Helende architectuur – hoe gebouwplanning het welzijn en de genezing bevordert

Ziekenhuizen, verzorgingstehuizen en verpleeghuizen moeten natuurlijk schoon, hygiënisch en in sommige gebieden zelfs ziektekiemvrij zijn. Ze moeten ook voldoen aan de voorschriften inzake barrièrevrijheid en brandveiligheid. Dit betekent dat het milieu vaak steriel, functioneel en niet bijzonder gastvrij oogt. Tegelijkertijd moeten dergelijke gebouwen voortdurend een sfeer creëren die het welzijn en het herstel van patiënten en bewoners, maar ook van personeel en bezoekers bevordert. Het combineren van deze verschillende behoeften maakt de planning van gebouwen complex.

Hygiënevoorschriften versus feel good-factor – onverenigbare eisen?

© GEZE

Aan de ene kant zijn er hygiënevoorschriften en -maatregelen die van vitaal belang worden geacht voor de juiste zorg voor patiënten en bezoekers. Aan de andere kant moet de omgeving zo comfortabel mogelijk zijn, maar ook zorgen voor openheid, veiligheid en ontspanning. Helende architectuur gaat dus over het samenbrengen van architectuur en gezondheid, met een focus op enkele kernvragen: Hoe kan architectuur bijdragen aan genezing? In hoeverre draagt een positief milieu bij aan het behoud van de gezondheid? Naast een gebrek aan bewegwijzering hebben factoren als stress, lawaai, duisternis en slechte lucht een negatief effect op het welzijn van de mensen en dus op hun herstel. Goede bewegwijzering, verlichting en ventilatie zijn dus cruciale factoren om tot een positief resultaat te komen.

Eén gebouw – een plek van ervaringen voor verschillende gebruikersgroepen

Een ziekenhuis of verzorgingstehuis is niet anders gestructureerd dan een kleine stad. Er zijn familiekamers, intensive care-afdelingen, restaurants, ondersteunende organisaties, parken en in veel gevallen zelfs een kapel. Deze vele verschillende ruimtes moeten daarom een positieve ervaring zijn voor alle gebruikersgroepen: zowelvoor patiënten en bewoners als voor bezoekers. Verzorgingstehuizen en verpleeghuizen zijn ook werkplekken voor veel vakkundige werknemers – en het welzijn van het personeel is direct van invloed op patiënten en bewoners.

Ga ruimtes contactloos binnen dankzij automatische deuren

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Barrièrevrijheid, ruimtes voor retraite en uitzicht spelen bijvoorbeeld een grote rol in de ziekenhuisarchitectuur. Maar ook daglicht en toevoer van frisse lucht hebben een grote invloed op de planning van het gebouw. De moderne architectuur richt zich dus op het actief toepassen van deze vrije vormen van therapie – en het plaatsen van bijvoorbeeld grote raamfronten of bovenlichten. Het onderwerp natuurlijke ventilatie is eveneens van groot belang, deur- en raamoplossingen moeten hierbij volledig worden geïntegreerd in de planning van het gebouw. Automatische deuren garanderen een universele en contactloze toegang, wat resulteert in een hoog niveau van hygiëne – of het nu gaat om gangen, loungeruimtes of operatiekamers. Raamaandrijvingen, in combinatie met een gebouwautomatiseringssysteem, zorgen voor een geautomatiseerde ventilatie die tevens een contactloos en comfortabel omgevingsklimaat waarborgt. Geautomatiseerde deuren en ramen voldoen dus aan de eisen op het gebied van brandveiligheid en rook- en warmteafvoer, terwijl ze ook het concept van helende architectuur ondersteunen.

