Casusstudies

GEZE-deursystemen ondersteunen het innovatieve ziekenhuisconcept in het Ethianum

Het Ethianum Heidelberg combineert preventie, plastische chirurgie en medisch onderzoek in een interdisciplinaire benadering. Met zijn ultramoderne deursystemen heeft GEZE geholpen de hoogste standaard te bieden voor functionaliteit, barrièrevrijheid, preventieve brandbeveiliging en design in de kliniek.

Ingangsdeuren en vluchtroutes in één: GEZE

Entreegebied Ethianum: lineair-schuifdeuren in de vluchtroute met GEZE Slimdrive SL NT

Innovatieve deursystemen door GEZE in het Heidelberg Ethianum

Het karakteristieke nieuwe ziekenhuisgebouw werd geopend in 2010 na bijna drie jaar constructie. Het heeft 27 patiëntenslaapkamers en suites. Het centrum van de open ronde foyer creëert een transparante vestibule overheerst door automatische lineair-schuifdeuren met smalle lijst, gemaakt van warmte-isolatieglas.

Het krachtige aandrijvingssysteem met Slimdrive-ontwerp, slechts 7 cm hoog, beweegt de grote glazen vleugels licht en onopvallend, zelfs bij een hoge verkeersstroom. Dankzij de speciale FR aandrijvingsvarianten van de Slimdrive SL NT-serie, die zelfs in het geval van een stroomonderbreking veilig opent, fungeren de deursystemen ook als vluchtroutedeuren in het geval van gevaar en helpen ze ook met gestuurde rook- en warmteafvoer.

Barrièrevrij gebruiksgemak met GEZE Boxer deurdrangers

De deuren van de patiëntenslaapkamers zijn uitgerust met geïntegreerde deurdrangers uit het GEZE Boxer-assortiment, die volledig in de deurvleugel geïntegreerd zijn. Dankzij de elegante vrijloopdeurdrangers, die alleen zichtbaar zijn wanneer de deur open is, kunnen de deuren zacht en veilig gesloten worden. Hun ultramoderne functionaliteit en het onopvallende design passen precies in de exclusieve atmosfeer van het Ethianum en bieden optimaal gebruiksgemak voor patiënten en personeel.

De GEZE Boxer EFS-varianten zijn verbonden met een toegangscontrolesysteem bij de ingangsdeur naar het gedeelte Preventieve geneeskunde. Door de deur één keer te openen tegen de veerkracht in, wordt de ‘vrijloop’-functie van het deursysteem geactiveerd, waardoor barrièrevrije beweging mogelijk is zonder weerstand tijdens het openen of sluiten. In het geval van een brand gaat de deur vanzelf veilig dicht zoals een brandsectiedeur.

Veiligheid en functionaliteit wanneer nodig

Ingang naar Polikliniek Chirurgie: tweevleugelige automatische glazen draaideur in brandwerings- en rookbeschermingsontwerp

Ingang naar Polikliniek Chirurgie

Gebruiksgemak en barrièrevrijheid zijn van bijzonder belang bij het vervoeren van bedden in het gedeelte voor poliklinische patiënten. Het tweevleugelige glazen draaideursysteem in brandwerings- en rookbeschermingsontwerp, met TSA draaideuraandrijvingen, opent bij benadering automatisch via een bewegingsmelder. In tijdkritische situaties betekent dit dat de deur al open is voordat het personeel deze bereikt.

Het deursysteem kan ook worden geactiveerd door een schakelaar met groot drukvlak als een alternatief voor de bewegingsmelder. Individuele of langere openhoudtijden kunnen worden ingesteld voor beide deurvleugels. Geïntegreerde sensoriek zorgen ervoor dat de deur open blijft, als er zich iemand in het zwenkgebied bevindt. De geïntegreerde sluitvolgorderegeling van de TSA-serie brandveiligheidsvarianten zorgt ervoor dat beide deurvleugels weer foutloos sluiten – bijvoorbeeld zodra personen die vluchten deze zijn gepasseerd – zodat de deur zijn functie als brandsectiedeur opnieuw kan vervullen.

