Casusstudies

Barrièrevrijheid en veiligheid dankzij GEZE automatische deuraandrijvingen bij het residentieverblijf Fux Campagna

Opgericht in 1995, biedt het residentieverblijf Fux Campagna in Visp in het Zwitserse kanton Valais accommodatie en een werkplek voor personen van 18 jaar en ouder, met ernstige en meerdere fysieke handicaps. Met accommodatieruimte voor 21 personen en werk voor 26 heeft Fux Campagna altijd op volle capaciteit gedraaid in de afgelopen jaren. Ook al was de vraag groot, meer personen konden er niet worden ondergebracht. De oplossing? Een uitbreiding gebaseerd op ontwerpen van Albrecht Architekten AG, waaronder 15 extra woonruimtes en 17 nieuwe werknemersplekken, die feestelijk werd geopend in mei 2018.

GEZE Slimdrive, het automatische lineair-schuifdeursysteem voor vluchtroutes, in de nieuwe aanbouw van het residentieverblijf Fux Campagna.

Volle kracht en een onopvallend design: GEZE Slimdrive zorgt voor barrièrevrijheid op vluchtroutes in de nieuwe aanbouw van het residentieverblijf Fux Campagna. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Voor de bewoners en werknemers van de instelling is toegankelijk wonen in het hele gebouw fundamenteel. Ze moeten tenslotte in staat zijn zich zo vrij en onafhankelijk mogelijk te verplaatsen. Tegelijkertijd moeten de vereisten betreffende brandveiligheid en vluchtroutes ook in acht worden genomen. Daarom werden er GEZE automatische deuraandrijvingen voor draaideuren en schuifdeuren geïnstalleerd in het nieuwe gebouw en in delen van het bestaande gebouw – de perfecte oplossingen voor barrièrevrijheid en comfort.

Toegankelijk en uiterst comfortabel wonen in het residentieverblijf Fux Campagna

De volledig geautomatiseerde aandrijving bewijst zijn kracht en opent betrouwbaar en veilig zware deuren met vleugelgewichten van max. 600 kg met een deurbreedte van 930 mm.

De volledig geautomatiseerde aandrijving bewijst zijn kracht en opent betrouwbaar en veilig zware deuren met vleugelgewichten van max. 600 kg met een deurbreedte van 930 mm. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Door hun beperkingen en fysieke handicaps zijn de bewoners van Fux Campagna vaak niet in staat om deuren handmatig te openen en sluiten om zich zo onafhankelijk mogelijk in het gebouw te verplaatsen, zonder de hulp van anderen. Maar de hoofdpijlers van de filosofie van Fux Campagna zijn onder andere het mogelijk maken van de grootst mogelijke individualiteit, onafhankelijkheid en privacy.

In het licht hiervan koos het residentieverblijf (net als veel andere vestigingen in de gezondheids- en sociale zorgsector) ervoor om automatische deuraandrijvingen te installeren voor draaideuren en schuifdeuren. Ze zijn de perfecte oplossing voor toegankelijk wonen en verschaffen gebruikers comfortabele toegang, terwijl de hoogste veiligheidsstandaarden gehandhaafd worden. Verder zorgen ze er in het geval van brand of ander gevaar voor dat bewoners en personeel zonder hulp naar buiten kunnen of naar veilige zones kunnen vluchten.

Oplossingen geleverd door GEZE kunnen voldoen aan deze hoge standaarden van veiligheid en gebruiksvriendelijkheid en, dankzij hun onopvallende en esthetische design, vloeiend overlopen in de moderne architectuur van het gebouw. En natuurlijk voldoen ze aan alle richtlijnen voor het ontwerpen van toegankelijke gebouwen beschreven in DIN-normen.

