Casusstudies

Milaneo Stuttgart: GEZE-deurtechniek bevordert energie-efficiëntie in gebouwen

Het Milaneo gebouwencomplex, met een winkelcentrum verdeeld over drie etages, ligt in het hart van het recentelijk ontwikkelde Europa-district van Stuttgart. GEZE rustte het shoppingcentrum uit met ultramoderne deur- en veiligheidstechniek om te voldoen aan de hoge eisen betreffende gebruiksgemak en energie-efficiëntie in het gebouw.

Automatisch deurgemak door GEZE in het Milaneo

Glazen automatische deuren door GEZE in de vestibule van het Milaneo-winkelcentrum.

Verlaging van energieverbruik: GEZE automatische deuren in de vestibule van het Milaneo-entreegebied. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

Samen met de nieuwe openbare bibliotheek die opende in 2011 bevindt het Milaneo-complex zich in het centrum van het recent ontwikkelde Europa-district. Het hoofddeel van het project van €550 miljoen is het royaal opgezette shoppingcentrum waarin zich meer dan 200 zaken bevinden over een totaal oppervlaktegebied van 43.000 m². Er werden drie individuele structuren opgezet voor het winkelcentrum, in overeenstemming met ontwerpen van de architecten RKW Rhode Kellermann Wawrowsky Architektur + Städtebau uit Düsseldorf. Met een vorm die doet denken aan satellieten zijn ze aan elkaar gekoppeld via de in elkaar overlopende detailhandelruimte op de begane grond. Elke satelliet is van buitenaf aan alle vier de zijden toegankelijk via vestibules met gestandaardiseerde deursystemen.
Als een systeemleverancier heeft GEZE het centrum, zijn vestibules en parkeerniveaus uitgerust met ultramoderne deur- en veiligheidstechniek en zo de energie-efficiëntie in het gebouw ondersteund.

Automatische deuren voor barrièrevrije toegang door de windvang

De deuren in het winkelcentrum met hoge niveaus van voetgangersverkeer moeten barrièrevrij gebruiksgemak, veiligheid en aantrekkelijk design combineren. GEZE leverde een op maat gemaakte oplossing voor alle twaalf vestibules in de drie structuren en rustte iedere windvang uit met vier automatische deuren. De tweevleugelige automatische draaideuren met TSA 160 NT-IS aandrijvingssystemen openen en sluiten de deurvleugels betrouwbaar en comfortabel, zodat de vereiste veiligheid gegarandeerd wordt. De geïntegreerde TZ 320 veiligheidsdeurbesturing controleert alle openings- en sluitingsprocessen en maakt de nooduitgangen vrij in het geval van een noodsituatie. De nachtsluiting van de buitendeuren wordt ook geactiveerd door de TZ 320.

Vluchtroutebeveiliging en gecertificeerde energie-efficiëntie

Als multifunctionele oplossing fungeren de deuren in de vestibules ook als een opening voor toevoerlucht of ontluchter voor natuurlijke rook- en warmteafvoer in het geval van een brand. K 600 inklaphendelaandrijvingen duwen de deuren open in het geval van brand en houden ze wijd open voor luchttoevoer. De automatische draaideuren hebben nog een ander voordeel tijdens de normale werking: ze sluiten perfect af ten gunste van de energiebalans van het gebouw. De automatische deuren waren een van de criteria die het Milaneo hebben geholpen het gouden pre-certificaat van de Duitse Maatschappij voor Duurzaam Bouwen (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen e.V., DGNB) te verkrijgen.

Een veiligheidssluis als een oplossing voor het parkeerniveau

Voor barrièrevrijheid, preventieve brandbeveiliging en vluchtroutebeveiliging geldt maximale prioriteit in het parkeergebied met 1.200 plaatsen in de kelder. Het antwoord was een comfortabel sluizensysteem. De deuren openen automatisch bij normaal bedrijf, maar in geval van gevaar creëren ze een veilige barrière tussen de parkeerplaats en de aangrenzende lift en vluchttrap.

GEZE Slimdrive deuraandrijving: gebruiksgemak en vluchtroutebeveiliging

Als tweevleugelige automatische brandbeveiligingsdeuren werden de buitendeuren op het sluizensysteem uitgerust met Slimdrive EMD F/R IS aandrijvingen met geïntegreerde rookschakelaarcentrale en sluitvolgorderegeling. Dankzij zijn lage installatiehoogte van slechts 7 cm creëert de deuraandrijving een ideale eenheid met de rookmelder. De glijrails en veiligheidslijst zijn ook elegant en geheel onopvallend geïntegreerd in het deursysteem als sensorrails. De Slimdrive veiligheidsoplossing werd speciaal ontwikkeld voor smalle deurprofielen en beperkte ruimtes. De Slimdrive EMD-F/R aandrijving ontving ook twee Plus X-prijzen in 2014: de innovatieprijs en de ‘Product van het Jaar’-prijs in de categorie deuraandrijvingen.

Veiligheidskwesties: vastzetvoorziening met vluchtdeurbesturing

Tweevleugelige draaideur in brandbeveiligingsontwerp, gesloten.

Veiliger deurgemak in alle situaties: brandbeveiligingsdeuren met geïntegreerde vluchtdeurbesturing. © Jürgen Pollak / GEZE GmbH

In normaal bedrijf maakt een vastzetvoorziening vrije toegang mogelijk door de binnendeur van het sluizensysteem. GEZE implementeerde een geavanceerd compleet systeem bestaande uit een TS 5000 R-ISM deurdranger met een continue glijrail. De tweevleugelige brandbeveiligingsdeur wordt elektrisch open gehouden en sluit veilig in het geval van een brand - geactiveerd door brandmelders. Alle componenten van de multifunctionele automatische deur zijn onopvallend geïntegreerd in de vastzetvoorziening, waardoor heel veel ruimte bespaard wordt.

Op maat gemaakte deursystemen in brandbeveiligingsontwerp

GEZE bracht op de enorme tweevleugelige brandbeveiligingsdeuren de volpaniek-functie aan bij de ingangen van het technische en logistieke gedeelte van het winkelcentrum. Uitgerust met Slimdrive EMD F/R-IS aandrijvingssystemen en CB flex meenemerkleppen, voldoen ze aan de hoge veiligheidsvereisten van dit gebied. De meenemerkleppen zorgen ervoor dat het sluitvolgordemechanisme van de deur iedere keer veilig sluit, zelfs in een panieksituatie. Bij het openen van de passieve vleugel wordt de actieve vleugel net zo ver geopend als de wachtpositie van de sluitvolgorderegeling, zodat beide deurvleugels vervolgens in de juiste volgorde gesloten kunnen worden.

Geze-producten in het Milaneo, Stuttgart

  • Tweevleugelige automatische draaideuren met TSA 160 NT-IS aandrijvingssystemen
  • Geïntegreerde TZ 320 vluchtdeurbesturing
  • K 600 inklaphendelaandrijvingen
  • Slimdrive EMD F/R-IS aandrijvingen met geïntegreerde rookschakelaarcentrale en sluitvolgorderegeling
  • TS 5000 R-ISM deurdranger