. Automatische eenvleugelige brandbeveiligingsdeuren, met aluminium raamwerk en onopvallende, compacte Slimdrive EMD-F draaivleugelaandrijvingen, zijn te vinden in de ingangen van de leesgalerijverdiepingen. Dezelfde deuroplossingen werden gerealiseerd voor gang- en brandsectiedeuren op de individuele verdiepingen. De beproefde GEZE-deurdrangers, met name die uit de TS 5000-serie, zijn ook geïnstalleerd op een aantal deuren op alle verdiepingen.

Comfortabele schuifdeursystemen in brandbeveiligingsontwerp

Een gezamenlijk product door GEZE en Hörmann: automatische barrièrevrij T30 schuifdeursysteem in brandbeveiligingsontwerp. Foto: Lazaros Filoglou voor GEZE GmbH

Schuifdeursystemen in de ingang van de leesgalerij © GEZE GmbH

De vier drukke ingangen tot de leesgalerij op de eerste verdieping, direct boven het ‘hart’ van de bibliotheek, werden uitgerust met volledig geautomatiseerde lineair-schuifdeuren. Vanuit hier bewegen bezoekers zich tussen de verdiepingen met gebruik van de offset-trappen. De volledig glazen geautomatiseerde T30 brandveiligheids-schuifdeursystemen combineren barrièrevrijheid en preventieve brandbeveiliging met comfort en gebruiksgemak. Het gebrek aan glijrails in het ganggebied zorgt ervoor dat de schuifdeuren makkelijk en barrièrevrij aangestuurd kunnen worden in normaal bedrijf.

Bij brand sluiten de deuren automatisch en zorgen ze voor veilige brandbeveiliging - zelfs als de vastzetfunctie van de automatische deur eerder gebruikt zou zijn. De nauwe deuraandrijvingen werden onopvallend geïntegreerd in de deurlateibekleding, samen met de gecombineerde radarbewegingsmelder voor het activeren en beschermen van de deur. Een displayprogrammaschakelaar met een sleutelschakelaar voor het beschermen van de deur tegen ongeautoriseerde bediening werd opgenomen in het deurkozijn en de zijwand van de boekenplanken.

GEZE-producten in de openbare bibliotheek in Stuttgart

  • Slimdrive EMD F-IS draaivleugelaandrijvingen
  • Slimdrive EMD F draaivleugelaandrijving
  • GEZE TS 5000-serie deurdrangers
  • Displayprogrammaschakelaar met sleutelschakelaar