Geautomatiseerde ramen voor ventilatie in een historisch schoolgebouw

Als bestanddeel van het Nederlandse initiatief “Frisse scholen” was een praktische en hygiënische oplossing noodzakelijk voor het ventileren van klaslokalen en sportzalen voor de basisschool Praedinius in Groningen. Samen met de schoolautoriteiten ontwikkelden wij een geschikte oplossing met gebruik van geautomatiseerde ramen. Deze oplossing voldoet zowel aan de behoeften van de gebruikers van het gebouw als aan de structurele condities van dit historische schoolgebouw.

Waarom is verse lucht zo belangrijk in scholen?

Een comfortabele en gebruiksvriendelijke oplossing: de raamaandrijvingen in de basisschool Praedinius zijn aangesloten op luchtkwaliteitssensoren, ze gaan automatisch open zodra de luchtkwaliteit afneemt.

De raamaandrijvingen in de basisschool Praedinius zijn aangesloten op luchtkwaliteitssensoren. © Zweitse Korten / GEZE GmbH

Verse buitenlucht is belangrijk voor een gezond ruimteklimaat. Aangezien er een verhoogd risico bestaat voor het oplopen van virusinfecties door stofdeeltjes in gesloten ruimtes, wordt voor een goed luchtverversing regelmatige ventilatie aanbevolen. Daarnaast is verse lucht goed voor het welzijn en de concentratie van zowel studenten als leraren. Een goede toevoer van verse lucht kan onze studiecapaciteiten met ten minste 15% verhogen.

In de praktijk is er echter niet genoeg ventilatie in vele scholen. Dat is niet alleen omdat mensen vergeten de ramen met de hand te openen tijdens de hectische schooldag. Een andere reden is dat mensen niet gevoelig genoeg zijn voor luchtkwaliteit. Een slechte luchtkwaliteit binnenshuis merken we vooral op door slechte geuren. We raken echter gewend aan geuren, met andere woorden, als we lange tijd in een ruimte verblijven merken we het niet als de luchtkwaliteit binnenshuis verslechtert.

Een praktische oplossing voor dit probleem is natuurlijke ventilatie via geautomatiseerde ramen, die het binnenklimaat aanzienlijk kan verbeteren – met weinig energieverbruik en lage investeringskosten.

KOM MEER TE WETEN OVER AUTOMATISCHE VENTILATIE

De uitdaging is het combineren van moderne techniek met het historische materiaal van het gebouw

Een succesvolle combinatie: moderne Slimchain raamsystemen en historische architectuur.

GEZE’s ultramoderne Slimchain raamsystemen passen onopvallend in de historische architectuur van de basisschool Praedinius. © Zweitse Korten / GEZE GmbH

De grootste uitdaging was dat de basisschool Praedinius is gevestigd in een historisch gebouw uit 1882. Dit gebouw had een grondige renovatie nodig. De schoolautoriteiten vereisten ook een gebruiksvriendelijke ventilatieoplossing als bestanddeel van het Nederlandse initiatief “Frisse scholen” om redenen van gezondheid en concentratie, om een ​​goede binnenluchtkwaliteit te garanderen – en deze moest ook voldoen aan brandveiligheidsvoorschriften.

Smalle raamaandrijvingen die onopvallend in de architectuur passen

Wij hadden de perfecte oplossing klaar voor de structurele wijzigingen van dit historische schoolgebouw. Dankzij hun kleine afmetingen werden onze Slimchain raamaandrijvingen eenvoudig in of op de bestaande ramen geïnstalleerd. Dit scheelde werktijd en kosten.

Geautomatiseerde ramen vormen een gebruiksvriendelijke ventilatieoplossing.

Geautomatiseerde ramen als comfortabele ventilatieoplossing in het historische Praedinius basisschoolgebouw in Groningen. © Zweitse Korten / GEZE GmbH

Comfortabele ventilatiebesturing en veiligheid in het geval van brand

De MBZ 300 noodstroomcentrale voor SHEV-aandrijvingen wordt gebruikt om de gecontroleerde natuurlijke ventilatie te beheren. De modulaire opbouw maakt een flexibele aanpassing aan gebouwspecifieke eisen mogelijk. Hierdoor kunnen alarmgroepen, ventilatiegroepen en alarmlijnen naar wens worden uitgebreid en kunnen zelfs complexe RWA-scenario's worden gecreëerd. Daardoor wordt een snelle rook- en warmteafvoer gegarandeerd in het geval van een brand – een belangrijk criterium gezien de strikte brandbeveilingsvoorschriften in scholen.

Ideaal voor scholen: geautomatiseerde raamsystemen met luchtkwaliteitssensoren

De raamaandrijvingen in de basisschool Praedinius zijn aangesloten op luchtkwaliteitssensoren. Dat betekent dat de ramen automatisch geopend worden, als het niveau van CO₂ waargenomen in de ruimte te hoog is. Een bijzonder gebruiksvriendelijke functie is dat de raamsystemen flexibel geïntegreerd kunnen worden in het gebouwbeheersysteem, zodat de ramen automatisch openen en sluiten op bepaalde tijden of in bepaalde situaties. Een voordeel vergeleken met handmatig bediende ramen is dat ventilatie niet over het hoofd wordt gezien. En aangezien er geen raamgrepen zijn om aan te raken, openen de geautomatiseerde ramen op een volledig contactloze en hygiënisch veilige wijze.

Verse lucht begint met ramen die comfortabel openen. Hier zijn automatische aandrijvingen ideaal – compleet met elektronische besturing via CO₂, temperatuur, brand- of rooksensoren of aangesloten op het gebouwbeheersysteem via KNX.

Anco Zwart, project adviseur bij GEZE Benelux

Elektrisch bedienbare ramen veilig ontwerpen

Ramen met aandrijvingen en besturingen worden als machines beschouwd zoals vastgelegd in de EU-machinerichtlijn.

Elektrisch bedienbare ramen met gemotoriseerde aandrijvingen worden als machines beschouwd.

Geautomatiseerde ramen kunnen eenvoudig worden geïntegreerd in de gebouwautomatisering en vergemakkelijken functionele ventilatiescenario’s. Tegelijkertijd worden ze steeds makkelijker bereikbaar voor gebouwgebruikers. In onderwijsinstellingen zoals in het bijzonder scholen, kleuterscholen en universiteiten speelt gebruikersveiligheid een fundamentele rol. Daarom is het belangrijk in gedachten te houden dat elektrisch bedienbare ramen met gemotoriseerde aandrijvingen voor openen en sluiten zijn geclassificeerd onder de Machinerichtlijn 2006/42/EC en daarom als machines beschouwd worden. Het beveiligen van deze ramen is daarom een extra factor om in overweging te nemen bij de planning en het ontwerp – voor scholen gelden immers hoge veiligheidsvereisten. De IQ box Safety is een TÜV-gecertificeerde oplossing voor de verplichte sluitzijdebeveiliging van elektrisch bedienbare ramen tot beschermingsklasse 4.

TIPS VOOR RAAMVEILIGHEIDSSYSTEMEN

GEZE-producten in de basisschool Praedinius in Groningen

  • Slimchain 24 V kettingaandrijving als een ventilatieoplossing via geautomatiseerde ramen
  • MBZ 300 noodstroombesturingscentrale voor het besturen van natuurlijke ventilatie