Multifunctionele deursystemen met toegangscontrole

Veel gebieden van de kliniek hebben ogenschijnlijk tegenstrijdige eisen: de deuren moeten comfortabele barrièrevrije toegang bieden voor personeel, patiënten en bezoekers, maar ook fungeren als veilige vluchtroutedeuren en/of brandbeveiligingsdeuren in het geval van gevaar. Toegangsbesturingen zijn ook vereist voor de deursystemen in bepaalde gedeeltes van de kliniek om alleen aan bevoegde personen toegang te verlenen. GEZE is deze uitdaging aangegaan met een gecombineerde oplossing bestaande uit een Slimdrive EMD-F draaideursysteem, een centrale vluchtdeurbesturingseenheid en een multidisciplinair gekoppelde toegangscontrole.

Flexibel gebruiksgemak in de ingang van de ondergrondse parkeergarage

De buitendeur die de ondergrondse parkeergarage met de kliniek verbindt, is een smalle automatische draaideur met Slimdrive EMD-F aandrijving in ‘70 mm-look’, die handmatige opening met minimale inspanningen mogelijk maakt dankzij een servofunctie. Indien vereist, opent de deur ook automatisch via de bewegingsmelder of een drukknop. De deur functioneert als een vluchtroutedeur vanuit de ondergrondse parkeergarage van het ziekenhuis, dankzij het geïntegreerde GEZE SecuLogic vluchtdeurbesturingssysteem met het intelligente TZ 320 deurbesturingsapparaat. Zelfs indien vergrendeld, opent het deursysteem de vluchtroute voor iedereen via de noodtoets, terwijl het ook een alarm activeert.

Een gekoppeld toegangscontrolesysteem houdt de vluchtroutes vrij

De buitendeur naar de ondergrondse parkeergarage wordt een ‘systeemdeur’ in deze praktische ‘drieweg-oplossing’ door GEZE, door een toegangscontrolesysteem in een netwerk te verbinden. In het geval van gevaar kunnen gecontroleerde deursystemen binnen de nooduitgang ook tijdelijk gecontroleerd worden via de toegangscontrolebesturing van de parkeergaragedeur. Zodra ze vrijgegeven worden via de toegangscontrolebesturing, kunnen bevoegde personen met een ID-kaart tijdelijk de gecontroleerde ziekenhuisgedeeltes passeren om een veilig gebied te bereiken.

Op maat gemaakte servicepakketten voor complexe eisen

“Patiënten hebben rust en comfort nodig. Efficiënte processen en eersteklas functionaliteit zijn een prioriteit voor ziekenhuispersoneel en de ziekenhuismedewerker. Facility Management vraagt om bijzonder betrouwbare systemen. Onze complexe vereisten omvatten veiligheidsaspecten en compliance met standaarden en richtlijnen,” zegt Ralf Brenneisen, hoofd van Facility Management voor het Ethianum. “Het is goed te weten dat wij de ondersteuning hebben van GEZE als een professionele servicepartner voor services op maat, zowel nu als in de toekomst,” voegt Ralf Brenneisen er aan toe.

GEZE adviseerde ons als specialisten tijdens alle plannings- en ontwerpfases voor het gebouw van het Ethianum en vond de perfecte productoplossing voor elke situatie - zowel voor de functie als de esthetica.

Ralf Brenneisen, hoofd Facility Management van het Ethianum

Perfect netwerk - intelligent bestuurde toegangsbesturingen

Zowel ziekenhuispersoneel als patiënten gebruiken een persoonlijke pas in het Ethianum, waarmee ze individuele toegangs- en gebruikersrechten krijgen en alle persoonlijke gegevens geregistreerd worden. Deze aandacht voor efficiëntie wordt ook weerspiegeld in GEZE's flexibele toegangscontrolesysteem. De webgebaseerde GCMU 524 online toegangscontrolebesturingen kunnen worden gecombineerd in één systeemoplossing met bijna 100 lezers. Nieuwe of tot nu toe niet gekoppelde ziekenhuisdeursystemen kunnen zonder problemen op ieder moment verbonden worden met het toegangscontrolesysteem in een netwerk.

GEZE-producten in het Ethianum

  • FR aandrijvingsversie uit de Slimdrive SL NT-serie
  • Geïntegreerde deurdrangers uit het GEZE Boxer-assortiment
  • GEZE Boxer EFS-varianten
  • Slimdrive EMD-F draaideuraandrijvingssysteem
  • GEZE SecuLogic vluchtdeurbesturingssysteem
  • TZ 320 deurbesturingsapparaat
  • GCMU 524 online toegangscontrolebesturing