Onderwerpen

Duurzaam gebouwenbestand: renovatie, niet sloop

Is uw gebouw een beetje verouderd? Misschien heeft het een oud verwarmingssysteem, tochtende ramen of vrijwel geen isolatie? Als u dat bekend in de oren klinkt, wilt u misschien wel een renovatie overwegen. U kunt het bijvoorbeeld isoleren met hedendaagse verwarming of moderne gebouwentechniek en ruimte-indeling toepassen. U hebt goede renovatieplannen en fatsoenlijke financiering nodig om de energie-efficiëntie en het ontwerp van een gebouw te verbeteren.

Onderhoud en modernisering

GEZE-deurtechniek voor de entrees van de gerenoveerde Sihlpost in Zürich.

GEZE-deurtechniek voor de entrees van de gerenoveerde Sihlpost in Zürich. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Heel wat gebouwen in Duitsland zijn niet uitgerust met de nieuwste technologie. Het resultaat hiervan is een hoog energieverbruik, hoge verwarmingskosten, verminderde levensduur en alle daaruit voortvloeiende schade voor het klimaat en het milieu. Het merendeel van de gebouwen in Duitsland werd gebouwd vóór de eerste verordening inzake Thermische isolatie in 1978, waardoor vele ervan toe zijn aan renovatie, vooral als het gaat om het energieverbruik van het gebouw.

Gebouwrenovatie wordt gedefinieerd als de structurele en technische restauratie of modernisering van een of meerdere verdiepingen of zelfs een hele bestaande structuur. Enerzijds kan het zich richten op onderhoud, maar ook op het oplossen van onvolmaaktheden (gedeeltelijke renovatie). Vaak worden verouderde apparatuur en gebouwentechniek vervangen en aangevuld door een modern en eigentijds designontwerp (volledige renovatie).

Ramen en deuren spelen een belangrijke rol bij renovaties

Als onderdeel van een renovatie worden meestal de buitenkant van een gebouw, muren, dak en vloeren voorzien van thermische isolatie. Bovendien worden ramen en deuren, het verwarmingssysteem, de elektrische installaties en de sanitaire voorzieningen gewoonlijk gerenoveerd, verwisseld of vervangen.

Energiezuinige renovatie loont

Energiegerichte renovatie is een belangrijk onderdeel om de klimaatdoelstellingen van de Duitse Bondsregering en de EU te bereiken. Meer dan 18 miljoen woongebouwen en ongeveer 1,7 miljoen niet-residentiële gebouwen in Duitsland (bijv. kantoorgebouwen, bedrijfsgebouwen, ziekenhuizen, scholen, universiteiten, sportcentra, theaters en kerken) zouden tegen 2050 nagenoeg volledig klimaatneutraal moeten zijn, wat betekent dat ze vrijwel geen CO2 mogen produceren. Energiegerelateerde renovaties van niet-residentiële gebouwen verdienen het vaak snel terug, omdat ze meestal veel meer energie nodig hebben dan woongebouwen. Professionele renovatie en moderne gebouwentechniek kunnen het energieverbruik soms met wel 80 procent verminderen.

Bovendien voorziet de Duitse regering via de KfW-bankgroep in de financiering voor renovatie van woongebouwen en niet-residentiële gebouwen. Ontwikkelingsfondsen in de vorm van leningen en subsidies worden ter beschikking gesteld voor volledige renovatie of ook voor individuele maatregelen zoals isolatie, vervanging van ramen, airconditioningsunits en gebouwautomatisering.

Kfw financiering voor de gebouwrenovatie

Via de Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW) ondersteunt de Duitse federale overheid gebouwrenovatie voor particulieren, bedrijven en lokale overheden in de vorm van leningen of investeringspremies. De basiscriteria voor financiering zijn dat de renovatie bijdraagt aan de KfW Efficiency House-standaard. Het KfW Efficiency House is een technische standaard die de KfW toepast op haar financieringsproducten. Verschillende cijfers geven aan hoe hoog de jaarlijkse primaire energiebehoefte van het gebouw is in vergelijking met een vergelijkbaar nieuw gebouw. Opmerking: hoe lager het cijfer, hoe groter de energie-efficiëntie en hoe hoger de subsidie.

Advies wordt ook gesubsidieerd

Een KfW-subsidie is vaak afhankelijk van een betrokken deskundige op het gebied van energie-efficiëntie. Dit betekent bijvoorbeeld dat particulieren en lokale overheden KfW-steun (subsidie voor bouwsteun) kunnen ontvangen als een deskundige in energie-efficiëntie planning- en bouwsteun verleent.

