Automatische deursystemen van GEZE bij Rigshospitalet in Kopenhagen

Rigshospitalet in Kopenhagen heeft net een stap dichterbij het gezondheidszorgsysteem van de toekomst gezet. Een nieuwe aanbouw, de noordvleugel, is gewijd aan hi-tech chirurgie, veeleisende patiëntenbehandeling en onderzoek. Het prestigieuze gezondheidszorgproject stelt patiënten en familieleden centraal en stelt daarom de hoogste eisen aan architectuur, ontwerp en functionaliteit. 

Moderne technologie en comfort: Rigshospitalet in Kopenhagen

Het ECdrive schuifdeursysteem in de entreeruimte van Rigshospitalet, Kopenhagen

De EC aandrijving past onopvallend in de automatische glazen beveiligingsdeuren in de lichte loungeruimte. © GEZE GmbH

Rigshospitalet is uitgebreid met 55.000 m² om de meest geavanceerde en gespecialiseerde chirurgische operaties in Denemarken uit te voeren, en patiënten en familieleden daarna de best mogelijke behandeling en zorg te geven. De noordvleugel, die officieel werd geopend in januari 2020, is van strategisch belang voor het gezondheidszorgsysteem van Denemarken – nu en in de toekomst.

Door specialistische deskundigheid op één plek samen te brengen, wordt het mogelijk patiënten en familieleden zowel behandeling als zorg van internationaal niveau te bieden in een omgeving ontworpen om extreem complexe handelingen te verrichten. Tot nu toe zijn er 33 hi-tech operatiekamers en 196 privé kamers geopend voor gebruik. 

De operatiekamers van de noordvleugel zijn uitgerust met robots en grote flat panel-displays, waardoor diagnose en behandeling beter en sneller worden. Alle patiënten hebben toegang tot het internet en hun eigen medische dossiers. Privé kamers met ruimte voor familieleden zijn afgestemd op de behoeften van de patiënten voor privacy, discretie en rust. 

Helende architectuur – altijd geconcentreerd op patiënten

ECdrive met contactloze naderingsschakelaars zorgt voor hygiënische toegang tot operatiekamers en patiëntenkamers.

Het ECdrive schuifdeursysteem met contactloze naderingsschakelaars zorgt voor hygiënische toegang tot operatiekamers en patiëntenkamers. © GEZE GmbH

De architectuur en esthetica spelen een belangrijke rol bij het creëren van de best mogelijke omgeving voor de patiënten. Geluid, binnenstroming van licht, kleuren, kunst en natuur zijn elementen die samen "helende architectuur” creëren, d.w.z. een architectuur die het mentale welzijn van patiënten bevordert en de stress van ziekenhuisopname met een ernstige aandoening vermindert. 

Om ervoor te zorgen dat elke component, groot of klein, helpt bij de vormgeving voor de noordvleugel, terwijl tegelijkertijd de hoogste niveaus van hygiëne behouden blijven, is de standaard voor leveranciers hoog, in de constructiefase. 

Kom meer te weten over helende architectuur 

Met de GC 307+ is een aansturing van automatische deuren zonder haptische waarneming, zowel binnen als buiten, mogelijk.

De GC 307+, een contactloze naderingsschakelaar. © GEZE GmbH

Comfortabele en hygiënische automatische systemen voor meer dan 450 deuren 

De helende architectuur, het hoge niveau van hygiëne en de extreme vereisten voor functionaliteit worden ook weerspiegeld in de automatische deursystemen gekozen voor de noordvleugel. De 33 deuren naar de operatiekamers zijn hermetisch afgesloten om de ruimtes steriel en bacterievrij te houden. 

Het gebouw is ook uitgerust met zo’n 140 automatische schuifdeuren en meer dan 300 automatische draaideuraandrijvingen. De deuren openen en sluiten automatisch zonder contact met de deurgreep. Op het gebied van hygiëne – met name in het licht van COVID-19 – zijn contactloze automatische deursystemen essentieel voor het verlagen van het infectierisico. 

Daarnaast zorgen de automatiseringsoplossingen ervoor dat deuren heel stil openen en sluiten. Uit respect voor de patiënten moet geluid van intern verkeer in de noordvleugel tot een minimum beperkt blijven. 

"Wij hebben uitgebreide ervaring in de samenwerking met Deense ziekenhuizen en de noordvleugel is ons grootste individuele ziekenhuisconstructieobject tot nu toe. Wij begonnen onze samenwerking met de aannemer in 2015 en hebben enkele jaren lang een installatietechnicus full-time aan het object laten werken", zei Poul Torndahl, verkoopingenieur bij GEZE Denemarken.

Het is een enorm constructieobject met heel goed doordachte architectuur en unieke ontwerp- en functionele eisen. Daarom was het ongelooflijk spannend deel uit te maken van het object. Wij kijken ernaar uit onze relatie als de servicepartner voor de automatische deursystemen in de noordvleugel voort te zetten.

Poul Torndahl, verkoopingenieur bij GEZE Denemarken
Intelligente glazen gevel met tourniquet en Slimdrive SC bij de patiënteningang.

Een ronde dubbele glazen schuifdeur met Slimdrive SC is ingebouwd in het intelligente glazen paneel tegenover de tourniquet bij de patiënteningang. © GEZE GmbH

GEZE's geleverde diensten voor de noordvleugel

  • 33 automatische deursystemen voor hermetisch afgesloten deuren naar operatiekamers.
  • Meer dan 450 contactloze naderingsschakelaars voor automatische deuren (GC 307+ contactloze schakelaar voor het aansturen van automatische deuren).
  • 140 automatische systemen voor glazen en stalen schuifdeuren (Powerdrive voor deuren van max. 2 x 200 kg en EC aandrijving voor deuren van max. 2 x 100 kg).
  • 300 automatiseringssystemen voor draaideuren (Slimdrive EMD-F automatische deuropener voor eenvleugelige deuren en Slimdrive EMD-F-IS automatische deuropener voor tweevleugelige deuren).
  • Een breed assortiment van deurdrangers voor verschillende types deuren.