Onderwerpen

Automatische raamventilatie - natuurlijk en energiezuinig

Automatische ventilatieconcepten die zijn gebaseerd op natuurlijke raamventilatie zorgen voor een betere luchthygiëne binnen in alle soorten gebouwen. In vergelijking met traditionele klimaatbeheersingssystemen zijn ze een betere, energiezuinige optie voor het leveren van toevoerlucht. Lucht wordt ververst zonder ventilatoren, door de ramen, door het temperatuurverschil en de winddruk.

Raamventilatiesysteem: toevoerlucht voor een gezond ruimteklimaat

Hoofdpijn, vermoeidheid of allergische reacties - slechte en muffe lucht in gebouwen maakt het voor veel mensen oncomfortabel. Verbeterde isolatie in een modern of gerenoveerd gebouw betekent dat het nauwelijks toevoerlucht krijgt, waardoor het ruimteklimaat veel slechter wordt en de vervuiling en schimmelvorming toenemen. De oplossing is in de meeste gevallen eenvoudig: natuurlijke ventilatie via de ramen.

 Automatische raambediening zorgt voor een comfortabel ruimteklimaat.

Automatische raambediening zorgt voor een comfortabel ruimteklimaat. © Sigrid Rauchdobler / GEZE GmbH

Handmatige ventilatie of een mechanisch ventilatiesysteem?

Voor handmatige ventilatie geldt: korte en intensieve ventilatie - of intervalventilatie - is beter dan een raam langere tijd open te houden. Een nadeel van handmatige ventilatie is echter dat het bewust moet gebeuren. Maar wanneer en voor hoe lang iemand de ramen opent, is eerder toevallig: wij mensen hebben geen sensoren voor slechte luchtkwaliteit.

Een ventilatiesysteem is daarentegen een technisch apparaat dat automatisch externe lucht naar binnen brengt of muffe lucht verwijdert. Afhankelijk van de specifieke omstandigheden zijn de installaties voorzien van gestuurde toevoerlucht (toevoerluchtsysteem), gestuurde afvoerlucht (afvoerluchtsysteem) of gecombineerde toevoer- en afvoerluchtinstallaties. Een ventilatiesysteem bepaalt de nodige luchtstroming. Dit type gecontroleerd huisventilatiesysteem is gekoppeld aan hoge kosten door het hoge energieverbruik en de benodigde ruimte. Deze systemen vereisen ook veel onderhoud, de filters moeten bijvoorbeeld regelmatig worden gereinigd en vervangen. Dit geldt evenzeer voor ventilatiesystemen in woongebouwen als in openbare gebouwen, ziekenhuizen, hotels en scholen enz.

Automatische raamventilatie is een aantrekkelijk alternatief

Automatische ventilatie via een raam met aandrijfmotor, d.w.z. een raamopeningssysteem, is hier een aantrekkelijk alternatief voor. Sensoren meten het koolstofdioxidegehalte in de ruimte en regelen bijvoorbeeld het openen en sluiten van het raam. Lucht wordt uitgewisseld via de natuurlijke temperatuurverschillen tussen binnen en buiten en de winddruk. In de zomer zorgt deze raamventilatie ervoor dat de klimaatregeling van het gebouw in de koele nacht wordt geregeld. Deze vorm van ventilatie zonder aangedreven ventilatoren garandeert dus een constant goede luchtkwaliteit en ondersteunt ook de nachtelijke afkoeling.

Automatische raamaandrijvingen zijn een betrouwbaar alternatief voor handmatige raamventilatie. Vergeleken met ventilatiesystemen scoren ze ook goed.

De voordelen van automatische raamventilatiesystemen

  • Lagere investerings- en onderhoudskosten in vergelijking met elektrische ventilatie
  • Duurzaamheid: automatische ramen met elektrische ventilatie zijn efficiënter dan klimaatbeheersingssystemen, omdat ze gebruik maken van natuurlijke hulpbronnen.
  • Gemak: automatisering maakt individuele en flexibele besturing mogelijk.
  • Kwaliteit van de binnenlucht: mogelijke schade door luchtvochtigheid wordt bijvoorbeeld voorkomen

Vereiste: een raam met een elektrische aandrijving

Lucht van goede kwaliteit in gebouwen, op ieder moment - met de juiste raamtechniek

