Het is afgelopen met dichtslaande deuren: stille deurdrangers in het Marriott Amsterdam

In een voortreffelijk hotel als het Marriott Hotel in Amsterdam staat het comfort van de gasten op de eerste plaats. Om deze reden heeft het vijf-sterren-hotel voor de TS 5000 SoftClose deurdranger gekozen, zodat nu het hard dichtslaan van deuren verleden tijd is.

Vijf sterren voor comfort: het Amsterdam Marriott Hotel

Centraal gelegen: het Amsterdam Marriott Hotel.

Buitenaanzicht van het Amsterdam Marriott Hotel © GEZE GmbH

In het hartje van Amsterdam, aan de rand van het Vondelpark en op slechts een steenworp afstand van het Leidseplein, ligt het Amsterdam Marriott Hotel. Het luxe hotel met 11 etages beschikt in totaal over ca. 400 kamers, die bijna het hele jaar lang bezet zijn.

Hotelgang in het Amsterdam Marriott Hotel.

Hard dichtslaande binnendeuren zijn in vele hotels een probleem.

Het probleem: dichtslaande hotelkamerdeuren

Ondanks de in bijna alle hotels geldende etiquette dat gasten tussen 22 uur en 8 uur ‘s morgens zo stil mogelijk moeten zijn, was er steeds weer sprake van lawaai door dichtslaande binnendeuren. Voor het internationaal bekende Amsterdam Marriott Hotel was dat een bekend, maar onaanvaardbaar probleem.

Probleem opgelost: stil sluitende binnendeuren

Na uitgebreide tests en meerdere testinstallaties van verschillende deurdrangers heeft het Amsterdam Marriott Hotel gekozen voor de TS 5000 SoftClose van GEZE.

"Bij ons staat de verblijfskwaliteit van onze gasten op de eerste plaats. Of de gasten nu vroeg in de ochtend hun kamer verlaten of pas ‘s avonds laat of ‘s nachts uit de stad terugkomen – wij willen al het ongemak door lawaai op de gang en dichtslaande deuren tot een minimum beperken”, zegt Richard Geukens, hoofdingenieur van het Amsterdam Marriott Hotel.

Hotelkamer met geopende binnendeur.

Voor ongestoord comfort: stil sluitende binnendeuren. © GEZE GmbH

"Na tests met verschillende deurdrangers hebben wij voor de TS 5000 SoftClose van GEZE gekozen. Wat ons vooral overtuigd heeft, is dat de deurdrangers ook onder moeilijke omstandigheden zeer betrouwbaar werken. Bijvoorbeeld, wanneer onze gasten de ramen in hun kamers in kiepstand geopend hebben. De deurdrangers zorgen ervoor dat de binnendeuren altijd gecontroleerd in het slot vallen, zonder hard dicht te slaan. Op deze wijze reduceren wij de lawaaibelasting en kunnen we alle gasten een verblijf op het hoogste niveau garanderen.”

Deuren stil sluiten – ook bij wind en tocht

Met het geopende raam als voorbeeld toont Geukens het belangrijkste voordeel van de TS 5000 SoftClose: want in ruimtes met wisselende drukverhoudingen, bijv. door wind, zuiging of tocht, komen de voordelen van deze deurdranger in beeld. Dankzij het SoftClose-mechanisme sluit de deur net als bij iedere deurdranger van onderen; deze procedure wordt aan het einde echter gecontroleerd afgeremd, zodat de deur stil sluit en in geen enkel geval dichtslaat. Tegelijkertijd behoudt de sluitplaat voldoende snelheid en eindslag, om veilig in het slot te vallen. Dat verhoogt comfort en veiligheid.

Wat veiligheid betreft: de TS 5000 SoftClose zorgt ook bij brand- en rookwerende deuren voor veilig sluiten conform de brandveiligheidsbepalingen – zelfs bij met toegangsautorisatie beveiligde deuren.

Flexibel en gebruikersvriendelijk: de TS 5000 SoftClose deurdranger

  • De TS 5000 is geschikt voor deuren met een breedte van max. 1400 mm en heeft een traploos instelbare sluitkracht van EN 2-6.
  • Zowel de sluitsnelheid van de deur alsook de eindslag – dus de snelheid waarmee de deur in het slot valt – kunnen bij de TS 5000 SoftClose individueel worden ingesteld.
  • De geïntegreerde openingsdemper zorgt ervoor dat te krachtig geopende deuren worden afgeremd.
TS 5000 SoftClose deurdranger op een binnendeur

Onopvallend design – hoge functionaliteit: de TS 5000 SoftClose. © GEZE GmbH

Goed om te weten: De TS 5000 SoftClose deurdranger kan eenvoudig aan iedere omgeving worden aangepast

Afhankelijk van de omgevingsomstandigheden kunnen alle functies eenvoudig en snel via de voorkant van de deurdranger worden ingesteld. "Dat is ongelooflijk praktisch", bevestigt Geukens. "Aangezien de omstandigheden op iedere etage en zelfs in iedere ruimte anders zijn, kunnen we makkelijk kleine nuances in de instellingen toepassen, zodat iedere deur precies zo sluit, als wij willen."

Ook als het gaat om design is de deurdranger flexibel: de TS 5000 SoftClose is standaard in zilver en wit (RAL 9016) verkrijgbaar, maar kan op verzoek in iedere willekeurige RAL-kleur vervaardigd worden, zodat het maakcontact naadloos in iedere inrichting wordt opgenomen.

De TS 5000 SoftClose is reeds meervoudig onderscheiden, onder andere met de German Innovation Award en de Iconic Award. Bovendien is de deurdranger volgens ISO 14025 en EN 15804 door het Institut Bauen und Umwelt e.V. IBU-gecertificeerd.