Onderwerpen

Barrièrevrijheid - meer comfort en levenskwaliteit voor iedereen

Snel door een deur gaan zonder hulp, of een zwaar raam openen zonder problemen zijn handelingen die niet altijd zo gemakkelijk zijn als ze eerst lijken. Met een been in het gips, uw armen volgeladen of wanneer u een kinderwagen voortduwt, kunnen eenvoudige alledaagse handelingen een echte uitdaging worden. De oplossing is plannen, bouwen en wonen met toegankelijkheid voor ogen.

Wat betekent barrièrevrijheid voor iedereen?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: u staat voor een deur met volle winkeltassen in uw handen en moet de deur openen met uw ellebogen. Of u moet een wankele kruk onder het raam zetten om het te doen kantelen: erg onhandig en soms zelfs gevaarlijk. We komen dagelijks vaak obstakels tegen die ons het leven bemoeilijken en kostbare tijd in beslag nemen.

Toegankelijke gebouwen ruimen obstakels uit de weg zodat er comfortabel kan worden gewoond. De effecten zijn duidelijk positief: barrièrevrijheid is goed voor iedereen. Drempelvrije entrees en brede deuren helpen niet alleen oudere mensen of personen met loopmiddelen, maar ook gezinnen met kinderwagens of reizigers met zware bagage. Toegankelijkheid betekent meer comfort en een betere levenskwaliteit voor iedereen.

Toegankelijkheid is een belangrijk onderwerp voor de samenleving dat ons allen aangaat. Iedereen heeft recht op ongehinderde toegang tot alle woonruimtes, ongeacht zijn persoonlijke levenssituatie, fysieke conditie of leeftijd. Toegankelijkheid stelt iedereen in staat om te leven met gelijke rechten, zelfstandig en zonder externe hulp.

Toegankelijke planning, bouw en wonen

Automatische deuren voor barrièrevrije toegang

Automatische deuren voor barrièrevrije toegang © Martin Jakob / GEZE GmbH

Het onderwerp barrièrevrijheid heeft de afgelopen jaren aan belangstelling gewonnen. Met name toegankelijke planning en bouw van openbare gebouwen en particuliere woningen spelen een sleutelrol. Het doel van een toegankelijk gebouw is om gebouwen en woningen zodanig te plannen en te bouwen dat ze voor iedereen toegankelijk zijn zonder hulp en zonder beperking. Daar zijn belangrijke redenen voor. Steeds meer mensen zijn in staat om een zelfstandig leven te leiden en willen dat ook blijven doen tot op hun oude dag.

Barrièrevrijheid, in de wet verankerd, wordt ook steeds vaker door mensen met een handicap vereist. Alleen door het wegnemen van barrières is een leven zonder de voortdurende steun van anderen mogelijk voor deze mensen. Daarnaast is er de zeer actuele kwestie van “inclusie”, het recht van ieder individu, met of zonder handicap, om zich overal te kunnen bewegen.

Nieuwe en duurzame levensstijlen, waaronder eenvoudig gebruik van gebouwen en ruimtes, zijn ook een duidelijke trend. Met handige mechanismes wordt barrièrevrijheid nauw verbonden met comfort en design. De term Universal Design wordt in deze context steeds belangrijker. Het internationale ontwerpconcept creëert leefruimtes die toegankelijk, begrijpelijk en voor iedereen even bruikbaar zijn. Op basis van dit concept moeten gebouwen gemakkelijk toegankelijk worden gemaakt voor het grootst mogelijke aantal mensen en moeten ze zonder hulp kunnen worden gebruikt. Universal Design is niet gericht op een specifiek doelpubliek, maar maakt het voor iedereen gemakkelijker. Toegankelijke planning en bouw worden weerspiegeld in het Universal Design.

Barrièrevrijheid in de particuliere sector

Steeds meer mensen willen ook meer levenscomfort en -kwaliteit binnen hun eigen vier muren. Dit betekent dat veel particuliere bouwprojecten steeds meer op zoek zijn naar barrièrevrije concepten zoals Universal Design. Intelligent leven in Smart Homes wordt ook populairder. Naast de concepten Universal Design en Smart Home zijn er ook aanvullende concepten in de particuliere sector die vergelijkbare doelstellingen hebben. Ze hebben hoofdzakelijk één ding gemeen: de focus ligt op mensen en oplossingen om barrièrevrijheid te creëren voor iedereen in het dagelijkse leven.

