Casusstudies

‘Betere stad, beter leven’ - GEZE-draaideuren op de EXPO

‘Betere stad, beter leven’ - de internationale expositie EXPO vond plaats van mei tot oktober 2010 onder dit motto. Passend bij het duurzaamheidsconcept hebben bouwers van verschillende gerenommeerde internationale paviljoenen gekozen voor automatische deuren en andere innovatieve deursystemen door GEZE.

GEZE-draaideuren in de internationale paviljoenen in Sjanghai

De EXPO, die 5,28 km² beslaat en beide zijden van de rivier Huangpu overspant, werd gebouwd met het concept van duurzame ontwikkeling. In het volgen van dit concept hebben meerdere expositiedeelnemers op de EXPO milieuvriendelijke techniek opgenomen in hun paviljoenen. Enkele gebouwen zijn zelfs na de wereldexpo behouden gebleven als deel van een parkeerzone. Innovatieve deursystemen door GEZE werden onder andere gebruikt in de China-, V.S.- en Japan-paviljoenen.

Automatische deuren: de EXPO-gastheer rekent op GEZE

Het China-paviljoen, ontworpen door de architect He Jingtang, is het ‘groene symbool’ van de EXPO dankzij zijn veelzijdige energiebesparende gebouwentechniek. Een visueel hoogtepunt van de torenhoge structuur is de ledwand in het entreegebied, met automatische draaideuren. Het compacte, flexibele design van de GEZE TSA 160 NT draaideuraandrijving past naadloos bij de verschillende framematerialen en beweegt automatische deuren tot een breedte van max. 1.400 mm en een gewicht van max. 250 kg krachtig en precies. Voor het China-paviljoen, dat meer bezoekers aantrekt dan elk andere op de EXPO, spelen gebruiksgemak, betrouwbare werking en virtueel onderhoudsvrije functionering van de TSA 160 NT draaideuraandrijvingen een beslissende rol.

GEZE-deursystemen bepalen het gebruiksgemak en de functionaliteit van het paviljoen.

GEZE-deurtechniek wordt ook gebruikt in verschillende interne deuren van het China-paviljoen. De draaideuren in verschillende gebieden zijn uitgerust met TS 1000 C, TS 2000 V en TS 5000 bovenliggende deurdrangers. Dankzij veelzijdige montageopties en een uniek design bedienen de bovenliggende deurdrangers alle draaideuren zonder het design of de esthetica in gevaar te brengen.

Stromen bezoekers aan het V.S.-paviljoen

Met meer dan 6.000 m² expositieruimte is het V.S.-paviljoen een van de grootste en drukst bezochte expositiegebouwen van de EXPO. Het ‘stedelijke’ design door de architect Clive Grout is technisch en architectonisch toegespitst op duurzaamheid. Met zijn beslissing om GEZE-deursystemen te gebruiken, heeft de architect ook gekozen voor veilig, functioneel gebruiksgemak in het hele gebouw;

  • GEZE Powerdrive schuifdeuraandrijvingen kunnen op meerdere manieren gebruikt worden met zware automatische deuren, zowel binnen als buiten, en zijn prima geschikt voor het gebruik in drukbezochte zones zoals het V.S.-paviljoen. De multifunctionele GEZE Powerdrive is ook ideaal voor vluchtroutedeuren.
  • GEZE Slimdrive schuifdeuraandrijvingen bieden maximale ontwerpvrijheid voor smalle deursecties met hun duidelijke designlijnen en een inbouwhoogte van slechts 7 cm. Dit maakte de probleemloze levering mogelijk van objectspecifieke oplossingen voor het V.S.-paviljoen.

Naast deze oplossingen worden de GEZE TSA 160 NT draaideuraandrijving en de GEZE TS 2000 bovenliggende deurdranger ook gebruikt in de binnendeuren van het V.S.-paviljoen.

GEZE RWA-oplossing voor het ademende Japan-paviljoen

Koepel van het Japan-paviljoen, EXPO-gebouw.

Koepel van het Japan-paviljoen op de Sjanghai EXPO.

In harmonie met de omgeving leven maakt deel uit van de traditionele Japanse cultuur. Dit principe is ook de basis voor het architectonische concept van het Japan-paviljoen. Ultramoderne milieu- en materiaaltechnologieën laten het 24 m hoge paviljoen ‘ademen’ als een levend organisme. De gebouwafdekking met de inwendige koepelvorm is omgeven door een ultralichte membraanstructuur waarop zonnecellen zijn aangebracht. Holle kolommen in het hele gebouw absorberen zonlicht, verzamelen regenwater en garanderen de natuurlijke circulatie van lucht. De ramen in de koepel verbinden het Japan-paviljoen met de buitenwereld en zijn een hoofdcomponent van de ademende gebouwafdekking.

Veilige vluchtroutes, dankzij intelligente RWA-systemen

Een ultramoderne rook- en warmteafvoerinstallatie draagt bij aan natuurlijke ventilatie in het Japan-paviljoen en ook aan de veiligheid in het geval van een brand. De afvoerluchtopeningen in de gebouwafdekking werden uitgerust met de elegante GEZE E 250 RWA elektrische spindelaandrijvingen voor dit doeleinde. De technologisch complexe RWA-installatie reageert op rookmelders of handmatige activering en opent de afvoerluchtopeningen in het bovenste deel van het paviljoen via elektromechanische aandrijvingen. Hierdoor kunnen thermisch omhooggaande rookgassen bijna net zo snel ontsnappen als ze optreden. Openingen voor toevoerlucht in het onderste deel van het gebouw ondersteunen rookgasafvoer van bovenaf, waardoor de vluchtroutes veilig gevonden kunnen worden. Niet alleen zorgt de GEZE E 250 elektrische spindelaandrijving voor uitzonderlijke energiebesparing, maar zijn functionaliteit ondersteunt ook natuurlijke ventilatie, waardoor het Japan-paviljoen een energie-efficiënt gebouw wordt.

GEZE-producten op de Sjanghai EXPO

  • GEZE TSA 160 NT draaideuraandrijvingen
  • TS 1000 C bovenliggende deurdranger
  • TS 2000 V bovenliggende deurdranger
  • TS 2000 bovenliggende deurdranger
  • TS 5000 bovenliggende deurdranger
  • GEZE Powerdrive schuifdeuraandrijvingen
  • GEZE Slimdrive schuifdeuraandrijvingen
  • GEZE E 250 RWA elektrische spindelaandrijvingen