Handhaven van een betere ziekenhuishygiëne - dankzij de deur- en raamsystemen van GEZE

© H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Om ervoor te zorgen dat het concept van helende architectuur succesvol kan worden geïmplementeerd, bieden wij verschillende componenten en functies die gericht zijn op ziekenhuishygiëne, barrièrevrijheid en de contactloze werking van ramen en deuren. Dit kan om het herstelproces voor patiënten te beschermen, bijvoorbeeld door middel van het consequente contactloze en dus ziektekiemvrije gebruik van deuren en ramen. Een ander voorbeeld zijn maatregelen die bevorderlijk zijn voor het genezingsproces, de gezondheid en het welzijn, zoals toevoer van frisse lucht. We hebben al tal van verzorgingstehuizen en zorginstellingen uitgerust met onze deur- en raamoplossingen.

De hele zorgsector ondergaat een verandering: niet alleen verpleeghuizen, ook ziekenhuizen moeten overal gastvrijer en comfortabeler voelen voor patiënten, personeel en bezoekers, ze moeten meer zijn dan een ziekenhuisomgeving. Het is onze taak om met onze oplossingen en producten actief mee te werken aan het vormgeven van dit veranderingsproces.

Karen Sum, Head of Global Account Management

GEZE ondersteunt de belangrijkste doelstellingen van de helende architectuur

'Helende architectuur' gaat over het helpen van patiënten en bewoners bij het proces van zelfgenezing en herstel. Om de genezing en het welzijn te bevorderen, zijn de doelstellingen van de helende architectuur onder andere de volgende:

 • Voorkomen van omgevingsspanningen zoals lawaai, bijv. door dichtslaande deuren, gebrek aan privacy en barrières. GEZE biedt talrijke producten en oplossingen op het gebied van automatische deursystemen voor een toegankelijke entree tot gebouwen en op het gebied van deurdemping. Modulaire scheidingswandsystemen kunnen ook zorgen voor meer privacy zonder het ontwerpaspect uit het oog te verliezen.
 • Patiënten en bewoners moeten zo dicht mogelijk bij de natuur staan, bijvoorbeeld doordat ze uitzicht naar buiten, voldoende zonlicht en frisse lucht hebben. Onze natuurlijke ventilatieconcepten en onze oplossingen voor glazen gevels zijn in dit opzicht zeer gewild.
 • Patiënten en bewoners moeten ook een gevoel van controle behouden, doordat ze bijvoorbeeld toegangsmogelijkheden krijgen tot buitenruimtes. Onze producten voor toegankelijke schuifdeuren en toegangscontrole staan hierbij voorop.

Geïntegreerde gebouwplanning met alle belanghebbenden als succesfactor

© GEZE

Het verenigen van de behoeften van verschillende gebruikersgroepen zoals patiënten, werknemers, maar ook eigenaars etc. is een echte evenwichtsoefening, waarbij verschillende partijen uit de verschillende vakgebieden die bij de implementatie betrokken zijn, een rol spelen. Onze geïntegreerde aanpak en het sectoroverschrijdende gebruik van onze producten is een groot voordeel op het gevoelige gebied van de gezondheidszorg. Of het nu gaat om barrièrevrijheid voor patiënten of bewoners, gemak en veiligheid voor het verplegend personeel of beschermde en ziektekiemvrije toegang tot geconditioneerde ruimtes – ons assortiment producten en oplossingen voldoet aan veel van deze eisen. ‘Helende architectuur’ begint met de ervaringen van gebruikers – en collectieve verbeteringsmogelijkheden. Alle gebruikers van een gebouw moeten dus hun input en feedback geven om van de helende architectuur een succes te maken in zorginstellingen – en ook om het financiële succes van de eigenaar te garanderen. Een belangrijk aspect hiervan is een geïntegreerde gebouwplanning waarbij alle productgroepen vanaf het begin van het project betrokken zijn. Wij ondersteunen u hierbij graag met onze expertise op het gebied van BIM.

Lees meer over GEZE BIM-objecten

Gebruikersgericht en economisch - GEZE-oplossingen in de gezondheidszorgsector

Deze aanpak verhoogt niet alleen de efficiëntie van de werknemers, maar verkort vaak ook de verblijfsduur van de patiënten. De meest recente voorbeelden hebben aangetoond hoe uitgekiende architectuur en ontwerp gericht op het bevorderen van genezing meetbare effecten kunnen hebben op het herstel van patiënten, waaronder kortere verblijven in het ziekenhuis, minder ziekenhuisinfecties en minder pijn. Over het geheel genomen kunnen deze maatregelen de financiële resultaten van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen verbeteren.

