Onderwerpen

Bovenraamsluiting: licht en lucht van bovenaf

We hebben licht nodig om ons goed te voelen. Bovenlichten voldoen aan deze behoefte door het daglicht van het dak of de buitenmuren diep in het gebouw te richten via plafondreflecties. Naast de verlichtingsfunctie zorgen ze ook voor een goede ventilatie van de ruimte.

Meer licht dankzij daglichtgebruik

Glazen gevels en bovenlichten: ze moeten bij hoge temperaturen open gaan.

Glazen gevels en bovenlichten: ze moeten bij hoge temperaturen open gaan.

De architectuur heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht besteed aan licht, en terecht! Daglicht heeft een directe invloed op ons welzijn, maar we besteden wel het grootste deel van onze tijd in gebouwen. Bijgevolg moeten we voor meer daglicht zorgen in gebouwen.

Architecten en gebouwplanners erkennen dit. Bovenlicht zorgt bijvoorbeeld voor meer daglicht. Bovenlichten worden gebruikt om ruimtes van bovenaf te voorzien van daglicht. In de bouwsector verwijst de term bovenlicht naar horizontale of hellende glazen openingen in het dak. De term wordt ook gebruikt voor verticale ramen aan de bovenkant van de buitenmuur.

Deuren met bovenlichten: een gesloten deur die nog veel licht binnenlaat.

Deuren met bovenlichten: een gesloten deur die nog veel licht binnenlaat.

In engere zin gaat het om bovenlichten die boven een deur zijn gemonteerd, boven de vleugels van gevelramen, of die zich aan de bovenkant van buitenmuren of glazen gevels bevinden. In het Duits noemen glaswerkers ze dwarsramen (Kämpferfenster). Dit komt doordat ze in oudere structuren door kamferhout werden vastgehouden, een horizontale dwarsstang tussen het bovenste gedeelte van een raam of een deur en de actieve vleugel eronder.

Dit type verticale beglazing is ook ontworpen en gebruikt met het oog op natuurlijk licht. Bovenlichten boven deuren worden gebruikt om daglicht van buiten naar de entree van het gebouw erachter te brengen, of om licht van de ruimtes naar een gang te leiden. Bovenlichten in ramen maken de totale opening van het raam hoger. Het licht wordt diep in alle ruimtes geleid, tot zelfs in de grotere, via de plafondreflecties, zodat er minder kunstlicht nodig is. Omdat het bovenlicht is ingebouwd, hoeven de raamvleugels niet uitermate groot te zijn.

Bovenlichten verhogen de veiligheid in scholen

Bovenlichten worden vaak gebruikt in scholen of sporthallen, waar zij een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van gebruikers. Hun positie betekent dat er geen kans bestaat voor een onzorgvuldige of gevaarlijke opening. Het zou zeer onwaarschijnlijk zijn dat iemand uit een bovenlicht zou vallen of zich aan een bovenlicht zou stoten, en er is geen risico van insluiting omwille van de hoogte. Niemand wordt verblind door zonnestralen in sporthallen. Comfortabele ventilatie kan echter te allen tijde worden geboden.

Gevarenvrije ventilatie: bovenlichten in een schoolsporthal.

Gevarenvrije ventilatie: bovenlichten in een schoolsporthal. © Exorbitart / GEZE GmbH

Voordelen van bovenlichten

  • Een comfortabel ruimteklimaat wordt gecreëerd door ventilatie en luchtafzuiging, zonder tocht.
  • Daglicht reikt dieper in ruimtes die zo lichter worden.
  • Hun positie en beperkte openingshoek vergroten de veiligheid.
  • Bovenlichten kunnen optimaal gebruikt worden om de nadruk te leggen op de gevels, omdat ze in vele ontwerpen en montagevarianten beschikbaar zijn.

