Casusstudies

GEZE-deursystemen: een fris interieur voor een bezienswaardigheid in Zürich

Zürich's hoofdpostkantoor, de Sihlpost, wordt beschouwd als een historisch monument in de stad. GEZE werd betrokken bij de complete en sympathieke renovatie van dit monumentale gebouw door het leveren van multifunctionele deursystemen en nooduitgangsdeuren om het veilige en comfortabele gebruik van het gebouw te ondersteunen.

Automatische schuifdeuren in nooduitgangsontwerp

Sihlpost Zwitserland

De zijgevels bieden ook nooduitgangsdeuren met barrièrevrij gebruiksgemak. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Het 123 meter lange vierkante gebouw met zijn van ver zichtbare klokkentoren, gebouwd in de stijl van de ‘Nieuwe zakelijkheid’ (Neues Bauen), was het modernste postkantoor ter wereld toen het werd voltooid in 1930. Het Zwitserse spoorwegnet (SBB), die eigenaar van het gebouw is, heeft 45 miljoen frank geïnvesteerd in de uitgebreide renovatie van de Sihlpost. Het monumentale gebouw werd opgewaardeerd tot de laatste standaarden en zijn interieur volledig gerenoveerd onder leiding van Max Dudler Architekten AG. Vandaag de dag biedt het Sihlpost-gebouw een frisse buitengevel en dient het niet alleen als een postkantoorgebouw, maar ook als een modern stedelijk centrum voor detailhandel, restaurants, opleiding en bedrijven.

De drie grote opvallende glazen portalen op de indrukwekkende voorkant van het gebouw dienen als ingangen van de hoofdhal en om het kluisgedeelte af te scheiden. De tweevleugelige automatische schuifdeuren, ongeveer 300 cm hoog en 320 cm breed, bieden ruim en barrièrevrij gebruiksgemak.

De zware deurvleugels bewegen krachtig en geruisloos met een smalle lijst en bovendien visueel onopvallend. De GEZE Slimdrive SL FR aandrijvingssystemen voor vluchtroutedeuren zorgen voor veilige vluchtroutes in het geval van gevaar.

Automatische deursystemen met intelligente besturingstechniek

telescopische deur bij de ingang van de Zürich Business School. Foto: Lorenz Frey voor GEZE GmbH

Maximale deuropening met beperkte ruimte: viervleugelige automatische telescopische deur. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Intelligente besturingstechniek is verdekt binnen de betrouwbare Slimdrive-aandrijfeenheden, die slechts 7 cm hoog zijn. De openhoudtijd van de deuren wordt automatisch aan de gebruiksfrequentie aangepast. Alle bewegingsparameters, zoals versnelling, openhoudtijd en openings- en sluitsnelheden kunnen individueel worden ingesteld.

Dankzij een vooruit denkend ontwerp kunnen Slimdrive deursystemen ook worden geïntegreerd in het gebouwbeheersysteem, zodat deurfuncties vanuit een centrale locatie gecontroleerd of aangepast kunnen worden.

Een telescopische deur voor maximale openingsbreedtes

Vestibule-ingang van het Piu-restaurant, vanaf de buitenkant. Foto: Lorenz Frey voor GEZE GmbH

De automatische schuifdeur in het entreegebied van de Piu dient als een nooduitgangsdeur. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Het nieuwe design betekent dat meer personen dan ooit tevoren het Sihlpost-gebouw gebruiken. Tijdens de renovatie werd een directe toegang gecreëerd tot het gebouw van de KV Zürich Business School door de recentelijk hernoemde Sihlpostgasse (Sihlpost-straat).

GEZE installeerde een viervleugelige automatische telescopische deur met speciaal ontworpen Slimdrive SLT aandrijvingssystemen in een vluchtrouteversie in de beperkte ruimte van de gebouwopening. Deze kan een maximale openingsbreedte bereiken van 250 cm indien noodzakelijk, waardoor de deurvleugel makkelijk open ‘geparkeerd’ kan worden. Bovenlichten boven de telescopische deur maken het optimale gebruik van daglicht mogelijk.

Nooduitgangsdeuren: veiligheid en efficiëntie in de servicesector

Vestibule-ingang van het Piu-restaurant, vanaf de binnenkant. Foto: Lorenz Frey voor GEZE GmbH

Nooduitgang voor ‘eenvoudige toegang’ in het geval van een brand. © Lorenz Frey / GEZE GmbH

Bouwers vertrouwen ook op de bewezen kwaliteit van GEZE brandveiligheid en deuren met brandwerende sluiters in de restaurantzones van het gebouw. Volledig geautomatiseerde schuifdeuren met brandweerstandsklasse EI30 creëren een veilige barrière tegen brand, rook en warmte op de benedenverdieping van het traditionele vegetarische restaurant Hiltl .

Een krachtige GEZE Powerdrive PL aandrijving beweegt de grote en zware metalen schuifdeuren naar het voedselopslaggedeelte. Een tweevleugelige metalen schuifdeur met kijkruitjes in de doorgang tussen de keuken en het servicegedeelte regelt de constante verplaatsing van personeel naar binnen en buiten snel, geruisloos en met barrièrevrije toegang - dankzij de Slimdrive SL NT aandrijving. Beide deursystemen zijn brandbeveiligingsdeuren en sluiten automatisch in het geval van een brand, zelfs als ze eerst automatisch open werden gehouden. De brandwerende sluiter is ook beveiligd in het geval van een stroomuitval, aangezien de deursystemen sluiten met behulp van vooraf opgeslagen energie.

GEZE-producten in de Sihlpost Zürich

  • GEZE Slimdrive SL-FR aandrijvingssystemen
  • Automatische telescopische deuren
  • Slimdrive SLT aandrijvingssystemen
  • GEZE Powerdrive PL aandrijving