Lucht van goede kwaliteit in gebouwen, op ieder moment - met de juiste raamtechniek © Exorbitart / GEZE GmbH

Ramen met elektrische aandrijvingen kunnen automatisch worden geopend en gesloten via een timer. Geautomatiseerde ventilatie is echter het meest effectief wanneer deze wordt geregeld door sensoren. Deze bewaken de luchtkwaliteit in de ruimte en regelen de nodige raamposities. Gebruikers kunnen echter op elk gewenst moment de besturing overnemen tijdens de automatische bediening en de aandrijving gemakkelijk en eenvoudig bedienen met behulp van de ventilatorschakelaars.

Automatische ventilatie is afhankelijk van bepaalde instellingen:

Door de sensor geregelde openingsfactoren van de ramen

  • de interne en externe temperatuur en het verschil tussen deze waarden
  • de windsterkte en -richting en neerslag
  • periodes voor gebruik, bijvoorbeeld tijden van de dag, weekdagen en in het weekend
  • Kwaliteit van de binnenlucht: luchtvochtigheid, CO2- of VOC-waarden en binnentemperatuur

Gebouwautomatisering dankzij geïntegreerde besturingstechniek

Moderne regeltechniek maakt flexibele en continue aanpassing van de ventilatieslag, de openingssnelheid en de ventilatietijd per raam mogelijk. De aandrijvingen kunnen worden aangepast aan verschillende raamgroottes en openingsbreedtes en maken op die manier objectspecifieke oplossingen mogelijk. Indien nodig maakt de geïntegreerde gesynchroniseerde modus van de GEZE IQ-raamaandrijvingen de werkelijke synchronisatie van maximaal vier raam- en twee vergrendelingsaandrijvingen mogelijk.

Onze smart raamventilatiesystemen maken de weg vrij voor een grotere duurzaamheid in openbare en particuliere gebouwen en maken moderne, smart gebouwconcepten mogelijk.

Sven Kuntschmann, GEZE segmentmanager raamtechniek

Automatische raambediening voor ventilatie kan worden geïntegreerd in een uitgebreid ruimteklimaat- en gebouwaansturingssysteem, dat ook jaloezieën, zonneschermen, rolluiken, verwarmingssystemen, airconditioning en licht- en alarmapparatuur kan sturen.

Smart netwerken met centrale besturingen om te ventileren is vooral handig in grote gebouwen, omdat de ramen niet handmatig gesloten hoeven te worden. Een veldbusprotocol stuurt de activering. De aandrijvingen kunnen intelligente bouwtechniek creëren via radio-, KNX- of BACnet-installaties, wat intelligente gevels mogelijk maakt.

GEZE-raamtechniek voor al uw behoeften

Individuele en gebouwgerelateerde planning

GEZE ondersteunt de planning voor automatische ventilatiesystemen met geschikte ventilatieconcepten. Architecten kiezen nu voor een onopvallend, minimaal ontwerp. De nieuwe aandrijvingen hebben een discrete en universele look die kan worden afgestemd op de kleuren. Ze kunnen discreet worden geïntegreerd in elke gevel.

Wij bieden ook aanbestedingsteksten aan voor architecten, CAD-tekeningen en concepten om de klassen van de gebouwefficiëntie te verhogen.

Veelzijdige competentie afkomstig van één adres

GEZE ondersteunt verwerkers met kabelplanning of autorisaties om een snelle en eenvoudige implementatie van projecten te garanderen. Een bijzonder succes is onze configuratiesoftware Win Calc 2.0. De configuratietool van GEZE voor raamtechnologie staat in voor de complexe berekeningen bij het ontwerpen van een raamsysteem: het is tijdbesparend, gebruiksvriendelijk en handig. Het maakt berekeningen mogelijk voor handbediende en elektrische ventilatie- en rookwerende ramen, evenals voor SHEV's. Het programma voert alle berekeningen uit en toont alle oplossingen die van toepassing zijn.

Ga naar het GEZE-klantenportaal

Uitgebreide service reeds bij aanvang

GEZE biedt uitgebreide services voor installatie en onderhoud van systemen. Uiteraard stellen we ook de bijbehorende installatiehandleidingen ter beschikking.