GEZE Insights

Integrale gebouwplanning met onze BIM-specialisten bespaart tijd en geld

BIM is een belangrijk digitaal onderwerp binnen de bouwindustrie. Deze methode maakt in de toekomst gebouwplanning, bouwconstructie en bouwactiviteiten efficiënter en bespaart hulpbronnen. Dit is het doel van BIM. Günther Weizenhöfer, teamleider architectenadvies legt de bijdrage uit die GEZE kan leveren aan integrale gebouwplanning.

GEZE teamleider architectenadvies Dipl.-Ing. Günther Weizenhöfer

Mr. Weizenhöfer, wat zijn volgens u de voordelen van Building Information Modeling (BIM)?

Helaas wordt BIM soms nog steeds gebruikt als synoniem voor 3D CAD-software waarmee kijkers structurele modellen kunnen beleven en betreden tijdens de planningsfase. Maar BIM is geen software, het is een methode. En het doel ervan is samen met partners het werk te vergemakkelijken op digitale bouwmodellen. BIM maakt het eenvoudiger gegevens uit te wisselen en maakt collision testing tussen werkpakketten al in een vroeg stadium mogelijk. Dit betekent bijvoorbeeld dat u eerder weet of constructiecomponenten niet passen. Als een muur bijvoorbeeld vuurbestendig is, maar de te installeren deur dat niet is.

Wanneer wordt BIM gebruikt in gebouwplanning?

Wanneer u werkt met de BIM-methode, legt u in de beginfase van het project een bepaalde aanpak en processen vast. Deze zijn normaal gesproken gedefinieerd in de werkgeversvereiste (employer’s information requirement, EIR) en een BIM-uitvoeringsplan (BIM execution plan, BEP). In veel gevallen wordt het BIM-uitvoeringsplan echter pas gecoördineerd nadat de architect en de betrokken deskundigen daartoe opdracht hebben gekregen. En vaak is overleg noodzakelijk.

Hoe kan GEZE het BIM-proces ondersteunen?

Wij zijn deurplanningspecialisten. Wij kunnen omgaan met CAD, wij hebben BIM-coördinatoren in het bedrijf en wij weten veel af van constructieschema’s en de levenscyclus van een gebouw. Hierdoor kan GEZE fungeren als een partner en iedereen die bij het project betrokken is ondersteunen met zijn deskundigheid – van brainstormen tot plannen, uitvoering en werkzaamheden voor verwijdering of reconstructie. Wij helpen bij het creëren van BIM-bewerkingsplannen en helpen met de vereisten die noodzakelijk zijn voor deurobjecten met een goede planning. Deze deskundigheid, als toegevoegde waarde aan een partnerschap, kan heel veel tijd en dus geld besparen.

Geld en tijd besparen met BIM?

Ja, omdat BIM werkt met gedigitaliseerde objecten van constructiecomponenten. Als aanvulling op de grafische voorbereiding, omvat dit ook vereiste informatie zoals beschrijvingen, constructiewerkzaamheden en gebouwplanningseigenschappen. U kunt bijvoorbeeld informatie toevoegen aan een virtuele deur, waarbij u aangeeft dat deze vuurbestendig of inbraakwerend is. U kunt aangeven uit welk materiaal hij gemaakt is, of hij een vergrendelingssysteem heeft of een aandrijving. En u kunt heel veel doen met die informatie: lijsten met deuren creëren, ruimteboeken ontwerpen of teksten genereren voor een openbare inschrijving, of zelfs complete simulaties, bijvoorbeeld van evacuatiescenario’s. Het centrale gebouwmodel kan u deze informatie heel snel leveren.

Architectuur, verschillende soorten gebruik van het gebouw, personeelsverkeer, veiligheid, brandveiligheid en vluchtrouteconcepten maken van deuren een uiterst complexe planningstaak – kunnen objecten deze complexiteit weerspiegelen?

Om een BIM-model te creëren, kunnen architecten en planners simpelweg gebruikmaken van de algemene constructie-elementen in normale CAD-softwaresystemen. In vele landen moet natuurlijk op neutrale manier een openbare inschrijving gehouden worden voor publieke bouwprojecten. Door gebruik te maken van algemene objecten van CAD-systemen wordt aan deze neutraliteitsvereiste voldaan. Het nadeel is dat deze vaak niet alle vereiste uitrustingskenmerken en -variaties bieden.

Bij deurplanning met BIM draait alles om het gebruik van de juiste informatie in de juiste fase!

Dipl.-Ing. Günther Weizenhöfer, teamleider architectenadvies bij GEZE

Hier zijn onze configureerbare GEZE BIM-objecten nuttig. Dit zijn deurobjecten met alle noodzakelijke componenten, en bepaalde niet-gespecificeerde kenmerken. Voor een deur zijn ongeveer 150 soorten informatie nodig om deze correct te plannen. Er is een combinatie van vele verschillende soorten informatie nodig, die gesorteerd moet worden als u geen fouten wilt maken. De uitdaging voor planners is om niet teveel informatie aan objecten toe te voegen in een vroege fase. Dit zou problemen kunnen veroorzaken in een latere planningsfase of als er wijzigingen zijn. Dat betekent dat planners de juiste informatie in de juiste fase nodig hebben! Met onze aanpasbare GEZE BIM-objecten kunnen wij het volgende doen: de architect/planner kan eigenschappen later vastleggen.

Kom meer te weten over BIM