Onderwerpen

BIM optimaliseert de bouwplanning - eerst digitaal, en vervolgens in de werkelijkheid

BIM staat voor Building Information Modeling en is de moderne digitale werkwijze voor de geïntegreerde planning, optimalisatie, creatie en beheer van gebouwen. BIM-modellen bestaan uit afzonderlijke BIM-objecten, d.w.z. het digitale equivalent van echte bouwproducten. GEZE stelt aanpasbare BIM-deurobjecten gratis ter beschikking voor meer planningszekerheid met weinig moeite.

BIM maakt bouwprojecten goedkoper en efficiënter

Complexe bouwprojecten zijn goedkoper en efficiënter met BIM.

Complexe bouwprojecten zijn goedkoper en efficiënter met BIM. © Getty Images/iStockphoto

Hebt u plotselinge stijgingen van de kosten en problemen met de deadline? Bij grote bouwprojecten, zoals de nieuwe luchthaven van Berlijn of de concertzaal Elbphilharmonie in Hamburg, lijkt dit onvermijdelijk. En zelfs kleinere gebouwen kunnen niet aan dit probleem ontsnappen. Maar vooral klanten in de publieke sector koesteren in de toekomst hoge verwachtingen voor verbetering door te kiezen voor nieuwe planningsprocessen en -tools: de planningsmethode Building Information Modelling (BIM) is ontworpen om de planning en besturing van bouwprojecten te verbeteren.

In de klassieke bouwplanning worden plannen in verschillende fases opgesteld, naar de autoriteiten gestuurd en vervolgens opnieuw herzien. Kosten berekenen en individuele merkoplossingen coördineren op de bouwplaats zijn ook belangrijke taken. Maar naarmate bouwprojecten steeds complexer worden, verlopen deze processen vaak niet soepel, omdat voortdurend rekening moet worden gehouden met talrijke onderling afhankelijke verbanden en veranderende relaties.

Geïntegreerde planning met BIM

BIM, of de modellering van gebouwgegevens, verbindt alle betrokkenen op één platform en vermindert het aantal coördinatiestappen. BIM vertegenwoordigt een nieuw geïntegreerd en digitaal planningssysteem voor gebouwen dat kan worden beschouwd als een gigantische database. Daarin worden alle objecten die specifiek zijn voor het gebouw (bijvoorbeeld metselwerk, deuren, ramen, enz.) digitaal geregistreerd, gecombineerd en opgenomen in een netwerk met een enkel 3D-model, waarin alle deelnemers werken.

De database bevat ook alle relevante informatie over de materialen en hun levensduur, over de geluidsdoorlaatbaarheid of de brandveiligheid en vooral over de kosten.

Gebouwen kunnen zo worden ontworpen, gemodelleerd, geoptimaliseerd en gesimuleerd met behulp van BIM. Het doel is om bouwprojecten goedkoper en eenvoudiger uit te voeren en met minder vertragingen. Bovendien worden modellen niet alleen gebruikt voor de bouw: ze maken het daaropvolgende gebruik ook veiliger, comfortabeler en efficiënter.

Onze BIM-expert Günther Weizenhöfer in een interview over ‘Bouwplanning met BIM’

Hoge planningskwaliteit

Het belangrijkste voordeel van BIM is dat alle deelnemers - architecten en planners, algemene aannemers en bouwers/exploitanten - het bouwproject in de planningsfase virtueel als model kunnen inspecteren. Fouten en tegenstrijdigheden kunnen in het modelstadium worden geïdentificeerd en snel worden gewijzigd, wat betekent dat de kwaliteit en vooral de veiligheid van de planning aanzienlijk worden verbeterd. Daarnaast kunnen bouwbedrijven materialen en aannemers in een vroeg stadium selecteren op basis van de informatie en voorstellen die zijn opgeslagen in BIM.