De geïnstalleerde GEZE-producten voldeden volledig aan onze verwachtingen. Wij zijn vooral blij met de installatie in de nieuw gebouwde sectie. Het achteraf aanbrengen in het bestaande gebouw was een flinke uitdaging en voor de installatiewerkzaamheden waren meubelmakers, elektriciens en slotenmakers nodig om een merkoverkoepelende benadering toe te passen. Dit betekende een hoge mate van complexiteit – en het is nogal begrijpelijk dat sommige van de geïnstalleerde oplossingen opnieuw geconfigureerd of aangepast moeten worden. Wij kunnen daarvoor altijd rekenen op uitstekende service van GEZE.

Donat Jeiziner, directeur Fux Campagna

Automatische schuifdeuren: onopvallend en betrouwbaar

Het lineair-schuifdeursysteem voor vluchtroutes

GEZE Slimdrive SL NT-FR © Frey Photography / GEZE GmbH

Grote aantallen bewoners, werknemers en bezoekers maken iedere dag gebruik van de glazen schuifdeuren van de kantine en keuken in het residentieverblijf Fux Campagna. Deze voorzieningen zijn het sociale knooppunt van het huis; een centrale plaats voor personen om maaltijden te delen en van elkaars gezelschap te genieten. Tegelijkertijd dienen de in- en uitgangen als vluchtroutes. Zodoende moeten deursystemen geïnstalleerd in dit gebied niet alleen uiterst functioneel en betrouwbaar zijn, maar ze moeten ook voldoen aan de DIN-normen en Europese brandvoorschriften. De deurbesturingssystemen moesten ook zo onopvallend mogelijk geïntegreerd worden in het moderne design van het gebouw.

Daarom werd beslist om de GEZE Slimdrive SL NT-FR te installeren – het automatische lineair-schuifdeursysteem voor vluchtroutes. Speciaal ontworpen om te voldoen aan de eisen van interne en externe deuren onderhevig aan hoog gebruik, maakt het aandrijvingssysteem indruk met een hoogte van slechts 7 cm en kan het onopvallend in de gevel geïntegreerd worden. Om veiligheid langs vluchtroutes te garanderen, hebben de besturingen en het totale systeem ook een redundant aandrijvingsontwerp.

Een contactloze naderingsschakelaar van GEZE gemonteerd op een muur naast een glazen schuifdeur in het residentieverblijf Fux Campagna.

Contactloze naderingsschakelaars zijn geïnstalleerd op muren naast GEZE Slimdrive SL NT-FR deursystemen. Dankzij de schakelaars kunnen personen deuren openen zonder direct fysiek contact te maken © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Ideaal voor gezondheids- en sociale zorg: contactloze schakelaars

Contactloze naderingsschakelaars zijn geïnstalleerd op muren naast de deuren. Hierdoor kunnen de deuren geopend worden zonder op een knop te hoeven drukken: de knop benaderen is voldoende om het automatische openingssysteem te openen.

Als een bewoner de deur nadert, hoeft deze de schakelaar niet direct aan te raken, maar is het voldoende de schakelaar te benaderen. Dit biedt bijzondere voordelen voor personen op krukken of in een rolstoel die de schakelaar willen activeren. De schakelaar neemt personen en voorwerpen waar in een detectieveld van 10 tot 50 centimeter, dat geconfigureerd kan worden al naargelang vereist.

Naderingsschakelaars bieden belangrijke voordelen, niet alleen in verband met barrièrevrijheid, maar ook wat betreft hygiëne, aangezien ze onnodig fysiek contact voorkomen. Dit voorkomt de overdracht van ziektekiemen op handen – ideaal voor gezondheids- en sociale zorginstellingen.

Ontdek andere praktische aanstuurelementen en sensorsystemen

Barrièrevrijheid en brandveiligheid gecombineerd dankzij vastzetvoorziening en automatische draaideuraandrijving

Brandveiligheid en barrièrevrijheid – twee thema's die vanzelfsprekend een belangrijke rol spelen voor het residentieverblijf Fux Campagna. Maar hoe kunnen deze twee gecombineerd worden? Per slot van rekening moeten brandwerende en rookbeschermingsdeuren eigenlijk altijd gesloten zijn, niet? Soms wel, maar niet altijd. Als brandbeveiligingsdeuren zijn uitgerust met vastzetvoorzieningen, kunnen ze open worden gelaten. De vastzetvoorzieninghoudt de deuren open en sluit ze automatisch en veilig in het geval van een noodsituatie. Veiligheidslijsten en besturingssystemen op afstand geïnstalleerd in het residentieverblijf verbeteren de barrièrevrijheid van het gebouw verder voor zijn bewoners en personeel.

