Casusstudies

GEZE-deursystemen voor toegangsbesturingen met hoge designeisen

Het nieuwe justitiële centrum van Gelsenkirchen brengt alle juridische instellingen samen in een gebied dat 19.000 m² beslaat. Automatische deuren en innovatieve veiligheidsoplossingen door GEZE ondersteunen de functionaliteit en veiligheid van de moderne magistratuur en passen perfect in de puristische architectuur van het gebouw.

Een centraal contactpunt: het justitiële centrum van Gelsenkirchen

Justitieel centrum met tweevleugelige automatische deur. Foto: Annika Feuss voor GEZE GmbH

Tweevleugelige automatische deursystemen bieden gebruiksgemak en veiligheid. © Annika Feuss / GEZE GmbH

Het architectenbedrijf uit Stuttgart Harris + Kurrle plande het uit drie delen bestaande gebouwencomplex met een duidelijke focus op functionaliteit en het creëren van synergie. De rechtszalen, de bibliotheek, het kadaster en de cafetaria zijn samengebracht rondom het atrium in het centrale gedeelte van de structuur. De justitiële administratiekantoren zijn gehuisvest in de twee kleinere, lichtelijk verschoven gedeeltes.

Automatische deuren van hoge kwaliteit en innovatieve veiligheidsoplossingen door GEZE ondersteunen de functionaliteit en veiligheid van de moderne magistratuur en passen perfect in de puristische architectuur van het gebouw.

Maximaal gebruiksgemak: automatische deuren met Powerturn aandrijving

Drie tweevleugelige glazen draaideursystemen kenmerken het prestigieuze entreegebied van het hoofdgebouw. De krachtige Powerturn aandrijvingssystemen door GEZE in het beproefde 7 cm-design bewegen de grote glazen vleugels van de automatische deuren licht en geruisloos voor barrièrevrij gebruiksgemak. Dankzij de geïntegreerde Smart swing-functie kunnen de zware glazen vleugels ook makkelijk handmatig geopend worden. Hierdoor wordt het energieverbruik verlaagd, onafhankelijk van het feit of de deur handmatig in bedrijf is of voor lange periodes open wordt gehouden.

Efficiënte toegangsbesturingen dankzij GEZE-deurtechniek

Automatische deuren met Slimdrive EMD-F draaideursysteem in het entreegebied fungeren als een sluisbereik. Foto: Annika Feuss voor GEZE GmbH

Glazen automatische deuren met toegangsbesturing © Annika Feuss / GEZE GmbH

Maximale veiligheid en bescherming voor de gedagvaarden en getuigen, juryleden, administratief personeel en bezoekers zijn vanzelfsprekend in moderne gerechtsgebouwen. In totaal vier Slimdrive EMD-F draaideursystemen in de veiligheidssluis naar het atrium voldoen aan de veiligheidseisen van een gebouw dat barrièrevrij is voor het publiek.

  • Een van de veiligheidssluizen is exclusief gereserveerd als een ingang voor rechtbankpersoneel via een toegangscontrolesysteem.
  • Twee van de automatische deuren dienen als afscheidingen om alle andere groepen personen te regelen.
  • De vierde veiligheidssluis fungeert als een uitgang en voorkomt onbevoegde toegang tot het atrium: de externe veiligheidssluis opent alleen als de binnenste gesloten is.


De smalle Slimdrive EMD-F aandrijving is bijzonder geschikt voor de beperkte ruimtes die typerend zijn voor veiligheidssluizen. Het gebruiksgemak bij het automatisch openen en sluiten van het draaideursysteem maakt snel door de veiligheidssluis lopen mogelijk, waardoor controle door veiligheidspersoneel efficiënter wordt.

Centraal bestuurde automatische deuren beschermen vluchtroutes

Betrouwbare vluchtroutes zijn van fundamenteel belang in drukbezochte gebouwen. Om hiervoor te zorgen in het nieuwe justitiële centrum van Gelsenkirchen implementeerde GEZE multifunctionele vluchtroutedeuren in het atrium en gebouwafdekking die geactiveerd kunnen worden door de TZ 320 centrale besturing.

De centrale besturing combineert toegangsbesturingen, de controle van alle openingen en sluitingen van nooduitgangen en de vrijgave van de nooduitgangen in het geval van gevaar. Een noodtoets op het deursysteem, die de deur op ieder moment opent in de richting van de nooduitgang, biedt extra veiligheid. Door tegelijkertijd op de noodtoets te drukken, wordt een alarm geactiveerd om het risico van manipulatie te verlagen.

Deursystemen met complexe taken

Om te voldoen aan de gecombineerde brandveiligheids- en barrièrevrijheidsbehoeften zijn meer dan 100 deuren in het gehele gebouwencomplex uitgerust met de deurdrangers uit het GEZE-portfolio. De Boxer-versie, geïntegreerd in de deurvleugel, werd gebruikt in de prestigieuze rechtszalen, waardoor de deur er vanaf de buitenkant onberispelijk uitziet. Dankzij de vrijloopfunctie kunnen de deursystemen met minimale inspanning openen of sluiten, alsof er helemaal geen deurdrangers zouden zijn. De deuren sluiten betrouwbaar en veilig in het geval van een brand. Dankzij de unieke comfort-vastzetfunctie kunnen deuren in positie worden vergrendeld en permanent open worden gehouden aan het einde van het vrijloopgebied zonder de automatisch geregelde sluiting in het geval van een brand in gevaar te brengen.

GEZE-producten in het justitiële centrum van Gelsenkirchen

  • GEZE Powerturn aandrijvingssystemen
  • Slimdrive EMD-F draaideursystemen
  • Slimdrive EMD F aandrijving
  • TZ 320 deurbesturingsapparaat
  • Geïntegreerde Boxer-versies