Schuifdeursystemen in het Yves Saint Laurent Museum in Parijs

Automatische schuifdeursystemen van GEZE verbeteren de voormalige werkplek van de grote modeontwerper Yves Saint Laurent. Met een onopvallend, elegant design, onzichtbare techniek en gebruiksgemak, onderstrepen ze de sfeer van dit stadspaleis in Second Empire-stijl. Het hoofdkantoor van het modemerk werd kort geleden omgezet in een museum. De speciale structurele uitdagingen van de grote, brede ingangen van het museumcomplex werden overwonnen met deurtechniek van GEZE.

De deur naar haute couture – gepersonaliseerde schuifdeuren

De deur naar haute couture – gepersonaliseerde schuifdeuren

De deur naar haute couture – gepersonaliseerde schuifdeuren © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

Het museum is een publiekstrekker. De automatische glazen schuifdeursystemen met krachtige Powerdrive aandrijvingen voor de grote, brede ingangen van de showrooms bleken precies de juiste keuze te zijn. Bij het binnengaan van de foyer door de eerste schuifdeur, komt de bezoeker tegenover de vier popart-portretten te staan waarin Yves Saint Laurent werd vereeuwigd door Andy Warhol, alsof hij wordt begroet door de ‘baas van het huis’. Met getinte glazen vleugels en een verborgen aandrijvingssysteem, houden de deuren dichtbij zich op de achtergrond vergeleken met de kleurintensiteit van deze afbeeldingen. Gepersonaliseerde breed openende automatische schuifdeuren met zware glazen vleugels zijn in het hele museumcomplex te vinden. Ze begeleiden de bezoeker naar de permanente collectie, die de legendarische smoking ‘Le Smoking’ omvat, de leren trenchcoat en andere iconische items, naar de gedeeltes met tijdelijke expositiethema's en naar de studio.

Modemuseum met een persoonlijk tintje

Architectuur, design en deurtechniek moesten op elkaar worden afgestemd, omdat zo’n grote expositie nog nooit bedacht was voor een modeontwerper. In een museumcomplex van 450 vierkante meter kunnen bezoekers zichzelf onderdompelen in de wereld van haute couture: een terugblik op het leven en werk van Yves Saint Laurent en exposities met veranderende thema's uit een collectie met 5.000 haute couture-modellen. In het centrum van het museum bevindt zich ‘Le Studio’, waar Saint Laurent drie decennia lang al zijn collecties ontwierp.

Intensieve interactie voor de juiste automatische deuren

Het behoud van de persoonlijke atmosfeer van de ruimtes in een moderne museumomgeving was alleen mogelijk met de hulp van Pierre Bergé, meesterbrein van het project en tevens zakelijke en levenspartner van Saint Laurent. De moeite die Bergé doet in het vertellen van het verhaal van het merk en het werk van zijn vriend laat precies zien hoe intens de interactie tussen de projectdeelnemers was. Hiertoe behoren projectmanager Réda Issolah van de Parijse firma JMR Architectes, interieurontwerper Jacques Grange, setdesigner Nathalie Crinière en conservator Aurélie Samuel. Wij van GEZE droegen van het begin af aan bij aan deze samenwerking, in het bijzonder door te werken met de architecten.

Het was voor ons belangrijk om alle betrokkenen inspirerende suggesties voor deuroplossingen te geven, en daarbij rekening te houden met alle architectonische en esthetische factoren en alle aspecten van het nieuwe gebruik van het gebouw. Wij wisten hoe dicht veel van de geëxposeerde stukken zich dichtbij de grote, brede ingangen zouden bevinden en dat de deuren daarom extreem onopvallend moesten zijn.

Philippe Eugène, directeur van het filiaal GEZE Frankrijk

Deuresthetica, gebruiksgemak en eenvoudige hantering

Er werd een gezamenlijke beslissing genomen om automatische schuifdeuren met grijs getinte glazen vleugels en in het plafond verzonken deuraandrijvingen te gebruiken.

Deuresthetica, gebruiksgemak en eenvoudige hantering © Christophe Mirabel / GEZE GmbH

Op basis van onze ervaring in de meest verschillende types gebouwen met de meest uiteenlopende soorten gebruik en gebaseerd op de flexibele opties van ons productportfolio, presenteerden wij alle haalbare deuroplossingen van GEZE. Er werd een gezamenlijke beslissing genomen om automatische schuifdeuren met grijs getinte glazen vleugels en in het plafond verzonken deuraandrijvingen te gebruiken. De schuifdeursystemen voldoen aan alle vereisten voor gebruiksgemak en eenvoudige hantering door het personeel. Wij namen uiteraard ook de leiding op ons over het coördineren van de samenwerking tussen alle bij de constructie betrokken partijen. Als resultaat daarvan konden de schuifdeursystemen snel en vlot geïnstalleerd en in bedrijf gesteld worden.

Kenmerken en voordelen van automatische schuifdeuren

Met Powerdrive aandrijvingssystemen heeft GEZE Frankrijk gepersonaliseerde automatische glazen schuifdeuren gecreëerd voor grote deuropeningen:

GEZE-producten in het Yves Saint Laurent Museum

  • Automatisch lineair-schuifdeursysteem voor grote en zware deurvleugels van max. 200 kg vleugelgewicht en openingsbreedtes van max. 3.000 mm
  • Combimelder voor besturing en bescherming van automatische schuifdeuren met vier verstelbare lichtgordijnconfiguraties
  • Software om de deursystemen in het gebouwbeheersysteem op te nemen, zodat de parameters van de automatische schuifdeursystemen comfortabel kunnen worden ingesteld en betrouwbaar gehandhaafd blijven dankzij automatische storingsrapporten en diagnosefuncties