Ons pakket aan oplossingen in de gezondheidszorg

Operatiekamer met hermetisch gesloten deuren in het Gezondheidsinstituut voor kinderen, Warschau

Gezondheidsinstituut voor kinderen, Warschau © H. Łukasz Janicki / GEZE Polska

Of het nu gaat lawaaivermindering, zelfbeschikking van kwetsbare gebruikers, handhaving van hygiëne, discrete veiligheidsmaatregelen of natuurlijke ventilatie – GEZE begrijpt de fundamentele kenmerken van een efficiënte faciliteit met een sfeer van welzijn. Het gecombineerde, productgroepoverschrijdende gebruik van onze producten manifesteert zich in op maat gemaakte pakketten voor zorginstellingen – van entreeruimtes, gangen, recreatie- en wachtkamers tot operatiekamers, laboratoria en administratieve ruimtes. Deze pakketten reageren op gemeenschappelijke uitdagingen met een vooraf geconfigureerde set systeemoplossingen die uw voordelen maximaliseren – uiteraard naadloos geïntegreerd in het gebouwautomatiseringssysteem via myGEZE Control.

De voordelen van onze producten nader bekeken

 • Gecombineerde voordelen: verbeterde luchtkwaliteit en lagere energiekosten door middel van deur- en raamontwerpen voor natuurlijke ventilatie
 • Geluidsreductie: stille deuraandrijving en dempingstechniek en geautomatiseerde geluidsisolatie voor geluidsreductie
 • Verbeterde hygiëne: contactloos binnenkomen en verlaten van een ruimte
 • Barrièrevrijheid: toegang voor personen met beperkte mobiliteit door middel van geautomatiseerde deursystemen
 • Lagere energiekosten: intelligent klimaatontwerp door gecontroleerd beheer van ramen en deuren, afhankelijk van de temperatuur en het aantal toegangen.
 • Maximale veiligheid: betrouwbare rook- en warmteafvoer met behulp van de juiste ontwerpen en systemen

Ons speciale GEZE-pakketoplossingen in detail

Uiteraard passen we ons aanbod graag aan om aan uw specifieke eisen te voldoen, waarbij we de hieronder beschreven pakketten volledig aan uw wensen aanpassen. We kunnen daarom de voorbeeld-oplossingspakketten op maat maken of individuele oplossingen creëren. We kijken er naar uit om u te ondersteunen.

Deur- en raamoplossingen voor de entreeruimte

Deur- en raamoplossingen voor de entreeruimte

Pakket 1 - specifiek voor entreeruimtes

Dit pakket richt zich vooral op deur- en raamoplossingen voor de entreeruimte van uw gebouw. Het ontwerp van de ontvangstruimte is direct van invloed op het welzijn van patiënten, bewoners en bezoekers. Daarom richt dit pakket zich primair op deur- en raamoplossingen voor de entreeruimte van uw gebouw.

TSA 325 NT

TSA 325 NT

TSA 325 NT

Carrouseldeuraandrijving voor maximaal gemak met een hoge toegangsfrequentie - interne diameter tot 3600 mm.

High performance: betrouwbaar, zelfs tijdens intensief gebruik, bijv. in de entreeruimtes

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

GEZE Powerturn

De Powerturn automatische draaideuraandrijving kan grote zware deuren betrouwbaar en veilig openen. Deze draaideuraandrijving past perfect bij elk ontwerp, dankzij de lage totale hoogte van slechts 7 cm.

Geluidsreductie: stille werking, akoestische isolatie, bijv. in het licht van intensief gebruik in entreeruimtes of gangen

Verminderde stress, verhoogde veiligheid: vrije doorgang zonder hindernissen, constant en stil transport zonder abrupte stops, bijv. bij het vervoer van patiënten

myGEZE Control

Met myGEZE Control dichten wij het hiaat in de gebouwautomatisering door een intelligente oplossing voor de koppeling van deur-, raam- en veiligheidssystemen. Het Connectivity-platform myGEZE Control met modulaire software en open interfaces ontsluit voor alle planners en eigenaars volledig nieuwe vormen van de gebouwautomatisering.