Ga naar de verschillende financieringsmogelijkheden van KfW

Renovatie voor verbeterde veiligheid, brandbeveiliging en barrièrevrijheid

De belangrijkste doelstelling van renovaties is natuurlijk het implementeren van energiebesparende maatregelen – en vanwege de vele vormen van subsidies die beschikbaar zijn. Een verandering van gebruik kan echter ook een reden zijn voor renovatie. Verder moeten de exploitanten vaak nog andere besluiten nemen over andere kwesties. Als het gebouw bijvoorbeeld niet meer voldoet aan de moderne normen voor veiligheid en brandveiligheid wanneer het wordt omgebouwd tot een kinderdagverblijf. Of als modern gebruik vraagt om een andere plattegrond. Er kunnen ook renovaties worden uitgevoerd om een barrièrevrije toegang te creëren en een gebouw geschikt te maken voor gehandicapten om in te wonen en te werken.

Dankzij Kfw-financiering kunnen exploitanten hun gebouw opnieuw inrichten en tegelijkertijd energie-efficiënter maken. Dit betekent dat een oud gebouw kan worden gerenoveerd tot een Smart Building.

GEZE biedt ondersteuning tijdens renovatiewerkzaamheden

GEZE ondersteunt zowel nieuwbouw als werken op bestaande gebouwen door het ontwikkelen en leveren van nieuwe concepten voor energiebesparende ventilatietechnologie, alsook voor brandveiligheid en barrièrevrijheid. Diverse GEZE-producten kunnen effectief helpen bij de energiebesparing, waaronder klimaatregeling via geautomatiseerde ramen, deurdrangers en intelligente gebouwnetwerken. De GEZE-deuroplossingen bieden barrièrevrije toegang, veilige vluchtroutes en energie-efficiëntie.

Renovatie van bestaande gebouwen

GEZE-oplossingen worden niet alleen in nieuwe gebouwen gebruikt. Met een beetje extra inspanning, kunnen zij ook in oude of bestaande gebouwen worden geïnstalleerd en zo helpen energie en geld te besparen.

Logo voor het lidmaatschap van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen

Logo voor het lidmaatschap van de Duitse Raad voor Duurzaam Bouwen

GEZE is lid van de German Sustainable Building Council (DGNB)

GEZE-producten en -oplossingen ondersteunen duurzaam bouwen (Green Building). Green Building betekent de moderne, duurzame, milieuvriendelijke bouw en renovatie van gebouwen met besparing van hulpbronnen in harmonie met mensen en met de natuur.

GEZE is actief lid van de German Sustainable Building Council (DGNB). Het doel van deze non-profitorganisatie is het bevorderen van duurzaam bouwen en gebruik van de gebouwde omgeving.

De nieuwsbrief van DGNB biedt regelmatig updates uit de wereld van duurzaam bouwen.

Inschrijven voor de nieuwsbrief van DGNB

Meer over Green Building

Specifieke suggesties voor gebouwautomatisering en gevelrenovatie

Planning is van het allergrootste belang bij het uitvoeren van renovaties. Ideeën en concrete suggesties voor gebouwautomatisering en intelligente technische geveloplossingen moeten zo vroeg mogelijk in het proces worden opgenomen:

  • automatische nachtelijke afkoeling
  • verschillende openingsbreedtes voor ramen en deuren, bijv. met zomer-/winterstand
  • thermisch gescheiden, warmtegeïsoleerde raamprofielen

Eenvoudige installatie

Veel GEZE-producten worden gebruikt in renovaties, omdat ze vaak gemakkelijk kunnen worden geïnstalleerd. Automatische draaideursystemen gekenmerkt door een eenvoudige montage kunnen ook achteraf worden gemonteerd.

Het is een eenvoudige en flexibele manier om de DIN-normen en technologische voorschriften die geregeld worden bijgewerkt en die nageleefd moeten worden tijdens renovaties, voor te blijven.

Meer informatie over onze YouTube-afspeellijst, inclusief installatievideo's

Uitbreiden en updaten wordt eenvoudig

In het algemeen is de verwachte levensduur van gebouwentechniek altijd korter geweest dan die van het gebouw zelf. Technische systemen moeten van tijd tot tijd worden vervangen. En de eisen van de gebouwentechniek, met name de veiligheid van gebouwen, veranderen ook als gevolg van wijzigingen in de wetgeving, bijvoorbeeld DIN 18650.

De service-experts van GEZE hebben jarenlange ervaring en begrijpen alle eisen die aan gebouwsystemen worden gesteld. Dit wordt ondersteund door permanente training over de veranderende verordeningen en richtlijnen. Wij bieden u nieuwe toekomstbestendige productoplossingen, te beginnen met de automatisering van uw deuren tot en met de uitrusting of modernisering van uw gebouw met vluchtroutes. En natuurlijk bieden wij u de mogelijkheid om uw aandrijvingen van andere fabrikanten aan te passen of te wijzigen.