Barrièrevrijheid biedt talloze voordelen in alle aspecten van het leven. Het helpt mensen die herstellen van de tijdelijke gevolgen van ongevallen, mensen met kinderwagens, bagage of boodschappentassen, en gezinnen met kleine kinderen. Geautomatiseerde deur- en raamoplossingen bieden daardoor meer gebruikscomfort, vooral wanneer de handmatige bediening van deuren of ramen lastig, moeilijk of zelfs onmogelijk is.

Naast optimalisatie van het comfort speelt ook zelfstandig leven binnen en buiten een belangrijke rol. Iets dat voor velen gemakkelijk is wordt met de jaren zeer moeilijk of zelfs onmogelijk. In de komende jaren zal Duitsland een aanzienlijke verandering ervaren in de leeftijdsopbouw van zijn bevolking. Het aandeel van de 65-jarigen en ouder neemt voortdurend toe. Een op de drie burgers zal in 2060 65 jaar of ouder zijn. Gezien deze veranderende leeftijdsopbouw in Duitsland, is de oudere generatie van de toekomst reeds bezig met het onderwerp van de barrièrevrijheid. Oudere mensen zijn tegenwoordig ook actiever dan ooit tevoren en hopen op een zelfstandig leven op hun oude dag.

Toegankelijke deuren en ramen ontwerpen met GEZE

Barrièrevrije deursystemen voor meer gebruiksgemak

Barrièrevrije deursystemen voor meer gebruiksgemak © Martin Jakob / GEZE GmbH

Het bedienen en passeren van deuren en het openen en sluiten van ramen zijn enkele van de belangrijkste aspecten van het ontwerp voor toegankelijkheid. Als pionier op het gebied van barrièrevrijheid verwijdert GEZE barrières met een uitgebreide selectie innovatieve en individuele oplossingen voor deur-, raam- en veiligheidstechniek in de publieke en de particuliere sector.

GEZE-oplossingen bieden meer veiligheid en gemak dankzij de eenvoudige en intuïtieve bediening. Ze houden rekening met persoonlijke wensen en individuele behoeften en maken het leven eenvoudiger en comfortabeler. Gebouwgerelateerde oplossingen van GEZE kunnen ook perfect worden geïntegreerd in het ruimteontwerp wat hun uiterlijk betreft.

Automatische deur- en raamsystemen van GEZE voldoen aan de strengste veiligheidsnormen en aan de richtlijnen van de DIN-normen voor toegankelijke gebouwen. Met zijn complete oplossingen afkomstig van één adres is GEZE een deskundige partner voor de implementatie van projecten in overeenstemming met de toepasselijke normen, vanaf de planning tot de after-salesservice.

Ga naar automatische draaideursystemen GEZE

Ga naar automatische schuifdeursystemen GEZE

Ga naar automatische carrouseldeursystemen GEZE

Meer over de voordeur-oplossing van GEZE

Individuele en gebouwgerelateerde planning

Het is van cruciaal belang dat het onderwerp in zijn geheel in de planningsfase in overweging wordt genomen om iedereen in een nieuw gebouw een totale en barrièrevrije toegang te bieden. GEZE biedt uitgebreide ondersteuning, ook in de planningsfase. De ontwerpen zijn gemaakt volgens de behoeften van de verschillende gebruikersgroepen van het gebouw, in overeenstemming met alle wettelijke voorschriften, en conform DIN 18040 als planningsbasis voor toegang voor iedereen.

Veelzijdige competentie afkomstig van één adres

GEZE biedt een breed assortiment aan producten op het gebied van toegankelijke constructie, van automatische deuraandrijvingen, vastzetvoorzieningen, vrijloopdeurdrangers en aanstuurelementen tot toegangsbesturing, panieksloten, elektrische raamopeningssystemen, RWA en SHEV. Alle producten kunnen eenvoudig en veilig worden geassembleerd en zijn geschikt voor gebruik in openbare en particuliere gebouwen.

Uitgebreide service reeds bij aanvang

GEZE ondersteunt barrièrevrijheid in zowel bestaande als nieuwe gebouwen. In tegenstelling tot de barrièrevrijheid in nieuwe gebouwen, is het aanpassen van bestaande gebouwen een grotere uitdaging op het gebied van planning en ontwerp. De experts van GEZE kunnen deze uitdagingen optimaal oplossen met hun gespecialiseerde vaardigheden en jarenlange ervaring. GEZE ondersteunt u reeds bij aanvang als professionele partner. Dankzij het nauw verweven distributienetwerk van GEZE kunnen wij adviseurs leveren die u op korte termijn ook ter plaatse mogelijke oplossingen kunnen aanbieden.