 • Voor meer efficiëntie, veiligheid en comfort
 • Voor dynamische veiligheids- en brandbeveiligingsconcepten, intelligente rook- en warmteafvoer en de doelmatige vrijgave van vluchtroutes.
 • Voor meer koppelingsmogelijkheden 
GEZE ActiveStop

GEZE ActiveStop © GEZE GmbH

GEZE ActiveStop

De GEZE ActiveStop deurdemper zorgt voor een stille stop, zacht sluiten en gemakkelijk open houden.

Geluidsreductie: stille werking, akoestische isolatie, bijv. bij intensief gebruik in entreeruimtes of gangen

GEZE Slimchain

GEZE Slimchain © GEZE GmbH

GEZE Slimchain

Kettingaandrijving in een aantrekkelijk design voor naar binnen en naar buiten openende ramen, optimaal geïntegreerd in het gevelontwerp dankzij het smalle en onopvallende design.

Gecombineerd gebruik: kan worden gebruikt voor bijna alle ruimtes en belooft een verbeterde luchtkwaliteit en verminderde energiekosten door middel van natuurlijke ventilatie

Autonomie: patiënten kunnen de toevoer van verse lucht zelf regelen, zonder dat ze hun bed uit hoeven

GEZE-producten in de gezondheidszorg

GEZE-producten in de gezondheidszorg

Pakket 2 - speciaal voor binnen- en buitenruimtes

Dit pakket bevat verschillende oplossingen voor een breed scala aan toepassingen in binnen- en buitenruimtes van uw zorginstelling. Een groot aantal gebruikers van een gebouw stelt meestal ook veel verschillende eisen aan het gebouw. Daarom bevat dit pakket verschillende oplossingen voor een breed scala aan toepassingen in binnen- en buitenruimtes van uw zorginstelling.

GEZE Slimdrive

GEZE Slimdrive © Martin Jakob / GEZE GmbH

GEZE Slimdrive

Glazen gevels met maximale ontwerpeisen.

Verbeterde hygiëne: contactloos in- en uitlopen van kamers of oversteken van gangen; efficiënte reiniging via de "Cleaning"-modus, die voorkomt dat de deur beweegt

Verminderde stress, verhoogde veiligheid: vrije doorgang zonder hindernissen, constant en stil transport zonder abrupte stops, bijv. bij het vervoer van patiënten

myGEZE Control

Met myGEZE Control dichten wij het hiaat in de gebouwautomatisering door een intelligente oplossing voor de koppeling van deur-, raam- en veiligheidssystemen. Het Connectivity-platform myGEZE Control met modulaire software en open interfaces ontsluit voor alle planners en eigenaars volledig nieuwe vormen van de gebouwautomatisering.

 • Voor meer efficiëntie, veiligheid en comfort
 • Voor dynamische veiligheids- en brandbeveiligingsconcepten, intelligente rook- en warmteafvoer en de doelmatige vrijgave van vluchtroutes.
 • Voor meer koppelingsmogelijkheden 
GEZE Pendulo System

GEZE Pendulo System

GEZE Pendulo-systeem

Het volledig glazen Pendulo-wandsysteem biedt een grote verscheidenheid aan elegante oplossingen.

Feel good-factor: de eerste keuze voor open en transparante kamers of uitzicht naar buiten

GEZE E 1500 N

GEZE E 1500 N © Nikolaus Grünwald / GEZE GmbH

GEZE E 1500 N

De spindelaandrijving met smalle afmetingen is bijzonder geschikt voor zware vleugels in gevels en dakoppervlakken met maximale ontwerpeisen.

Gecombineerd gebruik: kan worden gebruikt voor bijna alle ruimtes, voor een hogere luchtkwaliteit en het terugdringen van de energiekosten door middel van natuurlijke ventilatie