GEZE Boxer E-ISM stelt brandveiligheid centraal

De tweevleugelige brandbeveiligingsdeuren in het residentiehuis Fux Campagna zijn uitgerust met het GEZE Boxer E-ISM deurdrangersysteem. De elektrische vastzetvoorziening zorgt ervoor dat deuren open worden gehouden en alleen automatisch worden vrijgegeven in geval van brand. De vooraf gedefinieerde sluitvolgorde zorgt ervoor dat de deurvleugels in de juiste volgorde sluiten. Deze kwaliteiten vertegenwoordigen niet alleen preventieve brandbeveiligingsmaatregelen, maar maken brandbeveiligingsdeuren toegankelijk zonder de veiligheid negatief te beïnvloeden.

Een open eenvleugelige brandbeveiligingsdeur bij het residentieverblijf Fux Campagna, uitgerust met een GEZE Powerturn F.

In het residentieverblijf Fux Campagna werden elektromechanische Powerturn aandrijvingen geleverd door GEZE aangebracht op eenvleugelige brandwerende en rookbeschermingsdeuren. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Barrièrevrijheid gegarandeerd door de GEZE Powerturn F

Eenvleugelige brandwerende en rookbeschermingsdeuren in de hele aanbouw van het residentieverblijf Fux Campagna en in het bestaande gebouw zijn uitgerust met Powerturn aandrijvingssystemen geleverd door GEZE. Dankzij een veiligheidslijst en afstandsbediening maakt deze slimme oplossing de deuren toegankelijk voor alle bewoners en personeel. De aandrijving opent deuren extreem geruisloos, hetgeen betekent dat bewoners en personeel niet door lawaaierige aandrijvingssystemen gestoord worden. De Smart swing-functie maakt het ook makkelijk om de deuren handmatig te openen. Naast automatisch openen en sluiten kunnen brandbeveiligingsdeuren ook open worden gehouden. In het geval van brand deactiveert een branddetectiesysteem de automatische open/sluit-functie of vastzetinrichting. Een stroomonderbreker onderbreekt de voedingsspanning en het aandrijvingssysteem behoudt de normale deurdrangerfunctie.

Onze automatische deursystemen …

De voordelen van GEZE automatische deursystemen in een oogopslag

  • … zorgen ervoor dat deuren toegankelijk en comfortabel zijn voor alle gebruikers;
  • … zijn een hygiënische oplossing, vooral voor de gezondheids- en sociale zorgsector, aangezien ze de overdracht van ziektekiemen vanaf handen voorkomen;
  • … zijn een veilige efficiënte oplossing, in het bijzonder voor veelgebruikte deuren;
  • … voldoen aan de strengste veiligheidsstandaarden overeenkomstig DIN EN 16005 en DIN 18650;
  • … zijn geschikt voor brandbeveiligingsdeuren en sluiten automatisch in het geval van een noodsituatie volgend op een signaal van een rookmelder, waarbij de brandcompartimentering beveiligd wordt.

 In een oogopslag: GEZE-oplossingen in het residentieverblijf Fux Campagna

  • GEZE Slimdrive SL-NT-FR lineair-schuifdeursysteem voor vluchtroutes met naderingsschakelaar
  • Boxer E-ISM 3-6 geïntegreerd deurdrangersysteem met sluitvolgorderegeling en elektrische vastzetinrichting
  • Powerturn F elektromechanische draaideuraandrijving voor eenvleugelige brandwerende en rookbeschermingsdeuren