Bovenraamsluitingen – handmatig en automatisch

Aantrekkelijk ontwerp: schaaraandrijving GEZE E 170 voor bovenlichtopeners

Aantrekkelijk ontwerp: schaaraandrijving GEZE E 170 voor bovenlichtopeners

Bovenlichtramen kunnen geopend worden of vaste beglazing hebben. Om een eenvoudige en veilige bediening te garanderen, worden bovenlichten met speciale raambeslagen uitgerust, om precies te zijn:  bovenlichtopeners. Ze klappen de bovenlichten naar buiten of naar binnen. Ze werken handmatig via duwstangen, bijvoorbeeld, die worden bediend met handgrepen of slingerstangen. Bovenlichten kunnen ook automatisch worden geopend door elektrische aandrijvingen.

Bovenlichtopener GEZE: geschikt voor alle toepassingen

de handmatige GEZE-bovenlichtopenersystemen, in de vorm van naar binnen openende kiep- of klapvleugels en naar buiten openende klapramen, functioneren licht en betrouwbaar voor de dagelijkse ventilatie. Ze kunnen worden toegepast op vele kozijnmaterialen (hout, kunststof of lichtmetaal) en vele raamvormen (rechthoekige, schuine, driehoekige, ronde of vlakboogramen). Bedieningselementen zoals handgrepen of slingerstangen maken flexibele instellingen mogelijk evenals een comfortabele bediening van verschillende raamvormen en installatiesituaties.

Handmatig bediende bovenlichtopeners kunnen worden gecombineerd met elektronische aandrijvingen van GEZE. Hierdoor worden de ramen aangedreven, d.w.z. dat de bovenlichten automatisch worden geopend. De aandrijvingen openen de bovenlichten voor ventilatie, met schakelaars voor een eenvoudige bediening. Dit betekent dat meerdere ramen, of zelfs grote en zware ramen, gemakkelijk tegelijk kunnen worden geopend.

Bovenlichtopenersystemen van GEZE

  • Ze laten gevelontwerpen onaangetast, aangezien het platte schaarontwerp en de balkmontage slechts een minimale hoeveelheid ruimte vereisen.
  • Ze zorgen voor optimale ventilatie en luchtafzuiging via een openingsbreedte tot 320 mm.
  • Ze kunnen worden gebruikt voor comfortabele, dagelijkse ventilatie.
  • Ze kunnen eenvoudig en betrouwbaar worden geopend, handmatig of elektronisch.
  • Ze openen ook brede en zware vleugels.
  • Zij kunnen met elk soort materiaal worden gemonteerd (hout, plastic of metaal) en voor verschillende raamvormen (rechthoekige, hellende, driehoekige, ronde of vlakboogramen).

Onopvallende raamtechniek voor tijdloze architectuur

Bovenlichten laten veel daglicht binnen, met het creëren van prachtige verlichting binnen een gebouw. Om te voorkomen dat het uiterlijk inboet aan aantrekkelijkheid, biedt GEZE verschillende bovenlichtsystemen in de handmatige en de automatische uitvoeringen. Deze kunnen bijna onzichtbaar in raamkozijnen worden geïntegreerd. Wij stellen toepassingsspecifieke oplossingen samen op basis van het raamtype.

Door gecontroleerde en geoptimaliseerde ventilatie kunnen geautomatiseerde ramen ook bijdragen aan het verbeteren van de energie-efficiëntie van een gebouw.

GEZE biedt advies en ondersteuning bij de gebouwplanning.

Gemakkelijk te gebruiken en te monteren

Bovenlichtopenersystemen GEZE worden gekenmerkt door hun gebruiksgemak en montage. GEZE biedt ook ondersteuning door montage en kan de klanten een montagehandleiding bezorgen.

Veiligheid door onderhoud

Regelmatige service en vakkundig onderhoud van automatische systemen zijn cruciaal voor een langdurige persoonlijke en bedieningsveiligheid.

GEZE biedt servicecontracten op maat voor alle gebouwen. Montage achteraf van bovenlichten behoort tot de mogelijkheden. In uw projecten staan wij u graag bij met advies en ondersteuning.