Het gebruik van BIM wint aan terrein voor bouwprojecten in de publieke sector in Europa

Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Denemarken, Finland en Noorwegen leggen ook het gebruik van BIM op voor door de overheid gefinancierde bouwprojecten. In Duitsland wil het Ministerie van verkeer en digitale infrastructuur (BMVI) BIM gebruiken voor alle nieuwe planningsprojecten vanaf 2020.

Voordelen van virtuele constructie met BIM

 • Betere uitwisseling van informatie tussen alle belanghebbenden
 • Verhoogde productiviteit
 • Vroegere foutmelding en -correctie
 • Meer plannings- en kostenzekerheid

BIM-objecten verhogen de planningszekerheid en verlagen de foutpercentages

Digitale bouwwerkmodellen vormen het kernelement van de BIM-methode. Deze bestaan uit afzonderlijke BIM-objecten, d.w.z. het digitale equivalent van echte bouwproducten. Ze zijn gebaseerd op gestructureerde gegevens die productvergelijkingen mogelijk maken, bijvoorbeeld afmetingen, gewichten, technische productinformatie en gegevens van de fabrikant, zoals beschikbare varianten, besteldatums, prijzen, levertijden, installatie- of onderhoudsinformatie enz.

Als BIM-objecten zijn ingebouwd in BIM-bouwmodellen, vereenvoudigt dit de opening van aanbestedingen, kostenraming, berekening en simulatie in de planningsfase. In de uitvoeringsfase worden hiermee de bestelling, levering, uitvoering en montage ondersteund. Bovendien wordt het gebouwbeheer in de gebruiksfase vereenvoudigd.

BIM-objecten kunnen werkprocessen rationaliseren, foutbronnen minimaliseren en zorgen voor toenemende digitalisering in de bouw.

Günther Weizenhöfer, Architect en Teamleider van Planning Seminars bij GEZE

Ontwerp en lever bouwprojecten snel en veilig met BIM-deurobjecten

Alle deuren in een gebouw kunnen met behulp van GEZE BIM-objecten zeer eenvoudig worden gepland. In tegenstelling tot vele andere aanbieders biedt GEZE altijd een hele deur als BIM-object, zodat de deur met al zijn componenten ontworpen kan worden. Deze multifunctionele deuren kunnen worden gebruikt om alle draaideuren, schuifdeuren en carrouseldeuren af te beelden. De GEZE BIM-objecten zijn gratis voor Autodesk Revit, Graphisoft Archicad en Nemetschek Allplan.

Meer informatie over BIM-deurobjecten en deze downloaden
Terminologie

BIM-woordenlijst

Er is een gemeenschappelijke informatiebasis nodig, zodat alle deelnemers aan een project effectief met BIM kunnen werken. Building Information Modeling steunt op een transparant, gedeeld kennisplatform. Hier vindt u de belangrijkste BIM-termen, zodat u een succesvolle samenwerking kunt starten. Mocht u nog vragen hebben, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons team van deskundigen.

Eenvoudige planning met BIM

 • Contact en interactie met specialisten maken deel uit van de complete GEZE BIM-oplossing.
 • GEZE biedt niet alleen 3D-projecten, maar ook een oplossing voor ontwerpers binnen het BIM-proces.
 • Architecten zullen in de toekomst steeds meer verplicht worden BIM te gebruiken voor openbare gebouwen gefinancierd door de overheid.

BIM-objecten ondersteunen verwerkers en werklieden

Met BIM-planning kunnen verwerkers en technici er zeker van zijn dat alles goed doordacht is en dat er zich geen verrassingen zullen voordoen.

 • Aanzienlijk verhoogde planningszekerheid met verschillende merken
 • Fouten in de communicatie tussen verschillende merken kunnen worden vermeden.

BIM-objecten van GEZE minimaliseren servicetijden en kosten

 • Het leveren van BIM-deurobjecten is een service van GEZE voor planners en architecten die met BIM werken.
 • De planning is uitgebreider en beter doordacht met BIM-objecten van GEZE, wat leidt tot kortere servicetijden en lagere kosten voor de exploitanten.